設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 咁多年只用過石機, 去完音響展發現我是不是不喜歡"膽"?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

咁多年只用過石機, 去完音響展發現我是不是不喜歡"膽"?

小弟聽左10年都係聽女聲多, 特別係日韓中國的流行曲。對好聽的女歌手特別特別喜歡。

小弟10年前入坑時專買鐵三角的大耳牛, 就係聽說
ATH木碗(耳機) 有音染聽女聲好靚好妖豔,
於是W2002, W3000ANV, 同埋佢地的官放都一齊買, 即HA2002 , HA5000ANV

個時的階段性總結就係:
W2002好好聽, 每首女聲都有新的演繹, 嬌美豔麗
但當成套HIFI投入越來越多時, 發現W3000ANV聽歌也是非常好聽, 器樂同低頻的氛圍感再加上女聲都是有染色,
不過係另一種陽光, 元氣的聲。
這時我發現,  W2002 可能是年輕了2-3歲。 W3000ANV是歌手年齡沒有變化。而再之前更毒的耳機是年輕了快4-5歲。
最後我選擇留下了W3000ANV。更加在其後追入了中高頻極好的靜電耳機STAX009, 玩了幾年後購入了新產出的官放後,
直接退燒了幾年。
在靜電的生涯中, 我很喜歡無窮無盡的高中頻解析直接轟入腦中, 器樂全都有全都齊就係低頻弱。
大約幾十萬投入的系統亦都好好咁演繹到我所有喜歡的女歌手的所有感情同現場。

自從我玩左009之後, 我就發現自己喜歡什麼都有, 而且女聲細膩的聲, 當然如果佢D聲底已經好毒, 如再毒點而質素不變, 固然好,
但可惜非常難.....

今年開始玩喇叭, 去左音響展聽了聽, 發現左一些房間是用膽機去播流行歌。
(以下內容絕對沒有任何攻擊膽機玩家的意圖, 只是個人最真誠的聽音取向, 我知道膽機可以做到好石音色音樂感無敵, 級數超越石機都大把)
(另外每人的喜好只有不同之分, 沒有高下之分, 對於所有無論玩什麼機什麼器材的燒友, 我都是無比想結交的)

我一入到去音響展某房, 聽到個男人係到唱歌, 我心諗, 點解我從來無聽過D個男人的歌? 係邊位新歌手唱舊歌?是發燒碟嗎?
聽左成1分鐘之後先驚覺, 原來是播緊張學友的CD! 無錯, 張學友把聲變左做周深! 我雖然用周深尼做比喻係誇張左, 但現實真係咁誇張!!
這是我以前就算點聽女毒大耳機都好, 都冇可能發生的事。
請問這就是發燒友口中的音染定係失真嗎?

之後去左另一間好多人的膽機房, 發現人聲真係好厚好密, 很好聲的, 這家倒音染沒有第一間誇張, 亦係我覺得我會比錢買返屋企享受的器材。
但最後聽到高文大雪櫃同卡瑪之後, 立即發覺自己還是喜歡 HIFI性  女聲 都非常好的聲
最後我都講一講自己用緊的喇叭係ENSEMBLE. 我發現雖然好多前輩話D對喇叭女聲毒, 弦樂出色
但我想講一講, 其實佢都算中性野尼, 唔會話冇啦啦後生幾歲咁, 其實真係幾岩自己的聽音取向, 沒有後悔過收來玩
另外我的後級都係A類中高頻好好的金仔石機

由入坑因為系統太廢搞到中頻解析唔夠好, 覺得只要夠糊夠味夠慢, 聽女聲就一定好舒服好爽
雖然現在仍都是在研究怎麼重播好各種女聲, 但現在反而開始追求D快速但有音樂感連貫性表情好有張力的聲

觀上經歷, 其實小弟係唔係都係石機走到尾最好呢????謝謝各位

P.S 小弟現在的解碼就是有2對真空管都換過管加強下, 同時買過KONDO的銀電線同RCA試左非常之內, 但最後出鬼左KONDO的線
這些就是我對管或者音樂味的理解

白鑽玩家

純聽女聲會唔會以致器材挑選太偏

黃金玩家

其實膽機既技術已冇得再進步,而且膽既聽歌路好狹窄,唔係每種音樂都適合膽機。
只能說你現場用唔適合既器材播咗唔夾既歌曲,聽落感覺自然唔爽。