設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: fshair

[請教] 喇叭有電流聲

黃金玩家

三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2023-8-22 23:10
電流声,我都試過,要貼近耳先聽到,唔算跨張就無理,之前係用天龍8500駁兩部後级+玩AV bypass天龍再接金 ...

買咗返嚟,問題依舊,咁點?

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Alvinstatus 發表於 2023-8-23 09:20

咁咪可以改善自己器材用靚電,電處分好多種價$,幾百到幾皮都有,買唔買自己決定,唔包一定得,就算器材升级配搭錯,一樣係浪費金钱

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Alvinstatus 發表於 2023-8-23 09:20

以前同你想法一椽,玩電係浪費,自從係工廈玩,想d電稳定,一試最平的20A有料到,再升萬元级更好氣好力,我覺得投資值得,如果玩過唔啱咪放二手收返7成,起碼試過得唔得,就算唔得靓電對器材發揮一定正面

白鑽玩家

三星玩樂勲章

fshair 發表於 2023-8-23 01:24
呢隻係Sine咩型號?

一隻係SlNE S60A pt,及20A
Screenshot_20230823-144000_Samsung Internet.jpg

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

fshair 發表於 2023-8-22 22:04
如果加電源處理器,會唔會有幫助呢?苦惱中Yi

唔知 Denon 係咪同 Marantz 有類似的設計,我用緊 Marantz SR7015 的 pre-out 接駁到一對 KEF LS50  Wireless 的 Active Speakers。

我之前都有遇過類似的問題,試過好多方法都未能解決問題。後來留意到部 SR7015 的電源部份,用的是沒有接駁地線 (earth) 設計的「假」三腳插頭,而 active speakers 的電源用的卻是有 earth 的真三腳插頭。可能因設計的不同而出現了 ground loop,令 active speakers 出現一個大約 50 Hz的 hum 聲。

最終的解決方法是用了一條 DIY的 cheap cheap 接線,把 AV Receiver 上 phono input 部份的 ground terminal,接到 active speaker 外殼上的一顆螺絲後,那些hum 聲就被消失了。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
isonchung + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
fshair + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

黃金玩家

enochchan 發表於 2023-8-24 07:19
唔知 Denon 係咪同 Marantz 有類似的設計,我用緊 Marantz SR7015 的 pre-out 接駁到一對 KEF LS50  Wire ...

多謝閣下既分享   

禮貌啲,Dont Forget Say A Magic Words

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先多謝各位師兄嘅建議

經過呢幾日反覆測試後,最後發現原來電流聲ground lube,係來自Eversolo DAPA6 ,但只限於PMA A110係av bypass模式,嘗試過用Ifi既gnd defender駁落部Dap a6, 但因為太接近機背電源開關,所以無法使用。

我亦試過分別用同軸或RCA輸出去A110,但都係有電流聲。
試埋用Ifi 嘅Powerbar, 都改善唔到呢個情況

暫時折衷嘅方法就係要用Dap A6 先至插電

唔知大家有冇其他建議俾小弟

P.S.我唔係話Ifi嘅產品唔得,只不過唔適合我嘅setting

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

fshair 發表於 2023-8-24 12:08
首先多謝各位師兄嘅建議

經過呢幾日反覆測試後,最後發現原來電流聲ground lube,係來自Eversolo DAPA6 , ...

Eversolo DAPA6 未見過实物..

你如果有專業電工朋友...可以叫佢試下用個冇水線拖板試下...如果得就.......

>>>>>>  eeeee  ~!!  你用得美式pc 就易啦....買個幾蚊雞大6 2腳扁mulit插米即時試到 <<<<<<<  冇電工在埸風險自付...

至于電處....真系要用..最好問下有冇朋友(代理)可以借尼試下先...無胃sin$

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fshair + 10 + 10 收到,等我試吓有冇先

查看全部評分

鉑金玩家

fshair 發表於 2023-8-24 12:08
首先多謝各位師兄嘅建議

經過呢幾日反覆測試後,最後發現原來電流聲ground lube,係來自Eversolo DAPA6 , ...

可以試下用沒有地線(Ground)的電源線

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CalvinKan@G 發表於 2023-8-24 12:29
可以試下用沒有地線(Ground)的電源線

收到,等我試吓先