設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kgbandy

[用家報告分享] Keces IQRP 1500 隔離牛

鉑金玩家

Nate.River 發表於 2024-3-26 18:02
所有叫得"牛"嘅野運作緊基本上都會有呢啲聲, 正常物理現象
用耐左其實有機會震鬆入面啲線圈/其他元件, 要ke ...

'現在講隔離牛。Isolation Trans 的繞法,是用 EI Core 達成多重接地方式,將電源裏的垃圾(主要是低頻)沿水線卸去。EI Core 初級與次級之間的空氣隙(air-gap)產生一定的 inductance,對隔離電源哼聲是個優點。但 EI Core 的反應,卻無疑及不上沒有 Air Gap 的磁環牛快。而我們四年前就 AB 比較過 EI 和磁環牛了,當然係人都知磁環牛快啦。但磁環牛的敏捷反應却令它對隔離電源哼聲的效能大大遜色。所以,去年當我在 CES Show 上看見一件用磁環牛的 Isolation Trans 時,馬上祝設計人好運....  原文刊於 1991 年 9 月《Hi Fi Review》,作者 雷明 先生'
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鑽石玩家

Nate.River 發表於 2024-3-26 18:02
所有叫得"牛"嘅野運作緊基本上都會有呢啲聲, 正常物理現象
用耐左其實有機會震鬆入面啲線圈/其他元件, 要ke ...

對,係牛就會震,好質素的牛其實唔會響,響好多時係來自震動到其他部分,例如外殻。我用緊的都有震動聲,係來自外殻接駁位,較鬆緊螺絲都有影響,如果裸跑就靜哂(即牛震得來其實唔響),但唔想舖塵,影響不到聽音樂就由佢,唔攪咁多了。