設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

旅行影相感想

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
啱啱去完旅行返黎, 檢討過影出黎D相, 有感而發

1. 我部係Canon 500D + 18-200mmIS, 話晒有4級防震, 室內影相用最大光圈, 快門應該大約1/60, 點知揾人幫手揸機都會手震... 唔通真係要加閃燈去將快門整到1/200 以上 ..?

2. 夜晚用天崖鏡時加果有zoom 到, 支鏡好大機會會遮住機身閃燈, 夜晚無腳架簡直唔駛影

3. 叫個同行friend 幫手影相, 點知佢影極都好似無頭無尾, 得個主體; 影埋個sample 俾佢跟住影都唔掂, 叫佢攞埋側邊D景, 佢話攞左而且觀景器見到 (影出黎當然唔係嗰回事)
勞氣左N次, 最尾發覺佢喺觀景器攞景嗰事, 支鏡左搖右擺 (向上望下個天, 向下望地), 佢話咁樣咪攞晒D景lor
雖然佢係我認識嘅80後唯一一個無數碼相機嘅人, 都唔會有D咁嘅想法掛...(好似刻舟求劍咁)
下次叫人影相一係就用卡片機, 再唔係就要提佢影相時隻手要定先好攞景

4. 背囊裝一支水, 一本地圖, 一把縮骨遮, 再加 Canon 500D + 18-200mmIS, 行幾日膊頭已經痛到爆, 都唔知點樣可以其到閃燈同多支鏡...各位ching你地自遊行有乜配備? 點樣拎先無咁辛苦?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最尾發覺佢喺觀景器攞景嗰事, 支鏡左搖右擺 (向上望下個天, 向下望地)
spadeace 發表於 2010-4-14 17:13

佢係咪有心玩野呀........?? 佢搞 GAG 咋掛.......
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我估你朋友用卡片機都係咁上下.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

呢個係我上次去歐洲三個禮拜帶嘅相機+電腦list:
Nikon D700
Nikon SB-800
Nikon AF-S 17-35mm f2.8
Tamron AF 28-75mm f2.8
Sigma HSM 70-200mm f2.8
Nikon AF 60mm Micro f2.8
Silk Pro 614CF 腳架
2 粒EN-EL3e + 8粒 AA
Filters x 4; CF card x 3
Hyper Drive HD80 (40g)
袋: Lowepro CompuPrimus AW
12.1" Notebook + 80g USB Harddrive.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

佢係咪有心玩野呀........?? 佢搞 GAG 咋掛.......
Raphael 發表於 2010-4-14 17:17

應該唔係
得我同佢兩個去, 佢相機都無, D相靠晒我影
我估唔到佢連相機都唔識用je

星級玩家

呢個係我上次去歐洲三個禮拜帶嘅相機+電腦list:
Nikon D700
Nikon SB-800
Nikon AF-S 17-35mm f2.8
Tamron ...
chrisclw 發表於 2010-4-14 17:38

唔通你拉車仔

星級玩家

唔通你拉車仔
spadeace 發表於 2010-4-14 17:48

1個袋放曬全部 冇拉車仔背囊炸

星級玩家

1個袋放曬全部 冇拉車仔背囊炸
chrisclw 發表於 2010-4-14 17:54

10kg 都黎緊wor, 點可能拎呀...仲要幾星期

星級玩家

10kg 都黎緊wor, 點可能拎呀...仲要幾星期
spadeace 發表於 2010-4-14 18:07

冇10kg噤多呀.. 仲有部notebook平時唔用會lock起佢
不過講真,真係幾重,為咗影相無法啦! 自己又接受唔到用天涯鏡

專業玩家

回復 1# spadeace

只是討論吓及我的個人意見...希望你唔好介意:

1.  1/60 只係基本安全快門...但假如 zoom 到 100mm...1/focal length...安全快門已經要 1/100s...唔知你係咪 set M mode...假若係...1/60s 已經好大機會震咗...
    4 級防震唔代表防手震! 按快門其實都有技巧...不好的習慣會經在按快門一刻震到部機...唔關幾多級 IS 事...
    仲有...人地唔識影相...你叫人揸你部機...唔知幾貴...又唔識用...人地分分鐘驚過你...唔震就奇啦...要諒解吓人...人家不是專業影相...難道你夠膽說你自家是專業嗎?

2.  夜晚...影人一定要落閃+落腳...影景一定要落腳...但即使你有落腳而冇閃...一樣影唔到人靚個喎...如果長焦...內閃可以話係冇用...一定要用外閃

3.  唔好介意...我覺得你唔應該有咁嘅心態...影相有甚麼好勞氣呢? 人家對攝影冇興趣...唔明你要求...影不到你想要的...那你就不要迫他/她啦...人家又不是打你工...為什麼要聽你的? 大家出來散心...你又有冇想過人地可能亦覺得你煩呢? 你喜歡攝影...不代表人家也喜歡嘛...影相是靠自己的...帶腳架...用 remote...自己構圖自己按快門...那就一定做到自己要求啦!

4.  背囊已經係最唔辛苦架啦...我去旅行都帶 5-6 支鏡加一機一閃...腳架...filter...電芯一排...清潔用品...快門線...呢 d 講對攝影有幾熱情喇...

如有得罪...請多多包涵