設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[AV擴音機] (會後討論) Denon AVC 同樂會 第四回 : 入門級 /#10發燒級

星級玩家

對於我事隔廿幾年重投AV懷抱 昨晚同樂會得益不少, Audyssey秘技測音, Dirac Live 講解, 重低音擺位, 分頻點調教, William sir 與師兄技術交流, 真係好充實既一晚, 以前資訊未發達都係自己摸下摸下, 而家就大把渠道交流及分享, 希望大家師兄開開心心, 身體健康 繼續交流分享!!!

PS. 感謝威廉SIR耐心講解技術, 再感謝post 76團隊悉心安排活動

銀級玩家

多謝Denon及Post76悉心安排活動!

第一次見到平時成日喺YouTube見嘅威廉sir、小瑟同Hugo等,覺得有少少興奮嘅!講返活動本身,大家都喺威廉sir嘅主題入面插入唔少問題,內容實用,dirac vs audyssey嘅比較好精采,仲有啲完全冇諗過嘅小技巧同小工具分享。較原定遲咗成個鐘先完成,辛苦晒兩位主持及一眾工作人員!

希望日後多啲機會參與,希望有多啲唔同setup或者格式嘅AB比較,或者針對某啲熱門專題開talk (audyssey、subwoofer, etc),相信都會好受歡迎

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Very good show!!!  明白左好多平時唔了解既野.   DIRAC VS Audyssey 想試好耐好耐...

在場ching 對DIRAC 睇戲印象痳痳,  不過定位, resolution DIRAC 係較好.  可惜我窮唔係都想買license.

#好心DIRAC 收月費/年費啦....   跟機license 搵鬼人買咩...AV友3-5年都換AV AMP 架啦...

#Great thanks to 威廉SIR!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
AndyCCC + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝Post76同威廉SIR安排咁好嘅活動
確實獲益良多,可以對系統有更深入了解同使用。
希望以後會多D呢類活動可以參與
辛苦晒Post76同威廉SIR
Thanks

鉑金玩家

多謝post 76搞個咁正活動。
兩套system對比個part最正。
各有長短。
但睇戲嚟講,Audyssey比較合我口味。

白鑽玩家

三星玩樂勲章

似乎唔洗再花$玩DlRAC

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

轉會天龍兩年多, 終於有機會出席 AVC 同樂會, 真係好鬼開心!   

每次睇威廉Sir 做 show 都覺得學到野, 威廉Sir 對天龍機既經驗同心得對我地一眾用家黎講真係好似天書咁, 就算你覺得對部機有幾熟都好, 威廉Sir 總會講到一 D 細節你係冇留意到既 甚至係一 D 你諗都冇諗過既野.

不過兩個鐘頭真係完全唔足夠呢..... 我提議真係諗下再進階既 session 應該收費同分 topic, 例如點樣 set subwoofer.....

聽完各位師兄既分享之後, 我覺得又係時候 cal 下部機喇....

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2023-10-6 12:52
似乎唔洗再花$玩DlRAC

我覺得有辣有唔辣.... license 跟機呢下好令人卻步... 不過又真係好聽喎.....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鉑金玩家

多謝Post76同威廉sir搞呢個分享會,亦都多謝各位師兄分享有用嘅經驗,真係跟大家學到好多東西。今次亦難得有機會見識到Dirac播放出嚟同Audyssey各自唔同嘅效果。希望再有下一次嘅聚會👍🏻

白鑽玩家

issachar 發表於 2023-10-6 13:43
我覺得有辣有唔辣.... license 跟機呢下好令人卻步... 不過又真係好聽喎..... ...

但又有第二個問題你唔可以轉其他其些牌子
其實師兄你意思係咪dirac比較好