設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[教學] 排蘇同電源線

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問呢兩樣嘢,對音質,係咪好重要㗎?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一定有影響,電源線一定要夠粗,如合併機或後級,有時瞬間大電流時就不會有阻礙影響音色。
沒有濾波的排蘇也會影響音色,主要是同13A插蘇的接點阻抗在大電流下要極低,彈弓接點要夠緊,金屬物料不容易氧化。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

排插等於你手腳的接位和肌肉,電源線等於你的血管,咁你可知幾大影響啊!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

進階玩家

dplqb 發表於 2024-5-22 21:08
排插等於你手腳的接位和肌肉,電源線等於你的血管,咁你可知幾大影響啊! ...

明,多謝晒

進階玩家

LoMichael@G 發表於 2024-5-22 19:38
一定有影響,電源線一定要夠粗,如合併機或後級,有時瞬間大電流時就不會有阻礙影響音色。
沒有濾波的排蘇 ...

明,thanks

星級玩家

唔講電源線有無用, 呢個問題嘈左幾十年都仲未完

但有幾樣野係必定既
1. 屏蔽很重要, 隔除環境電波等雜訊
2. 排蘇不要用有USB的, 裡面的ac to dc 通常做不好, 有雜訊

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

絶對有影響,除左器材的電源線,源頭供電質素都好重要。

聽過有個電器判頭本身住美孚新村,但美孚新村太舊,大廈供電系統riser , 電線和火牛都好舊,加上舊樓隔音較差
於是佢搬去康城,仲要揀低層黎住,因為康城成個區都係新,無論電力公司的132kV 火牛, 配電網的電線和大廈的380v 火牛都係全新
而佢揀低層單位係因為低層單位較近火牛房,voltage drop 和copper loss 都較少,力水較好

加上新樓的樓底較高,大門用半小時防火實心門所以隔音較好,佢話玩hifi 一定正過起工廠大廈

但當然佢識得咁玩,係佢本身有電機工程的專業知識

黃金玩家

10幾年前, 買了個千幾元排蘇, 當時主要睇戲
近年轉為聽歌多, 轉玩音響, 換了喇叭 擴音機, 朋友經常同我講電源好重要, 我都有懷疑, 上年尾, 入了PS Audio 入門排蘇, 原來變化可以好大, 我開始相信電源重要性

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

家居環境準許既,最好先拉組獨立電比音響啊,如果唔得既,退而求其次試下加電處,但電處又有分幾種,有主動式,被動式等等,但另有一群燒友又唔建議電電處地盒呢啲有過濾成份既配件,因為佢地覺得會削減左某啲頻段既聲音,所以交學費係在所難免,一日唔加過電處係自己套機,您都唔會知道自己鐘意有定冇既聲

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Manko + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

電源線就一定緊要,
一開始玩平平地玩條sine唔使一千蚊換落隻amp度已經生猛左好多
再升條2000蚊個低音又勁啲
再換條acrolink 4000蚊又唔同左