設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[HDMI線] 究竟點樣先可以玩好 HDMI ARC & eARC 呢兩個功...

鉑金玩家

三星玩樂勲章

:o) 發表於 2024-1-6 22:49
因為我都係咁

農曆七月嗰時仲以為嗰啲嘢, 點知過咗都仲有, 咁一定關部機事啦😅

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

話時話買左部UDP800,聲畫分家到TV同Soundbar,
我屋企人關電視聽CD時會跳線咁,可能就係個CEC功能作怪,
唯有打開返部電視,將UDP800個HDMI聲音output關上就無事,
不過一關電視又連部碟機都關埋

好多setting上既配搭去試,但我驚係咁試,試到部機都易壞

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

:o) 發表於 2024-1-8 22:00
話時話買左部UDP800,聲畫分家到TV同Soundbar,
我屋企人關電視聽CD時會跳線咁,原來又係個CEC功能作怪,
...

我又冇你哋講熄咗電視機,部soundbar毛拿拿着咗既情況發生。反而,我用google tv睇Netflix 或d+, 或用x700 player聲畫分開,時不時嗰soundbar會由hdmi 1或2 自動轉咗去tv, 我調較番好,睇睇下又係咁,又轉左去tv mode,煩死

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 隻HDMI鬼好猛呀!

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

iversonhui 發表於 2024-1-8 23:46
我又冇你哋講熄咗電視機,部soundbar毛拿拿着咗既情況發生。反而,我用google tv睇Netflix 或d+, 或用x70 ...

試吓加返個 CEC canceller 喺部 google tv 度吖,我用咗喺部 mytvsuper度,少咗好多古靈精怪問題
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LeoChin@FB 發表於 2024-1-9 11:34
試吓加返個 CEC canceller 喺部 google tv 度吖,我用咗喺部 mytvsuper度,少咗好多古靈精怪問題 ...

佢有得set off, 我已經off左

鉑金玩家

AV newbie

iversonhui 發表於 2024-1-9 12:50
佢有得set off, 我已經off左

Off 咗、又冇咁方便啫

黃金玩家

三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2024-1-3 19:58
係架, 所以一玩HDMI eARC就最好唔好咁多不明既hdmi器材, 有時都比呢d野玩死!!
最終你點解決??? ...

逐個HDMI頭試,睇吓邊個作怪,掹咗再插掹咗再插,直到揾到個原凶🤣同埋熄咗電視個Anynet+(Samsung TV)

鉑金玩家

三星玩樂勲章

:o) 發表於 2024-1-6 19:22
見到你咁講就知係夜晚關上Sony電視後,條 Sony Soundbar無啦啦都會自己響啦

師兄有冇用代用嘅遙控器呀?
我自己其實係用緊淘寶嗰啲代用遙控器, 不過我冇同佢講我係用代用嘅!今日打上sony客戶服務 到, 佢哋提議我將遙控嗰啲電抽出嚟, 結果部機真係冇再自己 開, 或者藍牙聽聽下歌會轉咗去tv或者hdmi! 如果你都有問題試下將遙控啲電蚊咗佢再睇睇, 可能真係個遙控有問題🙏🏻

鉑金玩家

三星玩樂勲章

iversonhui 發表於 2024-1-8 23:46
我又冇你哋講熄咗電視機,部soundbar毛拿拿着咗既情況發生。反而,我用google tv睇Netflix 或d+, 或用x70 ...

我今日打電話去sony嗰度, 佢話可能soundbar 個remote有問題, 你試下將佢抆咗電睇下仲有冇咁嘅情況發生🤝🏻

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

littlefat69 發表於 2024-1-15 18:53
師兄有冇用代用嘅遙控器呀?
我自己其實係用緊淘寶嗰啲代用遙控器, 不過我冇同佢講我係用代用嘅!今日打 ...

我又真係都用緊代用