設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: samsontatsuya

[AV擴音機] 新玩具Denon AVC-A1H

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

都係果句,如果用緊6系或以下,不妨升級。如果用8500 or A100,可考慮課金MultiEQ X 繼續玩,除非要玩4隻subwoofer 。

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
zardwys + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
hangshun + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Foreverwest 發表於 2023-2-18 20:22
,係架,除非會玩得齊四隻sub仔,如果唔係A1H唔會贏8500太多

師兄會唔會用曬四隻呀???

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

想知道最新部A1H可唔可以繼續用到偷雞IMAX玩法?

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

C-46 發表於 2023-2-19 18:43
鑒聽會,我都想去,可惜抽唔中,不過真係好奇怪,睇到大家嘅留言係全部都係讚,但係我身邊有幾位朋友,分別 ...

聽感的確唔同人有唔同感覺嘅,我自己之前用Marantz 8012。我自己就覺得進步好明顯,無論睇戲同音樂都係。
但係我冇玩過8500所以冇得直接比較。

但係可以講兩點比較明顯嘅進步,第一就係3D物件移動嘅時候有明顯軌跡效果非常明顯,即係喇叭隱形,聽到個物件在房間中飛過,係聽到有軌跡嘅。

另外一點就係聽兩聲道音樂嘅較果真係一流,無論聲埸立體感,結像,細節,動態。已經非常接近我家中嘅兩聲音響系統,這個是令我感到比較驚喜。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Manko + 10 + 10
funny1 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

samsontatsuya 發表於 2023-2-19 19:47
聽感的確唔同人有唔同感覺嘅,我自己之前用Marantz 8012。我自己就覺得進步好明顯,無論睇戲同音樂都係。 ...

如果用埋MultiEQ X ,可能再有驚喜

白鑽玩家

三星玩樂勲章

samsontatsuya 發表於 2023-2-19 19:47
聽感的確唔同人有唔同感覺嘅,我自己之前用Marantz 8012。我自己就覺得進步好明顯,無論睇戲同音樂都係。 ...

C兄玩乜野兩声道Amp及喇叭

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

鑒聽會,我都想去,可惜抽唔中,不過真係好奇怪,睇到大家嘅留言係全部都係讚,但係我身邊有幾位朋友,分別 ...

我都有去國仁果場,係感覺低音唔強,冇震撼感,可能地方大呱,
Panasonic TH-49HX900H; Giec BDP-G5500
Rega Elicit-R; Nuprime CDT-8Pro
TEAC NT-505X; Mutec MC3+; Mutec Ref 10 Nano; ProAc Tablette 10S
Denon AVC-X6500H; B&W M1; JBL Control X
JL Audio D110

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我會後分享有都有講到...

地方大, 用十吋 sub 仔有呢個表現算係咁, 不過 12 吋真係有需要, 同埋威廉 sir 本身鍾意 immersive sound, 套機個 tuning 完全做到果個較果
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

其實有 d 難比較既, 用到 9.4.6 個包圍感好我覺得真係應該... 我用 8500HA + MultEQ-X 行 7.1.4 我覺得有當晚 6 - 7 成表現... 而我屋企 d 喇叭擺位係唔好...
不過我依然係心思思想換機
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2023-2-19 12:54
真係恐慌性抛售,A110跌到$18000,8500更跌到8000,點放?

二手市場常見手法, 扮低價賣拖霖個價
LG CX55