設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 膽機新手求教

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好呀, 我係0岩0岩開始接觸膽機0既新手
有0的問題如果大家識0既可唔可以幫幫手?

膽機係 dared, CD 機係 Creek
兩部都係舊機, 由我大伯捐出0既
喇叭係 Rogers 0岩0岩自己買入

唔知點解, 尋晚駁好晒0的喇叭同膽機之後, 開膽機時, 過兩三秒後喇叭就會發出低頻0既 "0胡0胡" 聲, 當響膽機調較音量時, 仲有會"卡0勒"聲添
問我大伯佢估計係有雜訊, 叫我重新插過0的線
試過重新再插過, 但問題仍然存在
大家知唔知會有咩原因同有咩方法解決?
好驚唔敢再亂0黎怕整壞膽機或喇叭, 但又好想聽到果0的好舒服0既聲呀, 希望大家幫幫手 thanks a lot

另外
我對 rogers 可以行 bi-wire
響 LF 同 HF 之間佢有一塊銅片連住
上網睇有人賣一0的 jumper, 話拎走塊銅片, 用呢條 jumper 就會令聲音有改善
其實呢0的jumper 係咪只係喇叭線? 作用其實同塊銅片一樣?
而因為選用好少少0既喇叭線, 同埋唔似銅片有大部份面積外露, 所以效果就會好過塊銅片?

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>> 其實呢0的jumper 係咪只係喇叭線? 作用其實同塊銅片一樣? 而因為選用好少少0既喇叭線, 同埋唔似銅片有大部份面積外露, 所以效果就會好過塊銅片?

對.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

>> 其實呢0的jumper 係咪只係喇叭線? 作用其實同塊銅片一樣? 而因為選用好少少0既喇叭線, 同埋唔似銅片有大 ...
radhk 發表於 2010-4-12 14:37

咁即係可以當係喇叭線一樣去 DIY?
咁又可以買線同叉頭返0黎自己駁下喎 ^^

不過前提係搞掂兩個喇叭同膽機唔好再"0胡0胡"聲先.........

專業玩家

可能胆有問題.之前係唔係一路用開架部胆機

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢係一路用開架喎, 佢係0岩0岩換機所以俾部舊0既我

可以點 check? 有無辦法試或者睇得出?

thanks thanks

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果我繼續試, 搞到個喇叭繼續不停有0的"0胡0胡"聲0既低音, 會唔會對喇叭唔好?

黃金玩家

你有冇等部機着左兩分鐘左右先由volume 0扭大?

專業玩家

1) 試下用擦紙膠清潔膽腳.
2) 試下掉轉電源插.
3) check 下牆蘇是否和雪櫃洗衣機的牆蘇是否用同一fuse制. 如果是則轉用其他牆蘇.

再看看是否少了噪音, 一般舊設計膽機會有少少聲, 但是要耳仔很近喇叭才發覺.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

你有冇等部機着左兩分鐘左右先由volume 0扭大?
mchim3010 發表於 2010-4-13 00:01

啊........... 我以為只係要warm up 0左部機之後先play cd 咁解添
咁今晚返去再試下先擰到最細volume, 著部機之後幾分鐘先再擰番大

但我試過一次開0左部機之後有"0胡0胡"聲, 隔0左幾分鐘都仲有, 係正常0既?
我開機時volume 無預先擰到最低0既話, 咁就算隔幾分鐘後都仍然會繼續"0胡0胡"聲?

thanks alot

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

都係唔得
雖然volume 已經較到 0 先開機, 但都一樣會有"0胡0胡"聲.........