設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ckman0302

[討論] 各位家中電壓正常嗎

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

ppp點解呢....
ckman0302 發表於 2010-4-11 17:44

PS Audio power plant premier.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我自己係用隔離牛(工業用的),能將家中的22x 成功穩定至230 +/- 1% 內,而cdp + dac則用 rk100 ...
moliu 發表於 2010-4-11 19:31

師兄,你果隻隔離牛係要手動切定還是自動呢.....咁你隻牛for咩架!

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PS Audio power plant premier.
08850 發表於 2010-4-11 20:02

icic

進階玩家

近期發覺聽歌時,D聲一時好有力...一時就冇神冇氣咁...諗嚟諗去最有可能係''電壓''問題,後尾走去買左隻電壓 ...
ckman0302 發表於 2010-4-11 17:13

純粹技術討論,就算電壓變化由AC217V至AC225V相差都只有3.6%(已符合電例要求內!),擴音機在未用盡power階段時這電壓變化應影響不太大的,反而覺得溫度和濕度變化更影響聽HiFi的感覺(純粹個人感覺)。

就算用牛,如果只用一般隔離牛根本無法根據電壓變化而作出調整;

用一般調壓牛(自耦牛)就算調好電壓後如市電一有變化隻牛一樣會變的;

用自動調壓牛亦很少有實時調整的(即市電一有些微變化亦會立即作出修正調整),一般要有1~1.5%變化(平價的自動牛甚至要有2%)才會啟動修正以免頻繁修正會減少隻牛壽命的!

一定要穩定在AC220V+/-1V內咁只有用Power Regenerator,除非你買工業用的外一般家用只有1~200W,用在CD或藍光盤應無問題,但絕不可用Amplifier上,這時亦無法解決聲音有無力的問題。(如果聲音無力真的是來自電壓變化而引起的時候。)

鑽石玩家

溫度同濕度變化聲音傳送速度...我都聽過下,咁工業用的牛是否意思可用在Amplifier之上(市電變化因數除外)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄,你果隻隔離牛係要手動切定還是自動呢.....咁你隻牛for咩架!
ckman0302 發表於 2010-4-11 20:09

佢係連同一些儀器設定的,但若只有牛一個的話,只有230同120v選擇
隻牛原本係用來控制一些精密機器的轉速,所以限制係1%,避免整套儀器(原本的)因轉速而影響準確度

講番隻牛都好好彩咁執番來,因為朋友公司的工程完成後,這些耗用品要write-off,但朋友話其實不是精密用(即只有牛本身)係好耐用的,所以先至用超平價執回家

進階玩家

溫度同濕度變化聲音傳送速度...我都聽過下,咁工業用的牛是否意思可用在Amplifier之上(市電變化因數除 ...
ckman0302 發表於 2010-4-11 20:52

最主要係牛既火數一定要足夠有突,不過Amplifier最好都係不要加任何形式或任何標榜用左嘜嘜高科技的牛,因Amp用牛後聲音一定有得又有失,但"失"係會多過"得"的。

鑽石玩家

佢係連同一些儀器設定的,但若只有牛一個的話,只有230同120v選擇
隻牛原本係用來控制一些精密機器的轉速 ...
moliu 發表於 2010-4-11 21:06

超平意思係幾多呢? 有相可以超超嘛?

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

我以前英國(240V)拿翻來香港(220V) 用一啲問題都冇。你會唔會睇下喺唔喺其他問題呢?

鑽石玩家

我以前英國(240V)拿翻來香港(220V) 用一啲問題都冇。你會唔會睇下喺唔喺其他問題呢? ...
喬峰 發表於 2010-4-12 00:45

Hi,喬峰兄...