設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Kaleidoscope 有冇師兄用呢個系統講到片源勁過blue ray disc

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教各位師兄 同emby Plex 分別大唔大,合吾合版權法

黑鑽玩家

kaleidoscope(我沒有用過,但我有嘗試了解),完全合法,主打高檔市場,你要購買他們的player,及開account,把credit card掛鉤去你的account,然之後向他們購買movie,之後下戴他們的電影files(是完整4K, 2K, DVD 檔案)去你購買的player去播放(注意,他們不是streaming service)。我幾年前問過kaleidoscope,他們沒有在香港operate的,如果師兄你有興趣,你可以去US,EU開account,掛上外國信用卡,外國地址,外國聯絡電話等等,當然還有購買他們的player,成功後,你便可以在香港用kaleidoscope播放。我自己放棄了去繼續研究kaleidoscope,選擇了購買實體碟,再去研究極究rip碟方法。

至於plex,他們是streaming service,跟kaleidoscope很不一樣,由於plex不是完整movie檔案,我沒有去研究。

至於kaleidoscope vs plex分別,當然係kaleidoscope bit by bit 完整檔案更勝一籌!

鉑金玩家

leroy76 發表於 2023-4-3 22:40
kaleidoscope(我沒有用過,但我有嘗試了解),完全合法,主打高檔市場,你要購買他們的player,及開account ...

多謝師兄解答!深入研究後既回覆

黃金玩家

leroy76 發表於 2023-4-3 22:40
kaleidoscope(我沒有用過,但我有嘗試了解),完全合法,主打高檔市場,你要購買他們的player,及開account ...

簡單講即係買一個專屬於kaleidoscope的生態系統?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leroy76 + 10 + 10 師兄的描述很好??

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

喺Netflix有套同名嘅劇,用電視內置鴨嚟睇、都好靚

黑鑽玩家

講開又講,國內有一套類似嘅系統😬

威動

香港用唔到,原因可能係 …..

連結去威動官綱

黑鑽玩家

leroy76 發表於 2023-4-4 20:50
講開又講,國內有一套類似嘅系統😬

威動

同香港用唔到大陸音樂串流平台同一道理