設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 初試5千 (Zidoo UHD5000)

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

去咗朋友到試玩,見佢都用z字頭player,搞到心思思都想買部嚟玩,咁啱Z牌子出左部新機,機緣情況後就帶返屋企玩。

器材:Sony 77A80J
amp Onkyo 3100
喇叭 Definitive 座地後置及Definitive天空
Sub definitive 15inch
前置SF
7.1.4

5千 HDMI 去電視
Audio hdmi 去amp
開博爾 hdmi

一嚟拎隻Joey 演唱會ISO試試,估唔到1080p畫面經5千升頻後 畫面係有所增益,畫面表現幾好。再嚟原生DTS MA 輸出 聽演唱會個環境聲都不錯。但播放時出現甩咀,跳章節速度都快。
其後,試下007生死有時 車箱內被子彈圍一幕,聲音360度圍繞着,充滿連貫感,子彈打落車身同玻璃嘅聲清翠銳目,而近距離開槍時,低頻略有不足,可以嘗試校大低頻音壓。

再試 Jock wick 2及3,山洞槍戰一幕,子彈穿梭係你嘅身邊,指向性爽,上彈時嘅槍械聲都好銳耳,完全感受到子彈從那方向衝埋身,惟獨都是低頻細緻度。
至於爆玻璃打架果幕,清爽聽到玻璃散落地上,刀身括玻璃清麗~~…..

最後試埋挑戰者一號賽車一段,整體節奏感是明快,主角取金幣 爽朗,惟獨也是大猩猩打心口嘅低頻,就算撞車下嘅低頻延伸性略微輕柔。

5千整體來說 畫面一流,充滿電影感。聲音方面 動態表現尚好,中高頻表現出眾。
字幕搜尋功能對香港可以說一幕難求⋯⋯閱讀file 是快的。
PHOTO-2023-09-19-21-41-05.jpeg 83852FFA-EF52-4317-82D4-F1AA6F5BCB48.jpeg
還有即使我聲畫獨立輸出。我嘅amp亦能以eARC回傳輸出,聲音表現跟設定為聲畫分離後是一樣。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
isonchung + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
GaRyShum@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
DuckieSiu@G + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

Ching……經你包膠,5000低頻真係…..
買返3000重開心!?
尋日有新firmware喎
http://forum.zidoo.tv/index.php? ... 5000-release.96146/

鉑金玩家

我諗低頻嗰度要係線材度幫一幫手,五千畫質已經有所提升,效能及介面操作真心方便

鉑金玩家

GaRyShum@G 發表於 2023-10-2 16:50
我諗低頻嗰度要係線材度幫一幫手,五千畫質已經有所提升,效能及介面操作真心方便 ...

Ching 到你包膠未呀?

鉑金玩家

DuckieSiu@G 發表於 2023-10-2 16:47
Ching……經你包膠,5000低頻真係…..
買返3000重開心!?
尋日有新firmware喎

咁個低頻又未至於

白鑽玩家

三星玩樂勲章

GaRyShum@G 發表於 2023-10-2 16:50
我諗低頻嗰度要係線材度幫一幫手,五千畫質已經有所提升,效能及介面操作真心方便 ...

希望有機會5千3千比較下,3千就好夠力,至驚5千走杰科5800路線,有靚画,無勁声

鉑金玩家

DuckieSiu@G 發表於 2023-10-2 16:52
Ching 到你包膠未呀?

其實,我睇咗幾套自己睇開試開嗰幾套戲,畫質係有提升,有啲ISO檔之前三千播唔到以家五千播到,介面爽咗啲啲,聲方便其實又未至於有太大嘅驚喜,因為我唔會對佢會有好大期望,畢竟同Blu-ray機真係相差20%左右,但我自己覺得,唔吹毛求疵嘅,五千真係好夠玩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DuckieSiu@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2023-10-2 16:54
希望有機會5千3千比較下,3千就好夠力,至驚5千走杰科5800路線,有靚画,無勁声 ...

咁你幾時比較到啫
你嘅包膠有公信力好多

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

應該不用擔心,所有機未煲好低頻都唔會出足,畀啲耐心煲返2至三百粒鐘就會見真章🙂

黃金玩家

GaRyShum@G 發表於 2023-10-2 17:01
其實,我睇咗幾套自己睇開試開嗰幾套戲,畫質係有提升,有啲ISO檔之前三千播唔到以家五千播到,介面爽咗 ...

如果唔為點燈,試下apple TV infuse 會有驚喜