設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 黑膠+金仔E650+Falcon LS3/5A金章

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說大半年前入坑黑膠後就大燒,先係二手Rega西裝(唱盤+Phono+後級+喇叭+所有線)入門
Rega西裝係好滿意不過英國佬聲都係保守D,好安全好舒服但少咁D驚喜同享受

所以先係上月入左部金仔E480+AD50瘋佬卡,金仔+經典標頭叫做圓左夢
張瘋佬冇野好講,表現屌打左部Rega Aria MKII(分左體+獨立牛音場點都大少少,但計返一場卡黎講我覺得真係贏哂)
(小弟公司冇咩位所以沿用舊有鋼架擺機,但已經落哂isoacoustics)

E480其實我都滿意,如果鍾意聽氛圍好好,不過由於聽歌地方細(百幾二百尺),加上轉左用Falcon對LS3/5A金章,
學有D師兄話齋叫做「推得盡」,不過講真就因為大力,聽到佢始終相對Class A係粗糙D,d聲散D(用左條APL-1就更加大力左)
就算溫柔既歌都有d火氣,呢點我始終耿耿於懷
如果咁計數,細火Class A應該會岩小弟口味,咁就所以搞左一輪,終於微升級左E650

我爬左好多文發覺都冇乜師兄咁玩,只係開機第三日,不過都分享下感受

我唔知前後級係點,但金仔Class A新機開聲,一日起碼要1 2個鐘先叫做進入狀態
如果未開聲,d聲會瘦左凝聚D,甚至衰d講變左冷聲,呢個就係我去阿大試機個感覺,甚至有d youtube片其實都係未暖機就走去拍片,
拍出黎都係瘦聲,如果睇左呢d片就昆哂啦。我就係youtube咁岩搵到條日本仔片係warm-up左既E650,d聲絕對係warm同厚過E480先至去馬
而家煲機當然都仲warmup緊,不過已經比起第一日開聲好聽好多(一開聲同女友都嚇親,好怕貴左買返黎但難聽過E480)
幾日後聽感已經warm好多,好開心冇買錯

事實證明細火class A對LS3/5A真係一流,當然E650推力都唔差,要動態有動態,中音厚密度高,
可以完全突顯LS3/5A優點;Bass係一樣有,最緊要睇隻碟錄音有冇,其實之前我用座地,就係d bass太勁先換左書架仔

小弟係聽好多Jazz同流行曲,所以而家真係天堂咁,其實金仔Class A動態都係非常好(當然冇Class AB咁猛烈),慢聲AB些少但其實動態一樣好強,聽Jazz完全冇問題
聽Rock都問題不大,當然要好爆好有火氣就要去返Class AB,Class A表現點都係斯文少少

最後分享美國Analogue Productions獨製既Norah Jones、Brubeck Quartet remastered版
真係少數好有心既獨立廠商,隻Norah Jones甜美過普通版好多,有原tape既感覺

小弟TT仲係用Rega P3+Nagaoka MP-200,渣野冇咩好分享,希望將來升LINN LP12聽感會再加強

如果有師兄想知多d 金仔合併AB vs A類既野可以再問

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
chris20202 + 10 + 10
Db2022 + 10 + 10 恭喜Ching
MDLP + 80 + 80
路西華 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Foreverwest + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。
vm8833 + 20 + 20 恭喜Ching!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

恭喜師兄,Falcon LS3/5a真係好適合悠閒聽歌。分析力優秀,加埋金仔純A分分鐘出事。聽到停唔到手,搞到睡眠不足。Norah Jones我係Hdtrack 買96KHz/24bit,sound stage真係好真實,人聲樂器好悅耳悠長。

鉑金玩家

由於聽歌地方細(百幾二百尺).....  
如果超過百二尺用呢對喇叭真係有點而唔夠,試吓Harbeth M30.2 XD會好好多,尤其是用LINN LP12聽take Five!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

星級玩家

vm8833 發表於 2024-2-19 20:08
恭喜師兄,Falcon LS3/5a真係好適合悠閒聽歌。分析力優秀,加埋金仔純A分分鐘出事。聽到停唔到手,搞到睡眠 ...

多謝師兄!小弟係放公司仔聽,今日真係聽到唔記得返屋企食飯 😅 啲樂器聲人聲真係J死我
我其實好戇居,老實講冇聽過傳說中嘅Rogers 15ohm係咩聲,但Falcon係LS3/5A原設計師嘅公司,仲要原版單元,所以都係放手一搏(當然事前同女友大人喺代理試過哂好掂)
大半套設備都係新所以啲聲都係緊,但已經比我以前好聽好幾倍,真係開心,多謝師兄支持

星級玩家

sam2004 發表於 2024-2-19 21:35
由於聽歌地方細(百幾二百尺).....  
如果超過百二尺用呢對喇叭真係有點而唔夠,試吓Harbeth M30.2 XD會好 ...

其實做嘢時就會擰對喇叭對住自己,咁就真係好近,所以ok的!
真呀爭個source 🥲 P3同支臂真係好入門 🤣

星級玩家

同埋部650其實可以推到對Gold Badge好大聲,而且離箱,唔知係咪呢對Falcon嘅特性

專業玩家

恭喜樓主,請問師兄。代理好似仲有其他款3/5仔,請問你試Falcon時有沒同場試比較下?聽感如何?介唔介意PM我對金章入手價呢?

星級玩家

Db2022 發表於 2024-2-20 09:04
恭喜樓主,請問師兄。代理好似仲有其他款3/5仔,請問你試Falcon時有沒同場試比較下?聽感如何?介唔介意PM ...

師兄多謝你,我冇試到銀章,我事前睇左好多Youtube同reviews講金章同銀章(後來自己買左發覺好多review都係講真話),通常講到銀章會係似返舊有LS3/5A聲底,如果要舊聲底可能玩舊Rogers仲有意思D,不過小弟係睇中金章版書架仔得黎相對全能(聽左一個禮拜都真係!),Bass都會好D,所以就睇都冇睇
我係買Walnut版,標價同網站睇到既一樣!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Db2022 + 10 + 10 Thanks. 真正用家心得!

查看全部評分

白鑽玩家

比較過e800同e650推35A
始終覺得e650力水會比e800/A4x更適合
不過金仔聲底夾35A就不太相襯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yohjiyama + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

MDLP 發表於 2024-2-21 21:26
比較過e800同e650推35A
始終覺得e650力水會比e800/A4x更適合
不過金仔聲底夾35A就不太相襯 ...

多謝師兄指教!聽聞Falcon gold badge同Rogers唔同聲(可能結像清晰準啲、冇咁柔,Falcon反應快啲),原本KEF110單元嘅設計師跟返原圖紙重製,有機會又可以玩下!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80 無比較無傷害

查看全部評分