設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: surekot

[討論] Dirac Live 集中討論

銀級玩家

salemsalem_1999 發表於 2023-3-26 15:17
小弟玩開Denon A1H,  上星期已第一時間付費玩下dirac live, 結果十分失望。再畀多一個星期慢慢去fine tune  ...

所以話聲底取向好唔同, dirac live , 每隻喇叭出嚟嘅低音punch 強d, 緊啲, 但就冇咗一陣陣低音包圍住你嗰啲氣氛。比較薄聲。audusey mutli X, 聲音好聲好多。中低音比較厚聲啲, 明顯低音包圍感氣氛好強。一設定出嚟就好聲, 可以話係越大聲越好聽質感越強, direc live 設定出嚟之後仲要搞一大爛餐, 。eq要將高音roll.off, 低音eq加大。估計都可以靚聲。但要自己大改eq 先得。總結嚟計以價錢論貨。auduesy X 值得磅水, dirac live 唔值$3000

銀級玩家

leroy76 發表於 2023-3-26 18:46
師兄付款後有如此不愉快的結果,我感到難過,建議你向denon/dirac反影一下!或者你繼續留意一下外國denon ...

多謝師兄嘅分享。
我set wide , 已set 足17個位, set 出來個定位已經比auduesy x focus d, 但聲底好薄, 我仲研究緊點樣可以將中低加強。

呢個星期我都不斷上網搵dirac 設定嘅資料。比較有用在這條可以分享下。裏邊個專家教咗好多後期要再點樣自已setup.

[url=https://www.youtube.com/live/TcrwnQG56vY?feature=share]https://www.youtube.com/live/TcrwnQG56vY?feature=share[/url]

希望將來多啲高手可以分享一下denon dirac 嘅設定心得。可能我功夫未到家啫.

佢又唔係衰曬唔好嘅。但要自己再fine tune eq 上好多嘢, 例如參考auduesy 里的minrange compansation, 逐隻喇叭裏邊嘅eq , 大概2k 里-3-4db, 出嚟又好聲d,

以性價比説$15xx, auduesy x , 已好好聲。但一定要set 足8個位, 出嚟嘅效果已經好夠玩。可能到時玩厭咗auduesy x, 先考慮再畀錢買dirac live, 挑戰下自己。

黑鑽玩家

salemsalem_1999 發表於 2023-3-26 18:59
多謝師兄嘅分享。
我set wide , 已set 足17個位, set 出來個定位已經比auduesy x focus d, 但聲底好薄,  ...

師兄你的聆聽環境空間尺寸是多少?我自己太約百令尺,如果你的空間像我,師兄你不妨試一下用tightly focused imaging多點收音,甚至乎像我只用1點皇帝位收音。我最初是用focused imagining多點收音,之後轉用tightly focused imaging多點收音,最後是tightly focused imaging 1點皇帝位收音做calibration。跟我一起做calibration的av dealer,我跟他討論了多次為何自己張sofa明明可以坐3個人,為何唔用wide imaging/focused imaging,另外明明做calibration時叫用戶要多點收音,為何只用1點皇帝位收音,av dealer 應該頂我唔順每事問及要了解的性格,他耐心地解釋我知,他解說香港環境細小,speaker跟聆聽位置距離很短,況且他說自己幫了很多香港用戶做dirac調教,大部份用家環境細少,不像外國那麼大,他建議用tightly focused imaging 1點收音效果比較理想,是基於他的實戰經驗。

我自己做完calibration後,通常不喜歡再fine tune,因為自己認為,係得嘅話就唔洗搞咁多嘢,這是我的期望。反而我希望calibrate完後讓我聽到自己不足的地方,讓我了解缺點在那裏,之後看看有沒有辦法去解決。

另外sound united 急於 introduce dirac 而沒有dirac bass control,這一點的做法令到我費解,因為我自己認為dirac的賣點是在於處理我一直覺得最頭痛的問題,聲音的消散問題,而消散頻段最難搞係低頻。聲音頻段消散得恰到好處,聲音結像更為清晰,減少聲音失真,音壓可以再開大聲,從而能夠聽到更多聲音細節,亦能夠了解系統不足的地方。

還有dirac is new to sound united,應該有issue 要fix,例如外國有 denon A1h 用家發現,denon 限制了speaker delay to 20ms for all speakers 但 dirac 做 calibration 時其實需要>20ms,這樣會導致dirac的 calibration 有錯誤。敬請留意外國forum的news!請加油🙏🏻

Sound United U 30 Update (Denon X3800H / X4800H / A1H, Marantz Cinema 50 / 40 / AV 10)

wide imaging
focused imaging
tightly focused imaging

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
amb86 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
fb1637384294 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Manko + 10 + 10
surekot + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

salemsalem_1999 發表於 2023-3-26 18:59
多謝師兄嘅分享。
我set wide , 已set 足17個位, set 出來個定位已經比auduesy x focus d, 但聲底好薄,  ...

師兄你做dirac calibration時,有冇disable subwoofer 的 dsp (又或者reset)?如果沒有可以試吓。至於subwoofer個相位,我就真係唔知在沒有bass control下,dirac會否去做調教,要你自己去爬文去了解又或者自己去試🙏🏻

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

salemsalem_1999 發表於 2023-3-26 18:46
所以話聲底取向好唔同, dirac live , 每隻喇叭出嚟嘅低音punch 強d, 緊啲, 但就冇咗一陣陣低音包圍住你嗰 ...

請問手機版跟auduesy X出來的效果分別大嗎?

銀級玩家

wahchan 發表於 2023-3-28 16:47
請問手機版跟auduesy X出來的效果分別大嗎?

兩位朋友都有聽過。有明顯分別。他們立即要求畀錢update mutli x

銀級玩家

體驗Dirac和Audyssey。Dirac結果肯定更好或不同(動態/侵略性較小的聲音,但更緊湊,揭示更多音樂細節和更寬敞)。但是,與啟用 DEQ 的 Audyssey 相比,您會立即感受到 Audyssey 聽起來更好(更響亮、更有活力,低音/衝擊力更深,高音更高)

from avforum, 我完全認同佢嘅講法。

銀級玩家

leroy76 發表於 2023-3-26 22:04
師兄你的聆聽環境空間尺寸是多少?我自己太約百令尺,如果你的空間像我,師兄你不妨試一下用tightly focu ...

200尺左右, 謝謝你的意見。有時間我試下用tightly focus set 多次

鉑金玩家

想問下大家, 我跟住manual嘅step, 做晒Volume calibration同measurement (Tightly focused), 出咗以下嘅graph. 但export咗去Denon A1H後, d聲好聞. 所有Speaker嘅Distance同Level都係0.

我係咪做漏咗d steps?

謝謝!

Dirac Live.jpg
Anthem AVM70, Ediscreation 5ch Amp EC-5, Ediscreation 7ch Amp EC-7, Oppo UDP-203, Zidoo Neo Alpha, Samsung S95C 65", Optoma D3+, FLR: JBL Studio 580, C: JBL Studio 520C, SLR: JBL Control X, TF/TR: Aud

黑鑽玩家

samueltlc 發表於 2023-3-29 10:15
想問下大家, 我跟住manual嘅step, 做晒Volume calibration同measurement (Tightly focused), 出咗以下嘅gr ...

我唔道原因,但從外國的forum,我看到有user跟你的問題一樣(speaker distance 0),相信係data transfer去avr問題,那邊的解決方係重試data transfer去avr。good luck!

source

The fantastic Dirac Live thread – READ 1st POST before posting

印象中,dirac 對電腦specs係有要求的,可以去爬文了解!

dirac用user的電腦做calibration,之後send去佢哋公司server做運算,最後send返去你部電腦(如果我冇了解錯),之後再從電腦send去avr/av pre amp。user電腦上傳去avr/av pre amp,用lan線接駁去switch/router做傳送會比用wifi穩定(我自己試過)。

支mindsp mic 唔好插海綿及要向上,還有支mic個calibration file 90 degree,唔好用錯0 degree那個。

收音做calibration 時,記得首先把你的avr音壓volume調低,以免爆聲,傷害到你的耳朵,及speakers! 之後你部avr慢慢開大聲,去理想區域,而音壓儘量開大聲,這樣對之後的result有着重大關鍵(我自己試過)。

外國AV討論區有很多很多active dirac discussion! 有時間可以多一點留意。

花生/爆谷系列有
is dirac that much better than audyssey?