設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級擴大機] musical fidelity m6s prx入門後級

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

4.jpg 3.jpg 1.jpg 2.jpg

用開rega  elicit-r  聽耐左,覺得唔係幾岩我聽感 加上又唔係咁夾我對喇叭, 高音有d尖,唔係咁耐聽,  rega 太斯文理性,分析力細節係有,但唔夠放鬆~

預算唔多,諗住玩下後級入直串流機, 將來聽耐d先再搵前級去夾,目標都係英國機, 或者bryston4b3/3b3,及parasound a21+

musical fidelity   見到外國台灣都幾多燒友評價非常好,  就盲狙左......musical fidelity m6s prx

諗住台灣訂機過黎....咁岩原來香港又有翻代理,  價錢又相差唔多,就出左手.....

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
sam2004 + 10 + 10 恭喜Ching!
que + 10 + 10 恭喜Ching!
eric_on + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Arong2020 + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,部m6s prx 同Rega 比分別大嗎?

鑽石玩家

alanlee212 發表於 2023-3-20 08:12
師兄,部m6s prx 同Rega 比分別大嗎?

完全唔同聲底,rega elicit-r 係緊湊有節奏力,有少許調音,但比較理性,過於分析,感覺唔夠放鬆,暫時煲16小時後,mf係中性有力,通透,鬆容耐聽,但冇乜味,建議配合一d有味,有個性喇叭

星級玩家

Ching, 請問mf夾b&w可以嗎?

鑽石玩家

ecmshk 發表於 2023-3-26 15:15
Ching, 請問mf夾b&w可以嗎?

我就冇夾b&w   但睇外國討論區 好多都係咁夾b&w 同KEF  dynaudio  對AMP力水有要求   都會買MF M6SI 及500

台灣我見ATC群好多人買MF黎推  

M6S PRX 聲底是中性 有力 我覺得咩喇叭都易夾  

星級玩家

一斤花生@G 發表於 2023-3-26 21:29
我就冇夾b&w   但睇外國討論區 好多都係咁夾b&w 同KEF  dynaudio  對AMP力水有要求   都會買MF M6SI 及50 ...

thx
Sony w800c
Anthem Mrx-300+RB-985
600s3
Lcr600 s3
Mirage OS3
Velodyne Cht8q
Sony S370/PS3 slim
Marantz CD7300

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2023-3-20 17:14
完全唔同聲底,rega elicit-r 係緊湊有節奏力,有少許調音,但比較理性,過於分析,感覺唔夠放鬆,暫時煲 ...

謝謝

鉑金玩家

好似幾正,呢個品牌都好耐無見過

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以有品牌又唔鍾意class d既選擇而言係幾抵買

500果部個價都唔算貴
對比某d品牌而言
而家mf係抵玩既
但就台灣製造
不過對比東南亞或其地區代工
我相信好多人都唔介意

鉑金玩家

太久沒有接觸這個品牌了,對上一次是 Tri-Vista 300 Stereo Integrated Amp; 20th Anniversary這一台,感覺還是不錯,也有點後悔冇將佢留落嚟
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)