設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tintoy

[請教] 喇叭迷思

白鑽玩家

路西華 發表於 2023-11-21 02:04
705S3同805S,聲音取熊唔同好難比較,如果問705S3用家肯唔肯換805S(第一代),就知答案。就好似LS3/5A,以 ...

係805 signature不是805s
完全兩個設計
805s亦不是第一代
對上有N805
第一代係matrix805
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

如果LS3/5A的話
論二手價及受歡迎程度
應該市面上無入替及可相比型號
就算新款唔係用t110/b27單元
都要賣兩皮幾嘢
KEF曾經吹捧ls50可媲美35A
我自己都有幾位玩三五仔嘅朋友當年都入返對
最後都係蝕讓放二手收場

白鑽玩家

Wharfale同Focal的確係大進步
尤其是Wharfale4字頭

白鑽玩家

Focal Aria 9字頭尤其是926要畀個like

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2023-11-20 19:15
個個都想將對喇叭拉出嚟
擺到成個陳列室咁樣
同埋Sales有時有心sell你要

其實我只係想講
好多ching諗住換喇叭去改善個情形
但實際上個擺位同環境唔做調整
錢就比左
但結果都唔好
浪費左d期待

不如花d心機試下調整d位置
或試下整下d吸音物品同擴散物品
好有效果
可能好過盲換

Showroom 單野
我係想講
擺得差
換比你幾十萬線都冇用
就係因為擺得差
廿幾三十萬野
聽落完全唔吸引
老實其實唔係單聽朋友講
我係陪朋友去試,佢想買
個表現差到我屋企都不如

第二日聯絡過
間舖只係擺番正去正確喇叭位置
所有器材一樣樣
各方面都馬上正常番哂
所謂正確
只係現場兩對座地,將靠牆的換番中間

正因為大家家間環境唔理想
先要更在意呢d少細節
花錢如果解決到固然好
但事實好多時花左都解決唔到
淘寶或ikea吸音板都好平

白鑽玩家

que 發表於 2023-11-21 08:24
其實我只係想講
好多ching諗住換喇叭去改善個情形
但實際上個擺位同環境唔做調整

大道理當然明白
但係有幾多人間屋
可以自己玩晒
好似上图對q750
拉出一寸已經畀老虎咬住
何況大家都喺同一個惡劣擺位
AB啪掣一比較便無所盾形

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

所以難聽d講,所謂環境鬥士買補品都只係自欺欺人,唔處理好個環境擺位,對聲音有太大期望既得泥只會係更大失望

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

n00brx 發表於 2023-11-21 10:13
所以難聽d講,所謂環境鬥士買補品都只係自欺欺人,唔處理好個環境擺位,對聲音有太大期望既得泥只會係更大 ...

所以我覺得有大買大呢個 說法 真係唔太正確
我細廳HT 系統 + 6 吋大書架 睇戲聽歌兩用, 就算加曬獨立streamer , 後級聽歌
表現竟不如一對細細隻 Denon home  150 好, 得1.8米聆聽距離 結像根本出唔曬

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Yoshiki2008 + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

環境及家人限制是玩音響最大阻力好似我咁對書架喇叭只能放在一個平價三層木架上因老虎話脚架及機架醜樣兼阻地方唔比用。。

黃金玩家

好難講, 仲要計通漲
廿年前兩萬蚊, 今時今日同款/同級新型號都隨時要四/五萬蚊