設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 變形金剛 萬獸崛起

黃金玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
啱啱睇完變形金剛,好好睇,冇悶場。可能片長得127分鐘嘅關係好快就入戲玉有打鬥場面睇。如果係睇老變大嘅師兄係會回憶滿滿🤣都有啲細節彩蛋嘅🤭可以留意下😂臨尾大戰我覺得有啲A4嘅嗰一種熱血feel添🫣 彩蛋就得一個,唔使坐到出晒字幕先走(我都係Facebook見到啲台灣師兄咁講,所以我頭先都冇等啲字幕出晒就走咗)

聲畫方面,我睇IMAX啦,但一到開場唔係真IMAX,上下都仲有黑邊😮‍💨有少少失望,聲音都好夠力,都穿心口張凳都好震😂但係啲方向走動就普通唔算太明顯,可能IMAX聲音格式方面係用啲DTS:X嘅關係啦,冇Dolby Atmos啲方向咁咁明顯突出

總結就係,等咗兩年總算值得入去睇🤭

評分

參與人數 4威望 +118 金錢 +110 收起 理由
小小Pat + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
rach + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
jjwenda + 8 師兄報告詳盡,真正用家心得.
cbr600rr + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

師兄去左邊間戲院睇?

黃金玩家

三星玩樂勲章

rach 發表於 2023-6-9 16:32
師兄去左邊間戲院睇?

Isquare 英皇

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝影評, 攪到我都想入去睇睇~

黃金玩家

三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2023-6-11 17:39
多謝影評, 攪到我都想入去睇睇~

值得推介,真係好好睇

黃金玩家

呢套係第一套令我感受到 isquare imax 有低音嘅戲 ,而且係最好睇嘅 transformer

黃金玩家

我睇普通版
因為imax貴,但唔明點解貴,解像度暫時數碼亦比唔上以前菲林
以前大戲院(有超等果時)一樣大螢幕4: 3,咁後來為乜改16:9又迷你戲院又收貴啲?
IMAX即係回歸舊時但又再收貴啲?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ivyang 發表於 2023-6-17 20:14
我睇普通版
因為imax貴,但唔明點解貴,解像度暫時數碼亦比唔上以前菲林
以前大戲院(有超等果時)一樣大螢 ...

唔同戲院銀幕可以相差很遠,  試過去過一D舊戲院銀幕黑位灰哂, 我心情都灰哂直頭唔想睇落去, 依家我寧願行遠d比貴d去間好戲院😉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ivyang + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黃金玩家

rach 發表於 2023-6-17 21:06
唔同戲院銀幕可以相差很遠,  試過去過一D舊戲院銀幕黑位灰哂, 我心情都灰哂直頭唔想睇落去, 依家我寧願行 ...

以前大戲院係4: 3,後來某d專映歐美劇嘅引入七彩依士曼闊螢幕,即係1 6: 9,票價當然貴d。之後通通都闊螢幕做主流,再出現迷你戲院,再加價。
以上通通係放菲林,解像度二億以上!
至於灰位多黒唔夠黑,係戲院器材問題,即使今日放imax一樣可以黑位唔夠黑光位唔夠光。
時興imax,又翻去4: 3,但又加價?
有冇搞錯?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢套又係爽片一部,但故事千編一律,無新意
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal