設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] (會後討論)Magnetar UDP900旗艦級宇宙盤 ‧

鑽石玩家

lowb_chung 發表於 2023-8-26 11:13
大家個重點都好似去左套新喇叭到,真係好吸引

MTK8581是2016年產品,現在是2023年了,沒什麼好說的.只好說喇叭好.以免主人沒面子.
舊瓶新裝能賣到天價也算新聞吧

鑽石玩家

本身用緊AVM90 + UDP800,自從知道大王開箱測試UDP900,就很期待post76可以攪體驗會。終於上星期得知舉辦日期,就第一時間報名,有幸抽中出席。

第二次上P&O HiFi試音室(戲院),體驗比第一次好好多。唔係話第一次器材唔好,而係器材與環境匹配問題,有咁大小環境,配番咁上下器材,先出到應有效果。

我對今次器材睇法:
  • UDP900硬件有份量。
  • 經fiber HDMI到projector投出大概130吋畫面(有錯請指正),色彩很實在,乾淨,細緻。
  • 聲音配合anthem + perlisten出來效果很好,件頭大番之餘,亦有厚度,可以充滿P&O HiFi試音室大小的空間而沒有失真,依然穩打穩扎。
  • 環繞聲R4S(有錯請指正)比我想像中簿身,容易入屋。

雞蛋挑骨頭,改善地方:
  • 我個人口味,覺得低頻少少過量,掩蓋了中高頻不夠突出
  • 當有強烈低頻時(John Wick 4開場打木柱),試音室發出dee dee聲,如能找出源頭加以處理更加好。(也幸好只有這段有dee dee聲,其他試片很正常)
  • UDP900及喇叭都好貴(覺得貴其實係我問題。不過代理話呢個listed price啫,實價就睇你牙力及友情何價)
  • 可能我聽力問題,現場有師兄話大聲,但我反而覺得唔夠,如可以再加大少少就更刺激

仲有個鬼馬建議,如P&O試音室叫cinema,可考慮在入口加塊布簾,找一部爆谷機放門口,或用led燈帶繞個P&O HiFi cinema招牌,既可增加玩味,亦令人更有入戲院睇戲的感覺

最後多謝post76各位人員努力,及P&O HiFi員工OT,安排呢次咁好既體驗會。讚

評分

參與人數 2威望 +350 金錢 +350 收起 理由
matt88p + 50 + 50 認同到一個"點"呀!
小瑟 + 300 + 300 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

企鵝 發表於 2023-8-26 14:01
MTK8581是2016年產品,現在是2023年了,沒什麼好說的.只好說喇叭好.以免主人沒面子.
舊瓶新裝能賣到天價也 ...

......一部藍光機只睇粒晶片就決定好定唔好?係咁簡單就好啦!!😂😂😂

評分

參與人數 4威望 +69 金錢 +67 收起 理由
Ep-71 + 3 + 3 如果係咁簡單就好啦!
matt88p + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
:o) + 6 + 4 超正, 即時加分比大王先!
GaRyShum@G + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

今次去唔到有啲可惜,期待睇片

黃金玩家

感謝P&O 同 小瑟和76所有員工,起e個串流時代,都整壇咁嘅嘢出黎比我地玩,辛苦晒!
感謝小瑟攪清楚我疑問
(本來心大心細想換900)自己係800用家
(但有生之年都會換900,可以一部機當埋cd機玩兩聲道👍)
其實兩部機都好正,比起之前用p記,確實聽多好細緻聲
低頻明顯提升,900真係較適合玩投射,現場睇真係好清
當日現場起大音壓低下,d細緻聲都聽得好清楚,播大娛樂家ga時候,女主音唱歌,真心正
有起雞皮嘅感覺!
人聲好厚好埋身,好似現場唱入心咁,讚
致於覺得聲壓可以大聲d,
唔夠過引(本人重口味)
狂野時速十大爆炸嗰段,
感覺低頻包圍感有點缺乏,
感覺整套喇叭跟低音,都係快黎快收,速度好快
如果有大音壓下試清楚就正🤣

小弟第一次參加e類活動,本來都有d緊張
我第二個上到黎,點知小瑟問我,
小瑟:咦,咁早上倒黎ga?
(當時個感覺好似識左好耐咁🤣即刻冇咁緊張)

評分

參與人數 1威望 +300 金錢 +300 收起 理由
小瑟 + 300 + 300 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

VictorLam@FB 發表於 2023-8-26 19:29
感謝P&O 同 小瑟和76所有員工,起e個串流時代,都整壇咁嘅嘢出黎比我地玩,辛苦晒!
感謝小瑟攪清楚我疑問
...

原來你第一次參加呀, WELCOME呀~
做得76版, 就一定係自己友先啦~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
VictorLam@FB + 10 + 10 係呀,哈哈

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Versa 發表於 2023-8-26 14:32
本身用緊AVM90 + UDP800,自從知道大王開箱測試UDP900,就很期待post76可以攪體驗會。終於上星期得知舉辦日 ...

今次音效一定有改善空間, 多謝大家既意見呀!!!

反而我諗要再做一場咁計, 真係最好有pk, 有試聽歌cd同1 sacd咁, 大家可以會更滿足呢~

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
VictorLam@FB + 10 + 10 非常認同呀。
Versa + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
Foreverwest + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Ep-71 發表於 2023-8-26 08:47
無份去,想睇片X2

期待再次攪show

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

今次活動本是UDP900係為亮點,原來還有Perlisten喇叭。之前國仁場次已聽聞十分正,現在76這場亦有這反應,大王可以考慮再辦多場,讓我不要錯過嗎?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

用緊800好滿意,真係不睇過900很難決定是否值比多啲升級,而最大問題900太大部,我個櫃放唔落,一闊三大

另外,上邊見有師兄提到搞團購.......聽落都係幾正!! 不過想想下,我理解團購意思應該係唔同本地代理買,而從其他渠道搞返黎!? 定師兄意思叫76幫手代問一下有乜優惠價!? 有嘅話當然都想知,不過本地代理搞唔搞到就可能好多因素考慮。