設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[前級放大器] 前级選擇,McIntosh定 Accuphase

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

(麻煩哂大家,我去試左之後,最後買左金仔C2900同C2700二部都是同朋友買二手,不果都是玩了半個月到,過多一排才決定留那部好,但感覺C2700配金仔,也很好,大家可以試試,自己感覺不一定要一套西裝才最好,現在也塭緊部dac同steamer,希望大家也可俾下意見。)
各位小弟有個想法,因現在有部金仔後级,但末配到膽前,我有個諗法如果買McIntosh嘅膽前級配部金仔A45後級玩下,唔知個聲底出嚟係點呢,大家有冇試過?因為如果真係個聲唔好嘅,甘遲一排,又可以買一部McIntosh後級配番McIntosh 前级又或者買一部金仔前级再用返部金仔嘅後級,唔知呢個方法大家有冇試過呢?出嚟嘅聲大約係點呀?我自己就鍾意一啲比較厚暖人聲嘅大家有冇好嘅建議?
如McIntosh 膽前大家有無提議?新或二手都得,有二隻錶就更加好。
而金仔前级又有無厚暖聲介紹呀?麻煩大家

黑鑽玩家

其實你自己有答案了。老麥新機膽前由$30~100k 不等幾款model. 2 手 太多講唔哂,豐儉由人自己去找。官網做完功課,再去美麗華試,才能試到老麥真正實力

鑽石玩家

mcintosh膽前最出名c20和c22,古董機二手二萬幾,復刻再貴點。

鑽石玩家

樓主如都可接受之後再換機,銀根充足就唔使太多顧慮。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果你已經有A45, 咁一定係買部金仔前級。因為前級同後級要夾gain的。所以不要亂配。

黃金玩家

manid903 發表於 2023-5-2 21:26
其實你自己有答案了。老麥新機膽前由$30~100k 不等幾款model. 2 手 太多講唔哂,豐儉由人自己去找。官網做 ...

係,但係seach 小小Macintosh 資料,其實都唔係好分得清佢model o的叫法,咩英文字頭先係膽前呢?新或二手都無所謂,岩聽就可以,價錢都ok唔太大影響。再seach 下先

黃金玩家

koalaau 發表於 2023-5-2 21:59
樓主如都可接受之後再換機,銀根充足就唔使太多顧慮。

師兄,ok呀無乜所謂,有無好提議呀?c22 想塭MK V,但最衰無錶頭,如果可以見埋個錶頭人都開心o的。

黃金玩家

C.F.Chung@FB 發表於 2023-5-2 23:24
如果你已經有A45, 咁一定係買部金仔前級。因為前級同後級要夾gain的。所以不要亂配。 ...

都無乜所謂既,如果諗清楚後都係配錯,甘咪又换下玩下囉

黃金玩家

T-tan 發表於 2023-5-3 00:47
師兄,ok呀無乜所謂,有無好提議呀?c22 想塭MK V,但最衰無錶頭,如果可以見埋個錶頭人都開心o的。{:1_35 ...

上阿二度試晒兩款前級吧,要預先booking.
兩款都有捧場客 各有所好 二手又有市場 👍🏻
金仔前級配 老麥後級我都曾經試過 係幾正既
都係自己親自試過先決定吧

黑鑽玩家

T-tan 發表於 2023-5-3 00:44
係,但係seach 小小Macintosh 資料,其實都唔係好分得清佢model o的叫法,咩英文字頭先係膽前呢?新或二 ...

C8, C22 mkv 是class 款,沒錶board; C53 是原子粒機。C2700 4 位數是膽,有錶board。照你喜膽要藍眼,唯一可選擇只有C2700。 二手,C2600,2500....朝C2x00 方向吧。 樓上師兄講前後級夾gain. 我絕對同意,impedance 要計數,夾到才會好聲。 另外你要注意,老麥產品一律AB 類。 你部金仔是A 類,唔清楚夾唔夾了。既然錢又唔使考慮,是旦一個品牌都係配番套西裝穩陣。