設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[4K/8K電視] 48‘ or ’55"電視距離

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

yuppi 發表於 2023-4-11 13:48
之前都講過好多次,外國網站提供簡單計算方法:

55吋就五呎半

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/televisions-projectors-oled-tvs-android-/articles/00008601

師兄嘅外國網站未夠進取,Sony 建議你5尺距離要買85寸,睇2K都要買60寸,你覺得呢啲建議可信嗎?

佢嘅理論其實只係建基於人用眼可以分辨4K解像度嘅最短距離係畫面高嘅1:1.5,2K解像就係1:3。

但係7-8 尺距離睇60寸或者更大尺寸電視機是否舒服呢,大家需要自己感受一下先啦,如果觀賞距離有十尺以上嘅話,我覺得還可以參考一下,真係唔好買到返屋企先後悔。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jacky0579 + 10 + 10 十分有用的帖
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

nippon 發表於 2023-4-11 14:26
投射始終唔同,因光源是反射入眼,我都有係廳玩投射。🥰🤗

咁就唔識喇, 單純以為反射同直射個screen size 都係一樣。

我睇viutv 都係照打160" 睇。

白鑽玩家

三星玩樂勲章

nippon 發表於 2023-4-11 14:26
投射始終唔同,因光源是反射入眼,我都有係廳玩投射。🥰🤗

無錯,電視光度會令房間細空間更刺眼,如果房用真係問下海關先,我本來有部4K55吋旗艦,用左年多,入左75吋後也考慮將55吋入房(房80呎),但太座覺得房係用嚟瞓,最後將部55吋平放4千比友人,佢好開心

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

samsontatsuya 發表於 2023-4-11 14:41
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/televisions-projectors-oled-tvs-android-/articles/0 ...

我畀出嚟嗰個只係方便大家唔使點計
當年發明HD嗰陣就係用咗人體視覺效果最佳嘅距離:D=3H 設計

記住你對眼嘅最佳視覺距離唔會因為個解像度高咗而縮短,唔通將來出32k嗰陣大家要用個鼻聞電視機?

如果真係有心想玩好影音嘅話最好就係度完個畫面高度之後將佢乘三就係你嘅最佳距離
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

https://www.courcasa.com/p/6Xnp

眼科醫學會建議電視尺寸視角的距離

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jacky0579 + 10 + 10 十分有用的帖

查看全部評分

Samsung QLED TV QN90A
Samsung Sound Bar Q990B
Denon AVC A1H

黃金玩家

其實55都唔係完全唔得,
香港人一般都唔住得大, 樓主有7呎算係正常距離
而家55寸係主流, 事實證明係冇問題嘅

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-4-11 15:06
無錯,電視光度會令房間細空間更刺眼,如果房用真係問下海關先,我本來有部4K55吋旗艦,用左年多,入左75 ...

E 個明, 但可以調較。
係咪較返暗d 畫面就可以
咁仲有遮光
咁好多數計
所以真係好睇個人喜好
仲要睇下牆身大唔大, 大牆細screen, 同細牆大screen 又唔同感覺。

白鑽玩家

三星玩樂勲章

samsontatsuya 發表於 2023-4-11 15:27
https://www.courcasa.com/p/6Xnp

咁要問下阿女先,佢就快做視光師,話時話,去理工驗眼好低,揾學生只係300,再有老師跟,玩粒幾鐘

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實床尾有個櫃,個櫃大慨53吋濶,如果買55",電視就大約48.5吋濶,真的成幅牆似的在床尾,如買48",就大約42‘’。兩邊就還可放對喇叭仔在櫃兩邊。

銀級玩家

samsontatsuya 發表於 2023-4-11 15:27

呢個帖解釋左電器商和眼科學會計算距離的分別, 原來"睇得到"唔等同"睇得舒服",
我睇慣左煲劇個距離, 所以要20度, 30度就已經係極限,
40度唔係唔得, 臨場感一流, 適合睇電影打機, 但長時間睇就會眼攰同埋頭暈

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分