設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] 360度沉浸式享受 SONY Theatre Quad HT-A9M2 劇院系統

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從上次轉會到Sony HTA9 ,感受到Sony 佢係有野心係家庭影音持續發展!對於上一代A9人聲不夠飽滿,聲音斷線等等既問題,Sony今次明顯有重視用家的意見,針對性作出改善同提升,呢次A9M2人聲明顯表現得更完整更好,由於Bravia 9 未到,暫時無辦法感受到BRAVIA電視的中置聲道既效果,不過呢次A9M2 有個功能叫人聲增幅,不開啟人聲增幅時,就已經能感受到人聲的清晰度,Sony 呢次三音路單體設計的確落左唔少功夫,屬於有誠意之作,呢個設計對比第一代A9整體聲音質素都大幅提升,遇其話佢係改善提升,我相信呢代A9M2 應該係將第一代A9砍掉重練,重新設計既theatre sound system !

外觀:
先講講佢個外觀,由上一代A9 圓柱改成方形,從外觀黎講,都算係突破,當然一定有人鐘意,有人唔鐘意,我係呢方面覺得佢地願意去改革同創新,願意去突破或創新呢個對於用家黎講,都係一件好事。

Setting 及 連接性:
呢代A9M2在新機設定的步驟上,需要手機download 『Sony BRAVIA Connect APP』,按照APP的教學一步一步的就能完成設定,非常的清楚及簡單,最大的特點是在設定時會用到手機的mic 做 calibration ,唔駛再另外買mic/插mic 做calibration ,同埋可以cal幾個唔同聆聽位,達到最『你想』既聆聽位置,整個過程只需要幾分鐘~非常簡單。
Setup 完之後可以完全用 BRAVIA Connect APP 去控制所有功能,非常方便!

聲音評價:
試左幾套Atmos 戲,個人認為真係唔好比較,無比較無傷害。不得不讚今代A9M2係環繞、包圍感、動態方面作出針對性既改善,完全係一種驚喜。可以好清楚感受到天空聲道,前左、中、前右、右後、左後再去返前360度包圍感。加上配合SW5 subwoofer ,起試戲之前做setup 時會更新埋所有firmware 包括subwoofer ,相信Sony A9M2 對於SW 5 有做DSP 加強同調整,在低頻方面下潛及動態都比連接A9 更突出,令到睇戲更易有投入感。
係聲音穩定性方面暫時沒斷聲既情況,我已經放係router 隔離,完全沒有斷聲!會持續觀察~

缺點:
如果以soundbar 定位角度去睇,$18999呢口價錢確實是一字記之曰: 貴!若價錢定係$16K 左右,相信會有競爭力!
不過我個人認為A9M2 定位已經唔係SOUNDBAR ,好似nakamachi dragon 咁走home theater system 路線,如果以呢個角度去睇就合理少少,咁當然價錢訂價平少少就更好啦

另外無任何調較聲效既模式(sound effect )既選擇,今時今日無sound effect 玩又真係失色左。希望隨住日後firmware / apps update 可以加返!

IMAX enhance 仲未有得玩,聽講話要遲d 等firmware update 先有,但又無確實日期~

持續更新中,若果日後新新發現會再同大家分享下~

評分

參與人數 8威望 +640 金錢 +640 熱話 +100 收起 理由
番薯皇 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
cbr600rr + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Promises + 10 + 10 今日試聽左, 真係超正, 即時加分比師兄先!.
小瑟 + 500 + 500 + 100
littlepig2000 + 10 + 10 恭喜Ching!
f31 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
shiro + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

鉑金玩家

請問擺位有乜限制?

鉑金玩家

人聲同Ambeo Max 點比較?

鉑金玩家

f31 發表於 2024-5-26 11:05
請問擺位有乜限制?

因為佢有得做聲音calibration ,
我試過4個speaker 唔同距離同高度,
包圍感都好突出,當然啦如果係追求極緻,
最好4枝同一水平

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

shiro 發表於 2024-5-26 11:49
人聲同Ambeo Max 點比較?

Sony A9M2 既定位已經唔再係soundbar,設計上從Home Theatre System 方向去開發。

唔係單枝soundbar ,好難同Ambeo 比較。單枝如果要比較應該係BRAVIA Theater Bar 9。
不過可以分享下個人聽感,暫時Ambeo max soundbar 係單枝soundbar 之中最好既。Ambeo 人聲同包圍感要將個vol 音量調去比較大聲先突出,另外加上Ambeo 有得自己配subwoofer ,低頻既質感一定比Sony Samsung LG Sonos 無得配其他subwoofer 既好

鉑金玩家

極地雪 發表於 2024-5-26 12:26
Sony A9M2 既定位已經唔再係soundbar,設計上從Home Theatre System 方向去開發。

唔係單枝soundbar , ...

印象中Ambeo d 人聲好正,所以成日用佢嚟做指標😅。不過你哋講得啱,A9M2 唔係玩soundbar個格局。

星級玩家

師兄點解唔不買埋subwoofer呢?

鉑金玩家

shiro 發表於 2024-5-26 15:45
印象中Ambeo d 人聲好正,所以成日用佢嚟做指標😅。不過你哋講得啱,A9M2 唔係玩soundbar個格局。 ...

Sennehesier 專業做聲效音訊 !
係唔差架,不過價錢就比較高😅

鉑金玩家

littlepig2000 發表於 2024-5-26 19:36
師兄點解唔不買埋subwoofer呢?

我買A9個時已經買埋SW5 了,佢有特價原想買多個以為可以行雙subwoofer,但問清楚佢唔支援玩雙subwoofer 又慳返

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

想問 唔用罪大電視 無中置影響大唔大