設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 再談 YAMAHA EQ 設定

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各師兄好呀 ~
小的曾參考過 "百事師兄" 有關 YAMAHA EQ 詳細設定, 連結如下
http://www.post76.com/discuss/vi ... aha%2Beq&page=1
可能本身用緊對 Klipsch 前置屬厚聲底, 但呢個牌子喇叭既高音亦非常炒耳唯有調低 "高音" 去就番  
有見 "百事師兄" 係 (#7)高音頻段 一欄推到最盡 +6.0db, 當然因應各師兄用緊既喇叭特性及環境擺位不能 "一概而論"
其實推到咁高是否失左整體平衡, 希望有用 YAMAHA AMP 師兄再討論一下佢個 EQ, 大家係咩 setting 呢 ?
以下係小弟現時設定, 務求搵到最佳效果仍不斷研究當中 還望指教 - Thanks   
YAMAHA EQ.JPG

評分

參與人數 2威望 +13 收起 理由
Einstein + 6
鐵心心 + 7

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用663, 前置係KEF Q5, 中置係Polk Audio CSI3.
跟百事兄o既建議setting(不過唔係跟足, 主要係無+db到咁盡, 例如佢建議+6db, 我就+5db左右), 效果好好, 自己好滿意!
其實主要都係自己喜好行先, 聽完覺得理想咪用囉! 最緊要係一定好過唔改set eq...
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

其實我之前出果個Yamaha EQ post係最初唔多了解o既情況去問通利patrick取經o既報告,依家玩得多聽得多,個EQ圖已經唔係最初果個,不過好對唔住無up-date度個post,所以令咁多位師兄誤解咗,在此對各位致歉....
最近;我加咗部弱雞Adcom7400後級,唔知係因為RCA線材o既問題,抑或係部7400有力o既關係,發覺o的聲同以前有所改變,尤其係中置人聲,變得更加厚聲,所以;我依家正為尋找RCA線而四出借線..,之後我諗都要再去tune一tune個EQ.有時間的話,希望可以再up-date番o的資料,以免錯誤引導其他師兄....
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 1# akira11092

師兄,自從多個月來四出家訪各76師兄的心愛器材,及多次參與各大小的試睇會後,發覺聽力真的因人而異,亦各人有各人的口味,另外不同環境亦會對音質有所影響,所以唔能夠一本通書睇到老.Timmy哥話我係聾我唔敢反駁,因為我覺得屋企套checp野,表現同Timmy哥o既高級器材分別不大,可能呢個係我o既優點,至少我唔使成日為不滿器材o既表現而嘥錢升級吖...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

推高#1同#2是否真的可以提升厚度?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

推高#1同#2是否真的可以提升厚度?
10bucks360 發表於 2010-4-10 16:31

絕對係,不過如果同時將其他bank一同推高,
未必係想要o既效果,例如將#7高音一後推到+6,
之後你想低音一段加重,將#1及#2同時推高+6的話,
高音隨之然會削減,絕對無淨推#7+6咁高音,
EQ始終都係一個輔助工具,唔係專業o野,無計...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

阿百事師兄
千祈唔好客氣先係, 小弟一早就知 YAMAHA EQ 可以任較, 但又懶去搵 patrick
次次 set 好的距離 & 音壓再調下o的高低音咁就算, 唔敢搞佢個 EQ
就係睇完你貼文跟住黎較先叫做摸到個大概, 確實比無較有好大分別, 現仍不時研究當中
所以你既 YAMAHA EQ 貼係啟蒙左好多師兄去搞佢部 AMP, 亦唔單止係 Y 記用家
亦支持各高手可另開文章教受各牌子 AMP 既設定, 好讓大家都能 "物盡其用" 做福人群
另外亦趁機請教一下, YAMAHA 既 Treble & Bass 項目都各有三項調較

Treble Freq: 分別為: 2.5 KHz, 3.5 KHz, 8.0 KHz
Bass Freq: 分別為: 125Hz,  350Hz, 500Hz,      

有無師兄知道以上頻律設定關係到邊方面呢......如果單單靠耳仔去聽實難搵出其分別
Thanks again

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我隻中置之前跟拍柒兄說嘗試推高1K開始提升厚度,試左,失敗左
聽日試試#2同#3先

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都較左安橋個EQ D聲都唔同左啦
加左後級係咪好好多呢 幾時攞條線比你試呀??? ...
timmywan 發表於 2010-4-11 00:06

歡迎隨時光臨...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

幾時呀
timmywan 發表於 2010-4-11 00:57

一有時間即刻通知你,OK...