設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手選擇困難

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟因為小朋友開始大,地方有限要放棄係廳聽歌仔轉戰書房
想由前後級加書架仔喇叭轉玩Wireless喇叭比自己繼續有得嘆
暫時合尺下而有聽過嘅有天龍套home 150,KEF LSX2,LS50
但試聽當日店家唔知software 問題pair 唔到⼀對150所以聽得1隻試唔真
另外就可能個人聽開2路分音嘅設定,KEF個2對都實熟有啲不對口味
想問下各位師兄師姐係20000 budget 內仲有冇好推介?

專業玩家

師兄,我都係環境鬥士,都明白咁情況難免要取捨。
但係如果轉玩1)All in One + 一對書架仔; 2)Source + 一對有源書架仔,係未真係無得諗呢?其實同wireless比,佔位唔會多好多,但選擇會多好多。

進階玩家

Db2022 發表於 2024-4-14 00:04
師兄,我都係環境鬥士,都明白咁情況難免要取捨。
但係如果轉玩1)All in One + 一對書架仔; 2)Source +  ...

我諗我環境都真係比較惡劣,因為書枱上暫時可以騰到出嚟嘅空間連LS50個size都有啲勉強。如果講尺寸合適,我估LSX2比較好,所以先唯有低頭向wireless聽串流。身邊好多損友都因為地方問題入手左Lsx2,但個人聽落就始終唔太對口味😮‍💨

鑽石玩家

SunLee@FB 發表於 2024-4-14 00:24
我諗我環境都真係比較惡劣,因為書枱上暫時可以騰到出嚟嘅空間連LS50個size都有啲勉強。如果講尺寸合適, ...

KEF  有源喇叭好多問題喎...你隨便GOOGLE就一堆, 連唔到網阿,斷線等問題,

之前都諗過玩有源喇叭,做左一堆功課,分享小小意見,  有源喇叭,唔建議  買ALL IN ONE 有串流連線上網, 軟件唔再更新,及連唔到線,你對喇叭就麻煩,

有源喇叭 .加個細細串流機,有冇問題呢?  其實有源喇叭網上買,真係平好多, 當然樓主要有得試聽喇叭為首選,

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE SPEAKERS  之前聲之島及v8 都有得試聽,之前英國網站連Bluesound Node串流機賣緊特價12k hkd   

https://www.analogueseduction.ne ... ctive-speakers.html         

串流機資料Bluesound Node   2021   

或者上德國網睇睇有源喇叭  空間唔夠   dynaudio lyd 5  德國網買都平  雅詠有得試聽  https://www.thomann.de/gb/dynaudio_lyd_5.htm   

https://www.aria-audio.com/products/dynaudio-lyd5   一睇雅詠仲做緊特價套餐~ 可以去試試

仲有一對psi a14真係好好聽......不過超曬筆直,  

一對細有源喇叭,加部Bluesound Node     相信都唔太佔空間

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我房間用開Denon放床尾,比較闊D,音場比書枱好好多。師兄無論選Denon 或 KEF 要考慮加subwoofer。我把無線subwoofer 放牆角,HESO有base management 把低音交給subwoofer 成個規模感大咗好多。

進階玩家

一斤花生@G 發表於 2024-4-14 11:03
KEF  有源喇叭好多問題喎...你隨便GOOGLE就一堆, 連唔到網阿,斷線等問題,

之前都諗過玩有源喇叭,做左一 ...

多謝師兄詳細介紹,KEF連線問題都睇過一大堆災情post,加上音色唔太合我杯茶,所以我都一直無買😂

進階玩家

LoMichael@G 發表於 2024-4-14 11:41
我房間用開Denon放床尾,比較闊D,音場比書枱好好多。師兄無論選Denon 或 KEF 要考慮加subwoofer。我把無線 ...

收到哂,上次去試聽店家pair唔到1對 150比我試聽,所以未能確定岩唔岩口味,下次去其他鋪再睇下

鉑金玩家

2萬BUDGET JBL 4305P?

進階玩家

1234qwer 發表於 2024-4-15 09:31
2萬BUDGET JBL 4305P?

等我研究下先,thx 🙏🏻

黃金玩家

樓主應該擺唔落
如果以佢要求嘅Size其實一般都係所謂電腦喇叭size