設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

PAC ANTHEM AVM90 家訪後感

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

niqueen 發表於 2023-4-2 20:22
PAC大哥請問AVM 70同AVM 90你覺得差幾遠?用緊Yamaha A5200,想試下非日系機,感謝 ...

70性價比高。
90密度高啲,背景靜啲。
但唔好諗住貴一倍會靚聲一倍喎

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

已去過PAC家訪多次, 估唔到今次又玩新嘢, 用 AVM90 聽2 channels, 這安排對於很多不能影音分家的師兄來說便帶出一個訊息, AVM在某些器材下及調較加持下,原來是可以出到好聲音( 2 channels), 我便是用AVM 聽歌的, 所以今天聽得很過引. 講回呢部 Anthem AVM90, 雖然機價不算親民,但影音均正, 比得起$嘅師兄真係想不到有任何原因不入此機.

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
carreyjim + 50 + 50
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Samson2011 發表於 2023-4-2 20:42
已去過PAC家訪多次, 估唔到今次又玩新嘢, 用 AVM90 聽2 channels, 這安排對於很多不能影音分家的師兄來說便 ...

你講得好啱呀,正所謂有買貴無買錯。
攻頂一般都唔會賴嘢嘅!🤣

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

今天去左pac哥家 家訪 玩得好開心
分別用左avm90  聽歌
及播放演唱會和電影欣賞

個人覺得作為一部AV前級用聽歌己經收哂貨
有板有眼 分柝力 動態 音場交足貨 高低音二極申廷良好

再來聽演唱會  音場深度好 鼓的動態 活力十足 定位好
Saxophone 感染力強 樂器高音申廷去得好 唔刺耳

至於電影方面 各聲度連貫性 距離感 分柝力好
空間感一流 十仔充擊力度猛 十仔低頻己容入了其它聲度
  真係多謝哂pac哥 今旺玩得真過癮

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
lut + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
pac + 80 + 80

查看全部評分

平有平玩 貴有貴玩 最緊要唔好比器材玩

鉑金玩家

多謝PAC大哥嘅款待!我近幾個月都不停去post76搞嘅影音體驗活動及一啲品牌嘅毒氣室,家訪都係第一次 但今次嘅體驗絕對不同 在家居環境中都聽到咁極緻嘅多聲道示範 無論氣氛 密度 包圍感 分析力 有彈性嘅低頻延伸及能量感都睇到PAC大哥嘅深厚功力 再加上大哥分享調教心得及ARC教學 真係獲益良多幾小時好快就玩完 AVM90的確係幾毒🤤

白鑽玩家

lamborghini436 發表於 2023-4-2 21:46
今天去左pac哥家 家訪 玩得好開心
分別用左avm90  聽歌
及播放演唱會和電影欣賞

我要更正一下先
聽歌是2.0無用十仔的,雖然對reference 5 低頻好勁下
多謝嚟玩家訪,
我好希望第日有個event 可以用AVM90去玩2ch
俾大家感受一下。
唔記得話俾大家知,今日接DAC 去AVM90果條
RCA線祗糸幾舊水架咋。
有冇嚇親呀?

白鑽玩家

wayne0503 發表於 2023-4-2 21:52
多謝PAC大哥嘅款待!我近幾個月都不停去post76搞嘅影音體驗活動及一啲品牌嘅毒氣室,家訪都係第一次 但今次 ...

一套AV系統最難搞就係低頻,
低頻嘅好舆壞唔一定淨係関十仔事,
同其他喇叭嘅協調更重要,尤其係前置,
唔好死較十仔呀!
你換ANTHEM 有問題唔緊要呀,有我呀

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

pac 發表於 2023-4-2 22:06
一套AV系統最難搞就係低頻,
低頻嘅好舆壞唔一定淨係関十仔事,
同其他喇叭嘅協調更重要,尤其係前置,

魔鬼大哥我要回下氣先😝😝

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80 笑左

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Pac大哥真係發揮到 Anthem AVM90嘅真正能力 呢個地方先可以叫毒氣室
上次 喺荃灣搞嘅 event 真係非常失望 完全發揮唔到 AVM90 前級嘅威力 。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

買得呢部前級多數都係有經驗嘅玩家 我亦都係 anthem 嘅支持者
個演示會响咁正嘅空間 全部用曬 anthem 出品嘅頂級器材 我去之前期望好大 但係勢估唔到落差更大。
所以呢啲 演示會 搞得唔好反而害咗 品牌 嘅真正價值。