設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

前置喇叭有電流聲

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Hello 威廉Sir
小弟發現前置喇叭有電流聲,當Denon 4800 Pre Out 去 PMA A110
但係我會果直接用A110 做2ch 聽歌就冇問題,一轉去Av bypass就有電流聲發出
請問呢個情況應該如何解決?
已試過換另一組RCA線及檢查電源冇反相

讚助版主

Hi fshair ,

一般的電流聲只由電視天線、老舊的機頂盒或者美式超低音經不同線材引入 X4800H 上再傳入 PMA-A110 中,請試 "捉鬼" ,將所有 HDMI 、RCA 信號線或 Subwoofer 線拿走,X4800H 和 PMA-A110 連接並開機,在這程況下應該是沒有電流聲的,然後續一將其他器材接入 X4800H / PMA-A110 上然後開機,看看是那一部機接上後有電流聲,之後才想辦法處理。

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2023-8-23 10:54
Hi fshair ,

一般的電流聲只由電視天線、老舊的機頂盒或者美式超低音經不同線材引入 X4800H 上再傳入 PMA- ...

多謝威廉sir回覆,我會試吓你呢個方法,唔得再請教你🙏

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2023-8-23 10:54
Hi fshair ,

一般的電流聲只由電視天線、老舊的機頂盒或者美式超低音經不同線材引入 X4800H 上再傳入 PMA- ...

經過呢幾日反覆測試後,最後發現原來電流聲ground lube,係來自Eversolo DAPA6 ,但只限於PMA A110係av bypass模式,嘗試過用Ifi既gnd defender駁落部Dap a6, 但因為太接近機背電源開關,所以無法使用。

我亦試過分別用同軸或RCA輸出去A110,但都係有電流聲。

想問吓威廉sir仲有咩方法可以解決?

讚助版主

fshair 發表於 2023-8-24 12:16
經過呢幾日反覆測試後,最後發現原來電流聲ground lube,係來自Eversolo DAPA6 ,但只限於PMA A110係av b ...

Hi fshair ,

簡單方法是睇戲時就拔走了Eversolo DAPA6的電源線,升級辨法就買個專用供電俾解碼器,例如 : https://shop.outletexpress.com.h ... FLDegQaAh24EALw_wcB

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2023-8-24 12:51
Hi fshair ,

簡單方法是睇戲時就拔走了Eversolo DAPA6的電源線,升級辨法就買個專用供電俾解碼器,例如  ...

唔該威廉sir

另外想問吓如果用4800去推polk audio R600, 推力和聲音配搭嗎?

讚助版主

fshair 發表於 2023-8-24 13:23
唔該威廉sir

另外想問吓如果用4800去推polk audio R600, 推力和聲音配搭嗎?

Hi fshair ,

我們曾經用上一代型號 AVC-X4700H去驅動 Polk R600 做媒體試聽,效果是幾滿意的,現今的 AVC-X4800H 採用單片式放大器 ( AVC-X6700H 相同),改良的電源供電和增強了的 DSP 元件,驅動 Polk R600絕對有更好表現。https://www.spill.hk/audiovisual/Polk-Audio-Reserve-review/

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2023-8-25 10:40
Hi fshair ,

我們曾經用上一代型號 AVC-X4700H去驅動 Polk R600 做媒體試聽,效果是幾滿意的,現今的 AV ...

唔該威廉sir

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2023-8-24 12:51
Hi fshair ,

簡單方法是睇戲時就拔走了Eversolo DAPA6的電源線,升級辨法就買個專用供電俾解碼器,例如  ...

你好 威廉Sir

唔好意思,借Fshair師兄post一問,唔知隻MaxPower EG4000可唔可以長插住電當standby,因為小弟同樣入左DMP-A6後,開HTPC睇戲時,對前置喇叭不停發出嘈音,直至要抆走DMP-A6電線其中一邊先可以正常返,小弟睇戲器材HTPC HDMI線落X4500H再RCA avbypass 去Model 30,聽歌就DMP-A6用RCA落Model 30,之前用Zen streamer/Cambridge MXn10 都冇呢個情況🙏

讚助版主

KululuKK 發表於 2023-9-29 12:49
你好 威廉Sir

唔好意思,借Fshair師兄post一問,唔知隻MaxPower EG4000可唔可以長插住電當standby,因為 ...

Hi KululuKK ,

如此看來是 Eversolo DAPA6 的電源設計出事才引起噪聲問題,以現時情況在睇戲旿最簡單是把它的電源線拔掉。MaxPower EG4000 正常用法是充電和用電是要分開進行,同時使用的話電池會很快衰退。

Denon1