設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: TWKStefan@G

[討論] 個人首次達成線材貴過主機的壯舉~APPLE TV 4K 2022之妹仔大過主人婆!

鉑金玩家

三星玩樂勲章

20120820 發表於 2023-6-5 19:10
"即係一買一定要買兩個???                                                  當然不是
請問下本入屋 ...

照道理是否c 和d 安裝已經足夠呢???

鉑金玩家

三星玩樂勲章

TWKStefan@G 發表於 2023-6-4 23:35
iFi LAN iSilencer我都有喎!
依家用緊係部UDP800幾有效果啊👍

請問有咩效果呢???🙏🏻

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

littlefat69 發表於 2023-6-9 15:20
師兄請問有冇試過用四個真係 好好多呢???
如果只得兩個可否畀個建議我???🙏🏻 ...

"如果只得兩個可否畀個建議我"

可在a,b,c,d中去試下

你睇/聽下誰效果最好

同事先買一個試左有料到才追加

結果2個比1個好 3個比2個再好d 4個比3個又再好d

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

littlefat69 發表於 2023-6-9 16:11

也可以

不過人人不同

同事向我推介係四個a,b,c,d各1 想再好a,b,c,d各2個串聯終極了

因a,b,c,d任何一個用上3個串聯會很長有難度

四個串聯會更長完全不可同事放棄了

鉑金玩家

三星玩樂勲章

20120820 發表於 2023-6-9 19:29
"如果只得兩個可否畀個建議我"

可在a,b,c,d中去試下

咁請問師兄其實買咗幾多個呢???
我見佢評語話對串流聲音有幫助, 但對畫面有冇幫助呢???

鉑金玩家

三星玩樂勲章

20120820 發表於 2023-6-9 19:30

也可以

還有想問清楚終極串連不是a to b 用兩個,c to d 都係用兩個總共四個呢?🤔🤔🤔

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2023-6-9 23:36
咁請問師兄其實買咗幾多個呢???
我見佢評語話對串流聲音有幫助, 但對畫面有冇幫助呢??? ...

暫時未有需要1個都冇買

"但對畫面有冇幫助呢"

有幫助之前去同事度親身睇過聽過

以"mytv super"計他的所出畫面暫時是個人睇過中的首位

同事話條hdmi cable同條lan線一樣重要 當曰做abc測試

先將上一代AQ carbon換為古河HF-X-NCF畫面即時靚左

再將古河HF-X-NCF換為借朋友的Silver Sphere 48"OMG"畫面更靚

同事都話自己也被KO遲下會放古河HF-X-NCF升去Silver Sphere 48
----------------------------------------------------------------------------------------

"還有想問清楚終極串連不是a to b 用兩個,c to d 都係用兩個總共四個呢?

終極串連是

modem output (a) > router input(b) > router output(c) > apple tv input(d)

a x 2串連 + b x 2串連 + c x 2串連 + d x 2串連 = 8個

鉑金玩家

三星玩樂勲章

20120820 發表於 2023-6-10 02:17
暫時未有需要1個都冇買

"但對畫面有冇幫助呢"

好似應該計錯數, modem去router一條線用兩個, 跟住router去apple 一條線又用兩個, 應該用四個先啱對嗎???🤔

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2023-6-10 09:28
好似應該計錯數, modem去router一條線用兩個, 跟住router去apple 一條線又用兩個, 應該用四個先啱對嗎 ...

"modem去router一條線用兩個

跟住router去apple一條線又用兩個"

4個無錯

只係推介同事比我終極串連玩法

see picture (1至8是LAN iSilencer)4個位置(a,b,c,d)各用2個行串連

lan isilencer.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 多謝詳細解釋

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

20120820 發表於 2023-6-11 00:04
"modem去router一條線用兩個

跟住router去apple一條線又用兩個"

即係兩個接一邊???😱