設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ken_leung0118

[請教] 電源線

黃金玩家

corolladv 發表於 2023-4-17 08:44
覺得換電線真係有一定幫助

先謝謝回應😄
所以身痕平平地買嚟玩吓😁

鉑金玩家

如用英式要換埋粒fuse,不同fuse影響很大小弟朋友移民留下SR Black及SR Blue各1試完發覺2粒效果完不一樣,當然用美式就不用理會。

黃金玩家

LOENDFANS 發表於 2023-4-17 11:57
如用英式要換埋粒fuse,不同fuse影響很大小弟朋友移民留下SR Black及SR Blue各1試完發覺2粒效果完不一樣, ...

明白c hing講英、美插頭分別,至於fuse哩樣野。
可能遲下再打算。
感謝c hing提示

鑽石玩家

gotham電源線我用好多條,快,爽,分析力算高,低音快速收得緊,冇sommer背景咁黑及低音咁煙韌有餘韻,但亦冇sommer咁高頻偏暗,都算中性。以佢價錢係超值,唔會輸俾入門廠線。

黃金玩家

koalaau 發表於 2023-4-17 17:17
gotham電源線我用好多條,快,爽,分析力算高,低音快速收得緊,冇sommer背景咁黑及低音咁煙韌有餘韻,但亦 ...

謝謝回覆😄
剛買條85025先試c d機再試用amp,睇下邊部效果好d😄

黃金玩家

我買嗰次,自己心算錯,以為2條$1340,見張單只係$1240,就順口問:「打左折?」labkable個女Sales好爽快答:「打折可以,每條計你$570」結果俾錢$1140。你可以禮貌D問下有無折。

黃金玩家

路西華 發表於 2023-4-18 00:33
我買嗰次,自己心算錯,以為2條$1340,見張單只係$1240,就順口問:「打左折?」labkable個女Sales好爽快答: ...

買時都問個女Sales,如果兩條會唔會平小小佢話冇。
可能有消費券原因掛,所以只買條85025。回家先試c d機,人聲出咗又柔咗。但有某d樂器就好似有d暗,到試落amp到覺得靜咗。由其聽DAC好明顯,哩幾日都會開電視接amp當煲下線。睇下過幾日會唔會又再好小小,遲下都打算買86215比c d機用😁

鑽石玩家

ken_leung0118 發表於 2023-4-18 00:57
買時都問個女Sales,如果兩條會唔會平小小佢話冇。
可能有消費券原因掛,所以只買條85025。回家先試c d機 ...

gotham應該唔會暗,可能係配搭問題。

我唔太相信線係要煲的,至少gotham應該唔需要。我早年買gotham係同幾位師兄一卷卷咁入,我先後剪左好多條,換插過不同的器材,完全唔覺有分別。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊 Isotek EVO3一 Initium,之前用係Amp度,而家插係CD機。性價比高。

黃金玩家

koalaau 發表於 2023-4-18 01:50
gotham應該唔會暗,可能係配搭問題。

我唔太相信線係要煲的,至少gotham應該唔需要。我早年買gotham係同 ...

謝謝c hing回覆
尋晚用原廠線先聽二三次林憶蓮sacd 的李香蘭,係0.13-0.30秒有幾下輕微的(take)聲音。
但用85025再聽時同太太都感覺那(take)聲音唔太清晰,但人聲確甜同柔左。
今晚再試多幾隻碟,但這條85025尚算滿意,因明白一分錢一分貨道理