設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: cakecake

[重低音] 新年新擺位

鉑金玩家

三星玩樂勲章

真係好正呀😍😍😍

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

littlefat69 發表於 2023-2-2 19:29
真係好正呀😍😍😍

仲250,350直上x12

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

又推下post呃下分先。
其實用埋manual EQ之後,隻V12+俾我既感覺已有心目中所想要的有75~80%了,但自己貪心,繼續睇下有無咩方法再提升效果。
咁睇下D鬼佬討論區,見有一種偏方,就係升高隻subwoofer離開地面,講緊既高度不是3, 4cm,而係8寸(20cm)或以上去減少同地板既反射(或者共震吧),去達到修靚低音線條(減低駐波產生),咁D聲‘"理論上"會揼得再清晰D。所以亦出現左diy subwoofer raiser,而ASC呢間公司更出左件補品名叫Sub Trap既subwoofer raiser。
不過呢個說法就有人話得,有人話係商業推銷。而且呢個方法亦不是無敵,因為離開左地面既關係,無左地面幫手提高低音既增益(輸出),所以隻subwoofer 要提高番自身既輸出,如果本身隻subwoofer 都係剛剛夠做的話,就有機會令到隻 subwoofer 拍邊。
講番自己隻V12+情況,本身下面用緊SVS soundpath 腳(4cm高)加2cm黑麻石,都有6cm高離開地面,如果要加多個20cm高既raiser,除左個樣好肉酸之外,就係個樣好肉酸(外貌協會)。而且M&K本身都不是走量感型,如果升到8寸以上就真係。。。所以加多4cm俾佢(total 10cm , 4寸)試下,起碼升高個單元可以全個打晒落幅水泥牆而不是剛剛好高過牆腳線。
我呢窮L就上去淘寶睇下有無咩釘腳o岩用,最後買左呢款XSSH,埋單$300有找(5套)。平平地就試下啦!
現在個放法係V12+>SVS soundpath>2cm厚黑麻石>5套 XSSH(4角加中心點)。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

加左之後開機試下,都係backfire 2寸,有做autoeq和manual eq,V12+音壓果然係細左少少,我加番比平時大大約2db,低音明顯乾淨左,線條明顯清晰左,雖則未至於提升左幾十%,但仍然係可聞級數而不是心理因素。但低音既埋身程度和感受既力感就真係提升左有20%以上,而且離開左地面再多D既關係,減輕左淨係得梳化食晒D力,摸下張梳化係少左震(共震)。而擰大左V12+個volume又完全唔覺多左駐波產生。
用左$300有呢個效果,我個人100分收貨,距離心中所想既效果又近左了。
(戴頭盔先,呢個setup係小弟既環境有效並且係個人感覺,不是個個合用)

評分

參與人數 2威望 +50 金錢 +50 收起 理由
hangshun + 30 + 30
qq1122yq + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分