設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] SILTECH G5(550L)喇叭線

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟對喇叭只不過係二萬零蚊 既Level
其實用左呢條聽講話好重味精而且貴(我覺得)既SILTECH G5
1) 係唔太過份呢?
2) 對喇叭又夠唔夠班用佢呢?
因為見有D用緊DYNA C1(三萬幾)既師兄都要用條萬七蚊既G7
攪到我都有D心思思
但係個比例係ㄧ半
有冇師兄有甘既經驗?

星級玩家

回復 1# guetta

小弟亦曾有類似經驗, 喇叭和喇叭線價錢是同價, 回顧以往, 只能夠告訢你這是不理智的. 除非你能夠借回家試聽, 否則還是將硬件升級才化算. 私以為線材和器材是要講"緣份" (即是Matching). "冇緣"幾貴的線材也只會糟蹋你現有的器材. 小弟曾試過一條三萬多元的電線, 結果還不如家中一條DIY Northwire電線. 我不是告訢你Northwire比那條三萬元的電線好, 只是Northwire更適合我現有的器材. 這些例子, 多不勝數. 還是小心為妙.

現在小弟只會買可以借回家的線材. No home audition, no pay!!

星級玩家

回復  guetta

小弟亦曾有類似經驗, 喇叭和喇叭線價錢是同價, 回顧以往, 只能夠告訢你這是不理智的. 除非 ...
7500martin 發表於 2010-4-9 01:07

認同 甘做真係好唔理知
如果線材可以試用、甘當然最理想
師兄可唔可以講講比小弟知、邊度可以借回家用覺得岩先致買?

星級玩家

回復 3# guetta
那麼就要看你交遊有幾廣闊? 小弟和某幾個音響代理有幾次交易, 還算是半個熟客, 因此都能第一時間借回家測試. 老實講, 令我中招而不能自拔的線材真的不多, 往住最貴的亦是最衰聲 (因自我性格太強!!), 經上聽到線材不應佔整個組合10%, 以小弟的組合價值而言, 買多一兩對Siltech Compass Lake G5絕不為過 (小弟亦曾在家試聽過, 絕對是Top of the class!!), 奈何真是超出我對線材價錢接受程度. 現在我所用最貴的線材, 也只是一對TaraLab 1.5m 0.8!! 對我而言, 這個價位真的是極限!!

星級玩家

回復  guetta
那麼就要看你交遊有幾廣闊? 小弟和某幾個音響代理有幾次交易, 還算是半個熟客, 因此都能第一 ...
7500martin 發表於 2010-4-10 00:23

原來有相熟代理,可惜小弟交遊並唔廣闊
睇來冇行喇

二條G5 甘師兄套架生咪致少over三十萬高手!
唉!其實小弟果D全部入門野買ㄧ條G5已經佔去器材10%
真係唔多合比例
所都係聽師兄既客觀分析(玩器材同線材既經譣),升級硬件比較化算

星級玩家

回復 5# guetta

器材無分貴賤, 只有好聲與衰聲!! 共勉之!!!

可以告訢你, 小弟最衰聲時, 亦是用最貴線材的時侯!!!!

星級玩家

回復  guetta

器材無分貴賤, 只有好聲與衰聲!! 共勉之!!!

可以告訢你, 小弟最衰聲時, 亦是用最貴線材的 ...
7500martin 發表於 2010-4-10 21:17

yes!我而家都0k好滿意,只係想D低頻收得快D甘就正喇!

星級玩家

yes!我而家都0k好滿意,只係想D低頻收得快D甘就正喇!
guetta 發表於 2010-4-10 22:11

馬田兄!有冇D低頻收得快既喇叭缐介紹下

星級玩家

回復 8# guetta

其實可否道出多一点你的問題? 所用的組合是什麼器材? 無論你揀何種牌子線材, 我想最緊要還是現有組合必需有"正經"的Tonal Balance.

你要低音收得快 (這是和擴大器有直接關係), 定是要收低音 (線材可補救)?

星級玩家

回復  guetta

其實可否道出多一点你的問題? 所用的組合是什麼器材? 無論你揀何種牌子線材, 我想最緊要還 ...
7500martin 發表於 2010-4-10 23:10

小既器材linn majik cd player ,
denon 4010ud bdp,
denon a1hd av amp,
linn majik 140 speaker
入門野  見笑喇
原先計劃入linn 既前後同ds,但家中有D事計劃要推遲
致於G5,小既還有能力既
現階段因budget所限
唯有從線材入手,先解決低頻過多問題
當然!收低音係治標