設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michaelkpZ

[請教] JBL Bar 9.1睇Netflix播5.1聲道人聲好細

鉑金玩家

AV newbie

michaelkpZ 發表於 2023-8-28 16:52
明白唔該師兄,純粹好奇係咪我唔小心較錯咗setting導致呢種情況出現

啱啱試緊 65同咩浪,原始立體聲、係大聲少少,但人聲冇乜點大細喎。

Sony 8000E+Sony陳皮2.1聲棍,電視內置 Netflix
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鉑金玩家

AV newbie

LeoChin@FB 發表於 2023-8-28 16:56
啱啱試緊 65同咩浪,原始立體聲、係大聲少少,但人聲冇乜點大細喎。

Sony 8000E+Sony陳皮2.1聲棍,電視 ...

黃圈兩個設定都試過

專業玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-8-28 16:56

Sony 8000E+Sony陳皮2.1聲棍,電視 ...

我用電視聲出都差唔多的,但用Bar9.1出再出Netflix default 5.1聲道有啲片就人聲好細聲,唔知點解
如細聲咁唯有揀原聲道

鉑金玩家

AV newbie

michaelkpZ 發表於 2023-8-28 17:44
我用電視聲出都差唔多的,但用Bar9.1出再出Netflix default 5.1聲道有啲片就人聲好細聲,唔知點解
如細聲 ...

有啲片源係咁嘅,唔使介懐,用緊咩電視?
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

專業玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-8-28 17:47
有啲片源係咁嘅,唔使介懐,用緊咩電視?

Sony A9G,但應該唔關電視問題,因為電視聲出就兩個聲道人聲都大聲

鉑金玩家

AV newbie

michaelkpZ 發表於 2023-8-28 18:38
Sony A9G,但應該唔關電視問題,因為電視聲出就兩個聲道人聲都大聲

純用電視鴨屎?
A9G有冇鴨毛屎解碼咖?

專業玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-8-28 18:44
純用電視鴨屎?
A9G有冇鴨毛屎解碼咖?

用電視apps,A9G應該有Atmos架

鉑金玩家

三星玩樂勲章

可以試一試Turn off smart mode 去比較一下聽感

Hold 住 Mute 掣 3秒 然而同時按 " + " 號掣 , 呢個係Standard mode 冇任何EQ , 如果想開返Smart mode 就重複按一次, 熄機再開亦都會自動變返Smart mode .

仲有另一個設定可以切換其他聲音模式,不過呢個功能Update firmware 之後唔知仲有冇,因為check 電量已經冇咗喇, 試吓無防

Hold 住 Bass 掣 5秒, 再同時按 " + " 號掣 , 重複動作轉不同模式.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 熱心助人

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

啱啱再試(65),無論音效同對白都幾平衡,電視喇叭、聲棍都係atmos
又試過齋原始(冇atmos),係(整體)大聲咗啲嘅
我嘅結論:都係嗰兩句:你兩部機器都冇問題,係呢套65嘅問題
試吓Netflix 嘅midnight mass, 由第一集嘅50分鐘開始睇吖

專業玩家

Lacrimosa 發表於 2023-8-28 20:16
可以試一試Turn off smart mode 去比較一下聽感

Hold 住 Mute 掣 3秒 然而同時按 " + " 號掣 , 呢個係Stan ...

試晒咁多個mode都係有人聲太細情況,唯有當片源問題,唔該師兄!都唔知原來有咁多mode