設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Bose 900 開箱及用家分享

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

玩咗呢件嘢都差唔多兩個星期,眼見都冇乜人分享使用心得,趁有啲時間講下佢😅

成套系統總共有四箱

其中呢箱嘢最平亦都係最肉赤,千幾蚊一對腳㗎真係幾貴,如果嫌貴可以買淘寶貨五舊水人仔,或者去price.com買水貨係行貨嘅七折,不過好奇怪佢竟然跟兩件配件,一支螺絲批同埋一塊眼鏡布,塊眼鏡布就真係好實用,因為成套嘢掂下都會有手指模,又容易黐塵,呢塊嘢真係可以除油除塵幾方便,但係反而條bar同埋個重低音都冇跟🤦🏻‍♂️

IMG20230406232808.jpg IMG20230406232835.jpg IMG20230406232910.jpg IMG20230323200215.jpg

成套系統外型我最滿意就係隻超低音,外國有用家諗到點用cable接駁返自己現有嘅超低音,不過因為我係鍾意呢隻超低音所以冇去深入了解,有興趣嘅可以自己去搵下。
後置喇叭揀佢嘅原因因為佢係360度發聲,唔使再調較角度,不過hairline電鍍黑色鋁隻手鞋少少都驚刮花,如果再揀多次我會買返銀色,另外由於佢係用喇叭線,買咗唔啱聽嘅又可以淨係用佢個接收器同埋amp,用返自己原有嘅後置喇叭

Screenshot_2023-04-06-20-16-30-47_21e88cff9f11901d6aec92d40467ae0b.jpg
開完箱切好曬之後第一件事就係要download 個 Bose music apps,之後一插電佢就要你 set wifi,set 完之後你唔好諗住有得玩,因為佢要你等半個鐘頭做更新😖

搞完一大輪之後就要響個apps入面加反重低音同埋後置喇叭,之後就要做auto EQ。值得一讚 Bose 個 ADAPTiQ 係以人為本,以你平時坐嘅皇帝位調教 EQ,坊間有好多 Soundbar 都係冇理到你坐邊,佢有佢教你有你坐,冇記錯 soundbar 目前只有 Ambeo 同 Bose 係用呢種貼心同人性化嘅調教。

強烈建議 ADAPTiQ 一定要開,未開之前聲音比較鬆喐矇同埋吾離箱,其實一條定價成皮嘢嘅900 呢個功能估計佢都收咗你一千蚊😅

做完 Auto EQ 之後就要開始諗下用唔用對話模式:

開:口型比較大同埋多咗口水聲,中置聲道比較離箱
關:超低頻及包圍感比較豐滿

開頭唔開真係睇個人嗜好,我就選擇唔開

諗完之後如果有買超低音同埋後之就要攞定個音壓計同埋準備 test tone 去微調所有聲道,記得首先要響apps度關咗個重低音去調教其餘嗰七個聲道先,因為個重低音會幫助每一個聲道發聲,最後先至開返重低音量度,記住因為有註波問題,重低音個音壓係要畀其他聲道高3至6個dB,視乎自己個人好味。
期間你會發現冇開重低音但係去到重低音個 channel Test tone 一樣有差唔多音壓,因為部分重低音係會由soundbar自己出聲。

記得每次搬位都要做以下呢幾個步驟:
所有channel歸零>ADAPTiQ>微調每聲道音壓

Screenshot_2023-04-09-17-08-04-38_21e88cff9f11901d6aec92d40467ae0b.jpg Screenshot_2023-04-09-17-08-15-77_21e88cff9f11901d6aec92d40467ae0b.jpg
如果屋企冇音壓計而梳化又係靠牆嘅,可以參考我下面嘅數據,再按自己口味微調一下就可以。

做曬呢一咋嘢就可以開始欣賞電影💪

音效方面之前呢度都有評測所以唔會點講太多,只可以話Bose嘅長處就係音質,同我以前條q90r比較就等於你玩開日本機轉玩鬼佬機一樣,整體嚟講q90r有家庭影院嘅效果,900就似用緊一套家庭影院。

反而我想集中講下幾多人都關注嘅播放dts嘅效果:

本身呢條bar係唔support dts解碼,要睇dts 嘅電影首先要將影碟機個hdmi output set 做自動,之後再要響電視機hdmi pass through 熄咗dts 嘅output,咁你部碟機每次過放dts嘅時候就會自動變成Lpcm 5.1,做咗呢兩個動作咁你就可以睇dts嘅碟。

我自己本身都懷疑咁樣轉換法會唔會好差,所以都用咗三套戲佢比較。

第一套就係冰雪奇緣入面嘅let it go,首先用D+入面嘅DD+ atmos 去比較:

D+
動態比較高,樣樣都有但係任何嘢都係點到即止
Dts 7.1 > Lpcm 5.1
一開聲好明顯聲音密度贏曬,前後連貫性好強,樣樣嘢都好埋身同埋好大件,空間感方面同D+打和,估計係 900 嘅 ture space 發揮到幫助。

IMG20230408132954.jpg IMG20230408133007.jpg
第二套就係絕世天書
Dts 5.1 > Lpcm 5.1
用咗喺條街度槍戰嗰一幕,一開聲空間感已經大個以前我嗰套 kell 7.1,感覺良好只係低音唔夠我以前嗰隻雷神之鎚潛得咁深,不過冇計我以前嗰隻重低音已經貴過曬呢套嘢

第三套就係U-571
Dts 5.1 > Lpcm 5.1
用咗揼深水炸彈嗰段,試佢嘅原因睇下個控制力,響連續重低音環境之下其他聲音同音場都冇乜點亂,叫做合格收貨

Dts-X 方面我只有一隻碟嘅file,冇乜比較感覺上係冇乜問題

試完呢咋嘢都叫做放下心頭大石,解唔到dts又唔可以話有乜嘢大損失,可以放心用。

講完dts效果又返返嚟講吓套900,其實好多佢標榜嘅所謂優點在我立場就係缺點,例如冇display下下要用手機apps去睇,仲要行atmos嗰陣唔知行緊DD+定係 TUREHD,在於我呢啲av友嚟講就真係麻q煩,吓吓要攞住部手機去睇戲,玻璃面嘅設計更加見到想死,掂下都要清潔,耐咗又要抹塵,真係要嗌救命。

Screenshot_2023-04-09-17-05-44-12_21e88cff9f11901d6aec92d40467ae0b.jpg Screenshot_2023-04-09-17-05-34-70_21e88cff9f11901d6aec92d40467ae0b.jpg
另外佢嘅電源同步同埋語音助理唔知係咪地區問題係用唔到,如果其他師兄知道有乜嘢方法用到麻煩通知一下🙏

另外一個好多人講嘅煲水聲問題,呢個係因為外來wi-fi訊號幹擾所致,我屋企wi-fi訊號叫做比較乾淨,之前用v6版本firmware 一日會有兩三次煲水聲,之後update咗 V7版本firmware 之後已經再冇發生,建議大家去update跟住做一次 ADAPTiQ,希望能夠改善到,如果真係唔得就要搵地方搬圍或者唔好響附近用手機

穩定性同兼容性
穩定性嚟講佢畀我以前用嘅q90r好好多,以前用q90r會週不時有輕微斷音,時間好短唔影響觀賞心態但係就硬係爭緊啲咁,900就真係冇呢個情況
兼容性方面我就奶咗嘢,eARC係守尾門,好多時就係最被影響嗰個,以前我條q90r試過畀部卡拉ok機ko咗,有佢冇我,一插部機就傻曬,結果最後要換卡拉ok機
今次900就同我部老爺 Oppo 103D唔係咁啱傾,每次重新開 Oppo 就傾唔到計,解決方法不外乎重新開eARC,重新開電視或者reset 900呢三個方法,其實買機之前都去showroom睇過,亦知道bose showroom係用sony電視機,知道900號sony電視機夾到先至買,但係千算萬算漏咗部老爺Oppo ,仲要已經停咗產冇可能再有update firmware,所以呢個問題可能要等我部影碟機瓜柴換過部新嘅先至解決到。

好在我絕大多數時間都係睇串流,所以900吾夾103D都唔算話大問題。

更新:由老爺機轉103D轉成老爺機203已經解決問題,Atmos、DTS 已經可以聽哂。

配件方面,因為apps可以隨時熄咗重低音同埋後置,所以可以揀兩分享一下效果係點:
假設900加重低音加surround係100分
一條900係有60分
整個音場好似係一個半球體緊包住你前面同埋左右,效果係有嘅但係冇實體喇叭咁明顯
900加surround係70分
整個音場會移後一兩尺,令你覺得又一個半球體變成一個球體
900加重低音係80分
效果會比淨係加surround好,個超低音會包圍住你,另外唔知點解左右surround效果會比淨係一條900明顯好多

如果預算有限就建議先買900同埋超低音,仲有記得千祈唔好買細嗰隻超低音,唔係教你哋嘥錢,反而係想你哋慳錢,要知道呢一類無線超低音基本上淨係support同牌子系統,冇乜嘢resell value,細嗰隻超低音只不過五寸多少少,100w都冇,個單元比一般書架喇叭仲要細,基本上都唔可以叫做超低音,只係心理上畀到你安慰,將來想upgrade只能夠賤賣,買佢不如慳返啲錢好過。

未命名.jpg 700.jpg
不過值得一讚就係bose嘅產品週期好長,大嗰隻超低音出咗七年以上都仲係現役產品,可能我過幾年upgrade都淨係換條bar就可以繼續用,真係可以貴買平用😅

結論:
轉咗900之後係有好大改善,但係畀多一倍價錢值唔值就真係見仁見智,只可以話佢出嚟嘅表現係做到同身價影音系統。

數字上嚟講由7.1.4轉做5.1.2係downgrade,但係好多嘢要睇現場環境,叫得7.1.4其實佢嗰隻surround喇叭係畀你做surround back,好似我呢啲梳化貼牆嘅環境其實係將對surround back當surround用,未必有預期效果,例如我以前咁後置喇叭嗰四個 channel 再加埋前面q90r出嘅surround channel 其實撈到好亂,大家揀soundbar之前真係要諗清楚擺位先。

評分

參與人數 20威望 +616 金錢 +614 收起 理由
keith688 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
fungl + 50 + 50
大Dee + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
cbr600rr + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
bigair + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
mark1 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
iversonhui + 10 + 10
:o) + 6 + 4 師兄報告詳盡,真正用家心得!!!.
快活人 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
mclaren + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
pac + 80 + 80
chhanthony + 80 + 80
edison133 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pinkspider + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
阿正 + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
EdwinLeung@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Tiramisub2046 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Versa + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。
wong1032003 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
tps@G + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

好正呀👍🏻👍🏻👍🏻

鉑金玩家

Lifestyle 650用家,死守等新型號
好想要eARC

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wong1032003 發表於 2023-4-9 22:33
Lifestyle 650用家,死守等新型號
好想要eARC

不過而家大趨勢都係拆散賣
其實eARC只係睇碟時出 TUREHD 用

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +80 收起 理由
amb86 + 10
阿正 + 80 + 80

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好詳細😊😊

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

好有心及好有誠意的分享

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

勁正既分享!

黑鑽玩家

師兄對這支山巴的描述,如口型,口水聲,離箱感,包圍感,我套5.1.2都未能做到。失落中⋯⋯
我有個同事想買900,看來要強烈推薦給他。

1萬

鑽石玩家

Overnite007 發表於 2023-4-10 14:06
師兄對這支山巴的描述,如口型,口水聲,離箱感,包圍感,我套5.1.2都未能做到。失落中⋯⋯
我有個同事想買 ...

如果初初學玩影音預算有限我就建議佢買三叔990b,行貨唔使八千,水貨六千幾,一套過樣樣都有唔使煩,將來想upgrade成套送畀人都可以。

黑鑽玩家

yuppi 發表於 2023-4-10 14:40
如果初初學玩影音預算有限我就建議佢買三叔990b,行貨唔使八千,水貨六千幾,一套過樣樣都有唔使煩,將來 ...

我估佢預算唔係問題。
呢套900唔係樣樣都有齊嗎?