設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] 地表最強x魔天倫x超時代Blu-ray翻睇温故知新 vs 周杰倫嘉年華世界巡迴演唱會香港站

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日就係周杰倫演唱會香港站開始,
從官方正常途徑下我點都買唔到飛,
諗咗好耐都係唔想買黄牛飛助長炒風
可以點好呢?🤔

靈機一觸下諗起我最近買咗部
靚4K碟機UDP800,
咁找出我收藏的周董演唱會BD岀來,
在公演期間播放都頂到下癮喎。
因為這3隻BD都有DD5.1同PCM2.0
兩個聲度,即係起碼可以睇六次啦😍
雖然每隻我都睇過十次以上,
溫故知新之餘仲可以同大家分享
好聴又效果好的曲目添,幾好啊!

急不及待已睇了較舊的那張超時代BD
聴DD5.1升頻Dolby Surround 5.1.4,
這張BD不知不覺買咗十年了😱
記得當時用32“HDTV,
馬仔薄AMP配衞星喇叭的5.1系統,
PS3播Blu-ray碟已經睇得好開心。
現在4KTV配UDP800 x SC-LX89的
5.1.4系統播放聲畫都得到大幅提升。
除了器材升級咗之外,
我個人覺得UDP800的HDMI雙輸出
聲畫分離的接駁方式的幫助很大,
聲畫都乾淨好多。

我的推薦播放的超時代BD曲目順序:
15. 龍捲風
16. 說好的幸福呢+淘汰+青花瓷(特別畫面 陳奕迅)
23. 開不了口
24. 給我一首歌的時間(特別來賓 蔡依林)

我這樣在家完整地睇一次演唱會BD,
效果不錯兼且慳番2000蚊,
被我的另一半讚賞了,哈哈哈!
魔天倫&地表最強BD的再度翻看後感
待續…

評分

參與人數 2威望 +150 金錢 +150 收起 理由
rach + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
SonSon + 100 + 100

查看全部評分

銀級玩家

周杰倫嘉年華世界巡迴演唱會
香港站首場外圍狀況,
中環碼頭「魔天倫」下面附近
對到正舞台音響好清晰!
直頭屋企22.2ch咁啊😍😍

鉑金玩家

TWKStefan@G 發表於 2023-5-5 22:40
周杰倫嘉年華世界巡迴演唱會
香港站首場外圍狀況,
中環碼頭「魔天倫」下面附近

😎👍👍👍

銀級玩家

多謝各位師兄&周董歌迷支持🙏
今明兩日係嘉年華演唱會休息日,
係時候翻睇另一隻的魔天倫BD啦!

此碟的PCM2.0為24bit 96kHz,
我部UDP800有雙DAC作左右聲度
獨立解碼,用XLR平衡輸出至
HIFI兩聲度擴音機加喇叭岀聲
享受最高音質周杰倫😍
(RCA輸出當然都可以啦👌
因為主要用XLR輸出,
所以我用RCA Noise stopper插住)
還有BD原裝字幕可以手動升降👍正!

我的推薦播放的魔天倫BD曲目順序:
9 哪裡都是你
10 一路向北
11 不能說的秘密

嘉年華演唱會上沒有正式演唱的
這三首電影主題曲,
此時此刻更覺珍貴😍
天台/頭文字D/不能說的秘密
的記憶翻哂黎啊~(我要買GTR!🏎️
我回去都彈那麼快啊🎹)

地表最強BD的再度翻看後感
待續…

銀級玩家

又來到嘉年華演唱會休息日,
香港站還剩最後兩場,
加上星期六日好似都會落雨,
各位入場及外圍的歌迷注意保暖哦🙏

最後來到要看地表最強BD,
此碟的製作水準提升了,聲畫都不錯,
甚至台下歌迷的樣貌都拍得很清楚😍
這次我聴DD5.1升頻Dolby Surround 5.1.4,
中置喇叭播出的純人聲
相比之前的超時代BD及魔天倫BD的
聲軌更清晰👍

我的推薦播放的地表最強BD曲目順序:
10. 晴天
11. 稻香
12. 青花瓷
21. NOW YOU SEE ME
22. 告白氣球
23. 爺爺泡的茶
24. 七里香

總結:
最震撼我的是翻看13年前的2010
超時代演唱會的效果岀奇的好!
其實有部PS5/4/3都可以播得到
Blu-ray碟,最低限度有條對應
Dolby Atmos的Soundbar及有部4K
電視已經可以享受到不錯的效果。
我有部好的播放器UDP800加持固然錦上添花😍
期待這次的嘉年華演唱會Blu-ray碟
在不久的將來推出,可以再同各位分享。