設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 窮入門,窮新手只能開別人開過的箱(6)......

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實小弟一直都有套膽機副系統,在對上一回換入力仕膽機後,發現表現又好似差少少,唔夠氣勢咁樣樣! IMG-20220703-WA0064.jpg
因此又日本直送
JBL 4312SE 70 週年版

阿爺同個孫仔團聚

之前配搭係力仕夾山葉,人聲,中高都係好靚好順耳,但始終個低音單元都係比較細,所以聽落有到喉唔到肺感樣樣!諗住聽開4344幾啱心水,咪試下換對新款4312比力仕夾下,點知一開聲,就發現對4312啲單元“完全未煲熟”,上手日本仔真係無乜玩過咁樣樣今次真係有排warm up 返佢

因此我就晚晚用佢睇下電視,聽下Apple music……

過了大半年後,對4321算係開始進入狀態

因為這對70週年個低音單元係4429嗰隻,個分音器又改良過,已經完全唔係舊世代的4321聲底!唔再係飛仔聲,得個嘈子已經進化係成現代同較全面的喇叭~

聲音表現:
高頻:
在數據上已經遠遠超越歷代規格,所以我覺得唔洗加超高都去得夠盡~
中頻:
人聲無左咁多"沙沙石石”,煲熟之後真係唔算粗糙,就算聽女聲都係順滑同易入耳!但佢就唔係幼滑嗰一種滑,因為佢唔係走這種路線~
低頻同超低頻:
這個係我煲得最耐的一部份,因為新開箱時真係好緊,完全唔覺得佢有十二吋單元的表現!保煲熟後,低頻從容不迫嘅感覺完全浮現出嚟, 因有新嘅分音器下,完全沒有過量over的感覺~

總結:新JBL 已經開始走高清路線, 唔再係粗聲粗氣同比較“鬆矇”! 有少少日本喇叭嘅影子, 算係雜食類喇叭, 唔只係pop同rock先有好表現,再加上有兩粒調高/中頻的掣,好容易調整配合聽感,所以好適合我自己!
又走多一對山葉喇叭, 最後來個大合照~

晚安

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
chaps211 + 10 + 10 恭喜Ching!!!
timmy + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
que + 10 + 10
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

師兄,對新玩具巧靚巧開呀👍👏🏻,你自己上網購入直送到港?定在本地中古店收手?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2023-2-26 02:28
師兄,對新玩具巧靚巧開呀👍👏🏻,你自己上網購入直送到港?定在本地中古店收手? ...

係我自己由日本bid 返來~

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

100L classis同佢有咩大份別?? 算唔算係同級數?? 謝指教!!

白鑽玩家

上兩代嗰隻054ti高音
十隻有九隻都壞

評分

查看全部評分

白鑽玩家

1000同4312se點比?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

just_for_uhk 發表於 2023-2-26 21:56
100L classis同佢有咩大份別?? 算唔算係同級數?? 謝指教!!

純睇spec. 應該係同級數!

但L100 classic 隻低音/高音單元已經同4312SE 有分別,兩者個ohm 數都唔同,所以分音器都應該有分別!

我就未聽過L100 classic ,但我會覺得兩者取向一定有分別!

白鑽玩家

just_for_uhk 發表於 2023-2-26 21:56

L100classic比4312se個箱體高身啲單元打直排列
理論上兩款上係接近嘅嘢
講返舊屎
L100本應係家用版
4312係錄音室鑑聽版
而家兩款都屬於家用版
兩款理應比4429/4349低級

評分

查看全部評分

鑽石玩家

terryc 發表於 2023-2-26 23:39
純睇spec. 應該係同級數!

但L100 classic 隻低音/高音單元已經同4312SE 有分別,兩者個ohm 數都唔同, ...

L100 classic....下一對入嚟聽下有咩分別

鑽石玩家

MDLP 發表於 2023-2-27 07:59
L100classic比4312se個箱體高身啲單元打直排列
理論上兩款上係接近嘅嘢
講返舊屎

4429.....因為難推所以唔考慮