設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: jamesbond

Integra DRX-8.4行貨硬憾Denon A1H

星級玩家

lulled 發表於 2023-3-28 16:44
Anthem 真係好貴 , 因為我都未用過 , 唔知聲低點 , 部機好似而家喺越南製造 , 同日本妹分別有幾大 ...

我可以答你,Anthem對低音控制力好好多。無論分析力,聲音穩定度遠勝日本機。我係740用家,準備等1140 8k即買。

無比較就唔知,拍埋一比Anthem贏到尾燈見唔到,日本機全部係垃圾。

星級玩家

lulled 發表於 2023-3-28 16:44
Anthem 真係好貴 , 因為我都未用過 , 唔知聲低點 , 部機好似而家喺越南製造 , 同日本妹分別有幾大 ...

我上sound united 聽完a1h即刻鳩都縮埋啦。
你要靚低音控制力一定唔會係天龍,完全無層次,一味哄哄哄哄。

我都等緊1140 8k版。如果你想要一浸靚低音包圍,而唔係打心口,應該要用rel配條靚線。

鉑金玩家

heidelbergcd74 發表於 2023-3-29 20:33
我上sound united 聽完a1h即刻鳩都縮埋啦。
你要靚低音控制力一定唔會係天龍,完全無層次,一味哄哄哄哄 ...

師兄 , 我而家用緊安橋前級 5100 , 行緊 7.1.4 聲道 , Anthem 740 或者  1140 合併擴音機 , 會唔會贏咗安橋 5100 純前級 , 我講嘅係聲音嘅厚度同埋分析力 , 因為我未玩過 Anthem , 所以都唔係太清楚 , 唔該

星級玩家

lulled 發表於 2023-3-29 22:21
師兄 , 我而家用緊安橋前級 5100 , 行緊 7.1.4 聲道 , Anthem 740 或者  1140 合併擴音機 , 會唔會贏咗安 ...

我無試過用你套機直接比較,所以不能夠肯定咁直接答你。
我係由a6a升上740,呢個就可以肯定咁講,分析力大大提升,同成個音場七聲道仲靚過a6a的九聲道,所以點解人地貴得來仲少兩個聲道係有道理。

你可以去avlife聽下, 而家荃灣店有部非8k版1140display賣緊$29000。4月中就出8k版。

用anthem同日系機在操作上主要分別唔,在於anthem要用網頁做seting, 日系機係拎住搖控控上上下下左右咁。anthem係無聲效mode比你選。你片有atmos dtsx就行,如果睇youtube 2ch片就行anthem自家聲效mode,可以話非常夠聽同好聲。

以我聽過a6a同740個分別,估計會贏到日本機前後級。anthem 個arc計算係遠勝日本機插支咪個自動音場。

星級玩家

lulled 發表於 2023-3-29 22:21
師兄 , 我而家用緊安橋前級 5100 , 行緊 7.1.4 聲道 , Anthem 740 或者  1140 合併擴音機 , 會唔會贏咗安 ...

師兄如果想玩鬼妹仔前後級。仲可以選擇Lyngdorf, 不過佢後級只有兩聲道,要買好多部。同mcintosh,不過兩間玩埋都十幾廿萬。arcam唔使諗,威達都唔入貨新機。

來緊mcintosh 會出一部七聲道合併mht300,估計大約七萬標價,我就真係未必有機會買,最多出去聽下

星級玩家

heidelbergcd74 發表於 2023-4-2 18:34
我係由a6a升上740,呢個就可以肯定咁講,分析力 ...

Ching,請問你是否收到消息有8k version?現在想mrx300 to mrx540
Sony w800c
Anthem Mrx-300+RB-985
600s3
Lcr600 s3
Mirage OS3
Velodyne Cht8q
Sony S370/PS3 slim
Marantz CD7300

星級玩家

ecmshk 發表於 2023-4-3 16:40
Ching,請問你是否收到消息有8k version?現在想mrx300 to mrx540

我本來想接左架display 1140, 但去到av life佢問過話四月中會有8k版到

星級玩家

ecmshk 發表於 2023-4-3 16:40

師兄真係識貨,寧願玩anthem 5聲道都唔會掂日本機。
真係人地個包圍或,聲場細緻度日本機無得比。
此地不而久留,我都只係巧合先來講兩句,平時連睇都唔會睇。明白的人自然會知點解。要問,都識下真係有耳仔的人。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

heidelbergcd74 發表於 2023-4-2 18:34

插电腦,最後步驟做埋低音管理好正

鉑金玩家

聽師兄講嘅分析 , 我依家都略知一二 , 鬼妹仔嘅分析力同埋音場 , 各方面都應該比日本妹好 , 唔該晒師兄