設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] yeah!!!!!!velodyne 1000 ultra終於入手啦~~~

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

感覺返到黎後又好似冇佢果到試咁勁...唔知係咪我set得有問題呢???

想大家幫一幫忙,想問一問velodyne spl 1000 ultra set EQ 是否長按搖控的EQ掣?因我試過set好後他沒有顯示情況,set好後是否每次開subwoofer都要按一次搖控的EQ制,

同埋你地一般Subwoofer 音量應該校幾多度(最好不超過幾多度)不會失真,因為佢一返黎係30度~我怕太大佢會失真~
因他是電子顯示不知他最多是幾多度,謝謝幫忙。(我視聽範圍大約13X呎左右啦)

我用p記amp~每次mcacc 完佢都會將我個十仔調到好細~咁我應該mcacc先定set左十仔eq先呢??
(我用P記AMP 而我十仔音量SET -0.5db會否過大呢?)
THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!請各位高手幫忙

PS:(我唔識貼相~佢話我太大)

高級玩家

感覺返到黎後又好似冇佢果到試咁勁...唔知係咪我set得有問題呢???

想大家幫一幫忙,想問一問velodyne spl  ...
smoke 發表於 2010-4-7 13:51
感覺返到黎後又好似冇佢果到試咁勁<-我都覺得係...唔知係唔係setting問題..感覺同係個度差好遠...好boom..音量較到36又好boom..較到25又冇乜feel

進階玩家

終於都買咗威仔
ultra 嗰 setup 就問下5姐啦...
bigpun1975 發表於 2010-4-7 13:53

係丫~~不過我款前佢用番我隻十仔係果到試左一段仔~~佢乜都冇整過都掃哂腳(佢話用緊D雞線)~勁過我係屋企多多聲=.=

不過都勁過我之前隻十仔好多架啦

高級玩家

另外set eq係長按..set 完佢就會自己紀錄..唔洗每次開subwoofer都要按一次搖控的EQ制.

進階玩家

另外set eq係長按..set 完佢就會自己紀錄..唔洗每次開subwoofer都要按一次搖控的EQ制. ...
weeps1584 發表於 2010-4-7 13:59

但我每之調較完音量駛唔駛再SET一次???

星級玩家

Ching, try try

1) Only press remote for few sec. (read manual)
2) No need to set EQ each time
3) I set volume to 47 (depend on your listening area)
4) Max volume 80
5) Before set mcacc, volume of Sub set to 40 first

進階玩家

感覺返到黎後又好似冇佢果到試咁勁
weeps1584 發表於 2010-4-7 13:58

其實音量我用緊46=.=

咁我咪好過份??

進階玩家

Ching, try try

1) Only press remote for few sec. (read manual)
2) No need to set EQ each t ...
BoBo 發表於 2010-4-7 14:03

OH~~THX CHING

我去TRY TRY先

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

師兄...恭喜晒...

鉑金玩家

u should use sound level meter to measure each speaker and sub output after u used your amp mcacc.
spl 1000 ultra volume default 30,max 80
I set volume 36 in movie mode(number 1)