設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 窮到隆新手應該如何去選擇訊號線 ?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

例如 AUDIO QUEST 咁多條
又乜乜實芯單支銅
又乜乜不對稱雙平衡幾何形狀

咁其實即係點........真係睇到眼都凸
越睇就越覺得D廠寫埋D咁既字去表達條線就即係玩膠我.........

範圍內睇緊以下四條, 但真係唔知有乜分別.........
而且我窮到隆根本冇錢買晒四條返黎試..........

Aq     Golden Gate / Big Sur

QED  Reference 40 / Performance 40

我都知平線唔可以要求太多
但個人偏向聲音立體D , 有彈跳力果類型
聽女聲為主

有冇師兄可以比D意見,感謝

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

先看排名

AQ big sur > goldengate

QED  Reference 40 > Performance 40

不難只在AQ big sur 和QED  Reference 40去選

同事之前有玩Evergreen,goldengate話aq rca可能要買Sydney或以上型號才好些

但到Sydney或以上型號的價位又有其它可選而Chicago或以上型號亦同樣情況所以aq rca線選擇不多

他後來買左Reference 40話好過他的Evergreen,goldengate向我推介

曾借玩果然不差 可以試下Reference40

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yytannoy@G + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

真心
冇咩預算
就唔好諗名牌線廠既低階產品線

QED算低價品牌中較好既選擇
算係比幾錢比幾多貨

評分

yytannoy@G + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

20120820 發表於 2023-9-10 12:08
先看排名

AQ big sur > goldengate

其實自己心裡一早都有D偏向Qed reference 40 ,
再經兩位師兄講一講就即刻慾火焚身,忍多陣都漏出嚟咁濟,
條褲都未休好就衝咗出去..............

聽左一陣,發現立體感闊左成個圈,
前牆深左少少, 中低音好有好有力, 彈跳力好好,
但係呢,人聲冇左份甜,低音餘韻少左,音樂感少左,
唔知係咪新線嘅問題,煲下唔知會喺邊方便會有改善呢

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

平既不如 Supra...

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

窮到濃嘅時候,我會搵本地制作嘅訊號線, N年前入咗joe哥D白蛇仔用到宜家

鑽石玩家

just_for_uhk 發表於 2023-9-10 23:17
窮到濃嘅時候,我會搵本地制作嘅訊號線, N年前入咗joe哥D白蛇仔用到宜家

平價線我會選專業散線,如canare、sommer、belden⋯插頭用華輝十幾蚊粒Yongsheng,唔識焊就鴨記或淘寶免焊,造一對頂盡二三百蚊。和名廠廠線低階比,整體聲音質素其實差不多。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

QED 線材大多數有鍍銀成份,低音會收尾音的

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

聽多一排
再互換聽

我都支持一千元內
對插頭品牌冇心結
DIY

如果對插頭有心結
你會發現d頭貴到莫名奇妙
但又覺得好靚

黃金玩家

平線belden幾抵玩,好過買入門廠線,聽一陣就唔要又買過,浪費金錢。

評分

sam2004 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分