設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kenneth414

[Soundbar] 有消費券,新手想買支Soundbar,邊款好?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

jafe822 發表於 2023-5-13 13:17
我去沙田間AV就無機試,如想親身試聽,試下打去 AV 問問邊間分店有得試聽。 ...

THX
搵下先

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

:o) 發表於 2023-5-12 15:34
唔係Polk Audio Signa就係DENON 天龍 DHT-S517
我個人會買DENON 天龍,我有用開S216,喜歡佢既聲底之餘,
S ...

嗰十仔有十吋,個重低音單元仲要向下, 一定唔野少

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 非常認同呀!!!!

查看全部評分

黃金玩家

我朋友早前買了Denon AVR-X1700H 7.2 支援 DTS-X 擴音機,佢用左天花反射喇叭,前中後置用衛星喇叭和8吋超低音,成套價格約一萬元,對比 polk  7.1.2 Soundbar 較果都唔會相差太大,首先低音來講8和10吋都有分別,Soundbar 10吋低音比較震撼,音效空間感 AMP 比 Soundbar 約 8.5 比 7 分,環回音效 AMP 比 Soundbar 約 8.5 比 7.5 分,天花反射全境效果 AMP 比 Soundbar 約 8 比 6.5 分,Atmos 效果 AMP 點都比任何牌子 Soundbar 強好多,聽歌 AMP 比 Soundbar約8.5比6.5分,價錢 AMP 比 Soundbar 相差4千元左近,如百呎以下空間 Soundbar 表現一定足夠滿意。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jafe822 發表於 2023-5-14 10:31
我朋友早前買了Denon AVR-X1700H 7.2 支援 DTS-X 擴音機,佢用左天花反射喇叭,前中後置用衛星喇叭和8吋 ...

咁又唔可以咁比較既,始終amp有佢既作用,佢既功能就係咁,如果唔係點推d喇叭同十仔。單靠一條soundbar內置既amp, 再點勁都冇可能同一部av amp比

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 真知灼見

查看全部評分

黃金玩家

iversonhui 發表於 2023-5-14 10:45
咁又唔可以咁比較既,始終amp有佢既作用,佢既功能就係咁,如果唔係點推d喇叭同十仔。單靠一條soundbar內 ...

這個當然啦,但對影音入門者來講佢吔都想知 Soundbar 和 AMP 音效會相差幾多,Soundbar音效同去電影院又相差多,以上簡結一個概念。

鉑金玩家

AV newbie

jafe822 發表於 2023-5-14 11:00
這個當然啦,但對影音入門者來講佢吔都想知 Soundbar 和 AMP 音效會相差幾多,Soundbar音效同去電影院又 ...

當然喇,所以、用聲棍同系統比較,係好唔實際嘅
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

黃金玩家

我這朋友以前都係用 Sony 碟機連5.1套裝機,十幾年前這樣一套機都成7千幾元,用了幾年壞了佢想買機但又唔知AMP和佢部 Sony 碟機連5.1套裝機有乜分別,佢上來試我當年5.1 AMP睇碟聽歌就刻知完全兩會事, Sony 碟機連5.1套裝機音效係垃圾,所以轉了用AMP就返唔到轉頭,當年我完全接受唔到果啲套裝,到 Soundbar 初現時聽過音質都真係好差原全只係一個發聲系統接受唔到,但搬屋後單位細了好多無空間玩 5.1 AMP,就HiFi加對B&W喇叭來聽歌睇,到有 Atmos Soundbar 出現加上多了大牌子出 Soundbar 技術又越來越好,才再考慮買有一定水平性價比較好的 Soundbar。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jafe822 發表於 2023-5-14 11:00
這個當然啦,但對影音入門者來講佢吔都想知 Soundbar 和 AMP 音效會相差幾多,Soundbar音效同去電影院又 ...

咁我又分享下啦! 我08年開始上呢個論壇,由當初玩一套cheap cheap既 Sony  5.1套裝機,到分開買安橋入門amp, 前中後置喇叭用mirage, 十仔用Energy, bluray player用Sony, 一玩就十幾年,之後轉左玩soundbar, 最近又入左外置十仔。
只可以咁講,依家既soundbar真係越來越成熟,你哋見每年都有新野出,而且一d都唔差,相比起傳統用amp推既喇叭,soundbar依家都有6, 7成效果。唯一唔同既soundbar始終係靠反射,天空聲道唔會有同實體天空喇叭效果一樣,內置十仔亦及唔上有外置十仔既震撼感,聽歌真係麻麻,唔好對佢有好大期望。但都一d影音入門玩家多一個選擇⋯

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jafe822 發表於 2023-5-14 11:49
我這朋友以前都係用 Sony 碟機連5.1套裝機,十幾年前這樣一套機都成7千幾元,用了幾年壞了佢想買機但又唔 ...

好大分別,我就係上呢個論壇毒一毒,咁就買咗人生第一部amp, 喇叭、十仔、bluray player🤣 但同時亦讓我看到及感受到世界大不同,真係兩個世界⋯
有小朋友後就會發覺係返到轉頭的,到時小朋友既玩具丶書本多到你根本冇地方再擺,同埋你冇時間再玩架啦。除非你換大屋同等小朋友大啲⋯

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

iversonhui 發表於 2023-5-14 11:59
好大分別,我就係上呢個論壇毒一毒,咁就買咗人生第一部amp, 喇叭、十仔、bluray player🤣 但同時亦讓我 ...

再高階d,就係自己買線自己焊插頭