設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Samson2011

[討論] 論壇器材題目改變

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2024-1-18 22:51
我覺得可以搞多啲部屋5.1
甚至4.1組合示範
下下一定atmos要上天花

我都喺幫屋企人搞咗個4.1環繞聲組合,加100吋抗光幕+激光電視,佢玩得唔知幾開心。
我都同意唔一定下下Atmos的,4.1set得好,已經好過soundbar多多聲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AndyCCC + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

hohodog900 發表於 2024-1-19 19:00
我都喺幫屋企人搞咗個4.1環繞聲組合,加100吋抗光幕+激光電視,佢玩得唔知幾開心。
我都同意唔一定下下At ...

其實冇中置,真係可以,我之前唔夠位,都有一段時間冇擺喺度,喺OK嘅,不過聲就比較虛啲,冇一個真真正正嘅中置咁實在人聲

銀級玩家

MDLP 發表於 2024-1-19 10:23
忽發奇想
而家藍牙同wi-fi技術
其實已經好先進

依家有唔少soundbar跟嘅subwoofer同surround,都用緊無線連接嘅,玩埋叉電嘅一樣有,但電量就係另一個問題啦

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2024-1-19 19:05
其實冇中置,真係可以,我之前唔夠位,都有一段時間冇擺喺度,喺OK嘅,不過聲就比較虛啲,冇一個真真正正 ...

冇中置我始終都係覺得爭啲🤝🏻

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

littlefat69 發表於 2024-1-19 20:25

好快會有高人點化你

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
MDLP + 1 + 1 做過你一日師傅唱到e+仲係笑柄.

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

李好野@76 發表於 2024-1-19 21:03
好快會有高人點化你

即係有部分師兄覺得冇中置重好?🤔

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

littlefat69 發表於 2024-1-19 21:07
即係有部分師兄覺得冇中置重好?🤔

等....就有答案!
玩鴨毛無鴨得條毛都得,有什麼不可能呢!
高人摷緊資料

白鑽玩家

香港個影音論壇有一個咁嘅..扮曬嘢
買一堆嘢返嚟網上吹水耀武揚威
自己唔識玩要靠人越洋睇圖表set機
可為不學無術

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

唔該搞清楚唔係主張冇好過有
依家係講緊冇中置都可以玩得
2018年p76搞過一個技術分享會
當時請到呢位有份開發A3D嘅PETER先生演講
佢講解好係香港惡劣斗室環境玩av方案
其中有一環重篇幅提到中置喇叭
佢覺得放唔落的話直頭可以none咗佢
改行phantom中置
正如原裝7.1 soundtrack
擺唔到surround back
都係要焗住擺5.1一樣
Peter先生其中有一句好爆
佢話家庭用嘅中置喇叭
只係設計畀屋企用商業產品
佢認為左中右都應該係同一款喇叭

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +19 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 長知識
李好野@76 + 9 死跟!none 咗去

查看全部評分

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2024-1-19 20:25

師兄你自己都玩sony HT-A9無中置
其實都係一個犧牲方案