設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: horwardlin

[請教] 請教大家介紹測試Atoms影片

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

horwardlin 發表於 2023-9-16 10:23
4K,4隻

咁應該好好聲架wor

白鑽玩家

horwardlin 發表於 2023-9-16 15:28
係上面聲音?我係覺得上面喇叭除佐落雨,都唔係太明顯?果段我記得係直昇機向右駕駛,右方環繞有少少,但 ...

呢套直升機啲聲係喺天花右前邊跟著到中間,跟著鏡頭一轉蜘蛛俠擰轉身望住架直升機,所以啲聲去咗左後天花發聲,應該不會環繞出聲

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

老五 發表於 2023-9-16 18:11
呢套直升機啲聲係喺天花右前邊跟著到中間,跟著鏡頭一轉蜘蛛俠擰轉身望住架直升機,所以啲聲去咗左後天花 ...

我音量開大咗小小, 蜘蛛俠 搵緊佢兩個同學, 顯示咗兩人相片, 然後慢慢右前上方, 出現直升機聲音, 然後蜘蛛俠搖手打招呼, 低下頭然後直升機就喺左后上方, 覺得為位移少少唔連貫, 跑到中間就覺得唔大😂, 一直覺得我 天空聲裝得唔好, 右上前方覺得喺右方 唔係好覺得喺上方, 可能我嘅右環繞, 同右天空聲, 上下 除咗高低都係同一位置, 先會有咁嘅錯覺😅

白鑽玩家

horwardlin 發表於 2023-9-16 19:40
我音量開大咗小小, 蜘蛛俠 搵緊佢兩個同學, 顯示咗兩人相片, 然後慢慢右前上方, 出現直升機聲音, 然 ...

其實你都已經可以做到呢種效果,不過未到你要求姐

黃金玩家

AMP用天空喇叭理論上atmos效果一定好過SB反射天空聲道單元,聲效不太理想通常都係幾個原因,全部喇叭是否同一品牌,不同品牌單元都會影響聲音連貫性,其二是各喇叭位置和角度都會影響聲道準確度,其三空間大小物件阻擋都會令聲音反射方向和傳播速度有差異,以上情況因應不同要素空間要不斷測試和調教,我房空間唔算大用中上旗艦級SB都夠晒,而且無假天花和層板物件阻擋,電視43吋床尾掛牆,SB放床尾電視櫃正中位置,左右後置無線喇叭裝係床頭近牆頂向下方和SB度相約,無線SUB放床頭側邊,整個音場和反射型成長方型,SB兩組單元反射天空聲道剛好對正床中位,配合後置喇叭型成皇帝聲位偏近床頭,而且SB亦可調教後置喇叭音量和偏向左右平衡,反射天空單元亦能獨立調教反射音量,SB無自動調音功能,所以我都試了好幾個月不同新舊片來調教理想聲音位置。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jafe822 發表於 2023-9-17 10:04
AMP用天空喇叭理論上atmos效果一定好過SB反射天空聲道單元,聲效不太理想通常都係幾個原因,全部喇叭是否同 ...

多謝師兄的解答,我自己喇叭都用同一牌子JBL.差唔多睹同一系列,Sound bar係用三星950A,空間關係係比唔而家7.1.4,就算950A號稱11.1.4,感覺950A,11.1
4,同實際7.1.4,差好遠,同一片决戰中途島二回事

鉑金玩家

AV newbie

horwardlin 發表於 2023-9-18 10:21
多謝師兄的解答,我自己喇叭都用同一牌子JBL.差唔多睹同一系列,Sound bar係用三星950A,空間關係係比唔而 ...

邊様好啲?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LeoChin@FB 發表於 2023-9-18 10:33
邊様好啲?

緊係AMP.SoundBar都不想聽了,除佐睇電視,強烈推介决戰中途島,低頻,天空聲,位移多段可試

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

horwardlin 發表於 2023-9-18 11:59
緊係AMP.SoundBar都不想聽了,除佐睇電視,強烈推介决戰中途島,低頻,天空聲,位移多段可試 ...

請問那個章節多天空聲道?

黃金玩家

horwardlin 發表於 2023-9-18 10:21
多謝師兄的解答,我自己喇叭都用同一牌子JBL.差唔多睹同一系列,Sound bar係用三星950A,空間關係係比唔而 ...

AMP 點都音效好過SB,空間夠當然玩AMP就最好,無空間又想玩吓音響旗艦級SB都係唯一方法,但都要睇吓實際空間能否發揮功能,Samsung SB 太多單元反射音域來做包圍音效,要空間無乜雜物才能做到最好反射,啲雜物有不同物料大細不一或多或小都唔影響聲音反射速度和方向性,如太多雜物影響了反射聲道出來聲效會好奇怪,所以旗艦級SB真係唔需要買得太貴睇實際環境空間來決定性價比高。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
horwardlin + 10 正確

查看全部評分