設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 4拍4家族音樂動聽、小鼓手難得!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
312/2023 82分👍👍🥰
#4拍4家族 #BandFour #泰迪羅賓
#賴恩慈 #謝安琪 #AnnahisbbuR
#陳諾霆

上年和泰迪羅賓參觀江夏圍嘅時候,已經聽到佢話做緊部講一家人夾Band 嘅電影,原來就係呢部賴恩慈自編自導嘅《4拍4家族》(Band Four, 2013)。
昨晚睇完,值得推薦的一部好作品👍🥰唔單止劇情好,雖然遲咗入局,但伏線佈得好補返數;演員搵得好是另一成功因素,Teddy 呢位夾Band界一代宗師當然不作他人想,謝安琪唱歌早有一定份量,新晉唱作人Anna hisbbuR音質甜美卻扮cool,九歲神童陳諾霆打鼓技術與勁度屬演奏級,簡直令電影提升更高層次!
大家要留意,戲內演出絕對冇代唱代演,全部來自本人演唱演奏演敲擊,連戲音樂歌曲都原作且動聽。
一部講家庭倫理、音樂理想、生命奮鬥的電影,隱喻不少美好嘅舊事物慢慢無聲消失的無奈感……令人感動位不少。
最後一幕,Band Four 山頂上搭了個霓虹燈舞台演唱,航拍盡收香港美麗夜景,可以變成一段絕佳的音樂MV🥰
希望Band Four 真係有香港各區巡迴演唱會🥰👍唔知內容有冇Teddy 自己的部份真實故事呢?😂🤪

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有冇留意, 朱氏兄弟近年咩戲都有佢地份的!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

尋日終於係now tv 爆谷台睇到, 好感動, 好好睇, 呢d戲其實就咁睇海報, 睇宣傳真係好難比到人知道係好野. 個半小時既戲, 慢慢比大家知道戲中主角kay的情況下, 其實咁樣更加另人對角色的投入, 只要投入到主角既角色, 其實就好易找到共嗚!!

最後一場絕對係高潮所在, 簡單呢場戲就可以另大家感動到眼濕濕, 導演功力同剪片的節奏應記一功!!

2023年港片必睇的一套~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

小瑟 發表於 2024-4-8 13:09
尋日終於係now tv 爆谷台睇到, 好感動, 好好睇, 呢d戲其實就咁睇海報, 睇宣傳真係好難比到人知道係好野. 個 ...

都話大王識貨。
不過電影上畫一直都被忽略,佢哋都好努力,周圍謝票,好似去埋英國添。Teddy 哥都放咗好多心機,小朋友果真打鼓天才👍

5萬

總版管

龍無忌@FB 發表於 2024-4-8 17:58
都話大王識貨。
不過電影上畫一直都被忽略,佢哋都好努力,周圍謝票,好似去埋英國添。Teddy 哥都放咗好 ...

唉...我要去到有NOW TV睇得先睇, 已經抵打啦....不過呢套戲真係好感人,  值得支持, 更加值得推介比大家呀!!!

Post76玩樂網.

黃金玩家

小瑟 發表於 2024-4-8 13:09
尋日終於係now tv 爆谷台睇到, 好感動, 好好睇, 呢d戲其實就咁睇海報, 睇宣傳真係好難比到人知道係好野. 個 ...

今晚睇咗,真係唔錯,故仔講緊一家人,但其實有唔少喻意;中間 Teddy 同鼓仔 jam 嗰段好有 feel,"共融同交接",加埋最尾咁段,上山 jam 歌!呢個編劇都幾有意思!

可惜當日冇去戲院睇

黃金玩家

小瑟 發表於 2024-4-9 21:07
唉...我要去到有NOW TV睇得先睇, 已經抵打啦....不過呢套戲真係好感人,  值得支持, 更加值得推介比大家呀 ...

依家睇返補數👍