設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 心思思想推倒從來

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以前就睇戲🎬多過聽歌好多,近呢兩年真係睇戲極少。聽歌就多好多差不多晚晚都聽。所以有種想放棄av 念頭。
不過無從入手。喺唔換喇叭情況下,師兄們有咩意見俾小弟,小弟多數聽pop 嘢,女聲,想啲聲厚潤啲

現有器材如下
Yamaha a3080
老秦後級 7250
Cambridge audio evo150
Focal chora 816
Earthquake ff12
Sine s60 pt
Teac tn-4d

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

視乎師兄budget多少,如果唔換喇叭的話可以試加部兩聲道前級或合併amp,至於牌子就睇師兄口味去揀,例如喜歡厚暖聲嘅可試貴豐Diablo 120。

黑鑽玩家

Foreverwest 發表於 2023-1-31 00:52
視乎師兄budget多少,如果唔換喇叭的話可以試加部兩聲道前級或合併amp,至於牌子就睇師兄口味去揀,例如喜 ...

有考慮 Soulnote a1 or a2

鉑金玩家

calbee1128 發表於 2023-1-31 01:19

Soulnote a2唔錯,同價位貴豐小菠蘿,老麥 都屬於厚暖聲底既器材,三個牌子都可以,如果要再細分soulnote就平均型前級係無負回輸設計,三個品牌同價位內前級造得最靚一個,小菠蘿就後級放大部份最掂力水最好,老麥呢個價位就只能買比較入門既型號,不過都有老麥聲就係咁

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

calbee1128 發表於 2023-1-31 01:19

咁師兄要去聽下先,我記得兩部機除價位外表現都幾唔同,最好聽耐啲聽多幾次感受清楚。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果對現有系統失望來重新來都冇咩唔得

如果真係唔可以換喇叭
建議您可以研究下喇叭擺位先

關於換amp
搵下有focal舖頭聽下唔同配搭搵下感覺先吧

但個人覺得喇叭限制左你既器材
如果喇叭潛力好高
係冇問題
同埋想搵系統問題
覺得想厚潤d
喇叭本身就取向有出入
evo都同呢方面都好有出入
兩樣加埋同你想要既聲好似都沾唔上邊
加埋一齊難怪會不滿

但始終出聲係喇叭
即使換左amp
會有改變
但個人仍然覺得系統最終出聲既係喇叭

不過ching如果真係無從入手
到處聽下搵下靈感先吧
不用急

但個人建議係evo同喇叭都考慮換

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

CA Evo150一定系其中一個問題,及早放棄。玩返主流牌子,會比較容易。

黑鑽玩家

que 發表於 2023-1-31 07:55
如果對現有系統失望來重新來都冇咩唔得

如果真係唔可以換喇叭

多謝師兄意見,唔想換喇叭係因為我對呢對喇叭嘅音質實在係滿意,特別係高音部份,所以唔想放棄。
低音部份而家加左SUBWOOFER 之後彌補左少少不足. 現想推倒從來係因為AV AMP 同後級放喺到唔用實在浪費,不如賣掉補錢UPGRADE 吓部AMP
窮人音響組合......

鉑金玩家

calbee1128 發表於 2023-2-3 09:10
多謝師兄意見,唔想換喇叭係因為我對呢對喇叭嘅音質實在係滿意,特別係高音部份,所以唔想放棄。
低音部 ...

如果唔換喇叭情況底下,我估貴豐同老麥聲底會比較夾focal,只係根據佢地各自特性做估算,可以去出面搵下有無呢個組合配搭試下

鉑金玩家

師兄純聽黑膠?
換走evo既無DAC無STREAMER, 聽唔到串流, 又要加多部機啵