設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: :o)

[藍光播放機] MAGNETAR UDP-900 準備來了!

鑽石玩家

cth516 發表於 2023-6-2 17:53
呢個價錢, 我就唔會買

所以我明知900就快出都唔等,直接入手800

白鑽玩家

其實眼見開蓋相(網圖)800/900 同返oppo 203 / 205 比較返內寵,就知兩部機市場定位差距相約,800 行switching 牛,900單環牛設計主要比模擬聲音使用及有另一switching 牛合併用,目測亦末到當年的後來聲耀升級的oppo UE電源級數,但明顯見到800/900產品規劃希望承接停產oppo 203及205市場及主板用上聯想MT8581CAAV+8577芯片(先鋒,pannde, 杰科4k player使用)及升級飛秒時鐘等後繼機種。

原OPPO主板電路設計為4層電路 開關電源 普通時鐘 UDP900 及pannde PD6X 兩主板是6層電路設計 線性電源 飛秒時鐘 , 所以聲畫較果比oppo提升。

但留意os 是行先鋒系統非oppo,只是今日價位比6年oppo高多了,頭兩張800及oppo 203,第四,五900及 oppo 205比較。800/900就像當時就自己選203/205咁岩自己需求。(資料曾修訂及增補)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2023-6-2 21:12
其實眼見開蓋相(網圖)800/900 同返oppo 203 / 205 比較返內寵,就知兩部機市場定位差距相約,800 行switchi ...

8581 係 2014 年產品,2016 年出貨,並唔係乜嘢新芯片,LX500 已經用緊,就算 opo 203 粒 SOC 都係聯發用呢粒 SOC 為 Oppo 客制改裝變成 8591

其實已經差唔多有十年冇廠商再開發 BD player SOC,唔好吹得太多

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Versa 發表於 2023-6-2 20:21
所以我明知900就快出都唔等,直接入手800

明智決定,冇理由俾多一倍價錢買埋個7.1輸出😅

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Versa + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

白鑽玩家

yuppi 發表於 2023-6-2 22:59
8151 係2014產品,並唔係乜嘢新芯,LX500 已經用緊,就算 opo 203 粒 SOC 都係聯發用呢粒 SOC 為 Oppo 客 ...

MT8581已經是市場公售最普遍主要供應bluray player芯片, 你一時又所有碟機用聯發公板(主hdmi板)結果聯發只是芯片廠,連芯片同主扳也不識別,前兩天又甚麼sony 電影停出碟,明明manta lab 官方上月公佈剛取代理,一係無知與市場脫節,一係存心發虛假資料誤導。人咃市場定位想做203/205市場後繼機,只是陳述事實。(曾修訂資料)

利申pannde pd6x 用家,暫時末打算換player 800/900。

1萬

鑽石玩家

allen89 發表於 2023-6-2 23:18
已經是市場公售最主要供應bluray player芯片,比oppo203/205芯片快及新是市場事實,以上資料有誤? 你一 ...

梗係唔係唯一啦,樂聲牌用緊乜?
頭先咪講咗囉,oppo 嗰粒 8591 係由 8581 客制出嚟,先鋒500都係用8581,基本上係同期產品,又何來新芯片呀,唔信你自己上網搵下資料或者email問下啲廠啦,真係唔好再吹

仲有唔好搬龍門講其他嘢啦,sony唔出4k我都係響76睇到咋,有人指正我已經第一時間讚好

1萬

鑽石玩家

allen89 發表於 2023-6-2 23:18
已經是市場公售最主要供應bluray player芯片,比oppo203/205芯片快及新是市場事實,以上資料有誤? 你一 ...

真係唔夠你改啦咁快🤣
啱啱話8151係唯一芯片,轉頭又改咗係主要芯片,勁👍

白鑽玩家

yuppi 發表於 2023-6-2 23:27
真係唔夠你改啦咁快🤣
啱啱話8151係唯一芯片,轉頭又改咗係主要芯片,勁👍 ...

這叫校閱修訂,及錯別字或涉及資料準確,免誤導大家,像今日900公佈26800 實價,之前留價近三萬,也已修訂近二萬七,包括我過住所碟區所有留言一視同仁,之前碟區關於聲軌或字幕資料有誤,超過一個月我仍然會修訂返。大家作風不同。

1萬

鑽石玩家

allen89 發表於 2023-6-2 23:44
這叫校閱修訂,及錯別字及資料準確,像今日900公佈26800 實價,之前留價近三萬,也已修訂近二萬七,包括 ...

咁唔該你"校對"埋8581唔係新嘅芯片,咁我咪唔會話你錯囉

評分

參與人數 1威望 +80 收起 理由
allen89 + 80 已經修訂

查看全部評分

白鑽玩家

yuppi 發表於 2023-6-2 23:47
咁唔該你"校對"埋8581唔係新嘅芯片,咁我咪唔會話你錯囉

咁希望你亦修訂返那無中生有的甚麼聯發芯片廠竟生產甚麼bluray player 主扳,各品牌player也用其公板的誤導失實的留言,MT8581只是一粒芯片並非公板,廠各廠主板基本自主設計及生產,非常同意你指出回帖屬不實資料有錯就要認及修訂,對事不對人,可免誤導他人。但律人亦要同時律已。

仲有芯片產品真實推出市場時間才是產年,研發期不計,同樓年齡一樣,入伙起計是商務常識。看返聯發公告是2016年1月出。你指MT8581 是2014產品亦是錯誤不實訊息。