設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] B&W 603 S2 Anniversary Edition座地喇叭用咩擴音機好?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我依家用緊Denon x1600h AV擴音機,但朋友話高階少少會好聽D, 推得好D。

我係唔係應該買新擴音機推個座地?

如果係,至少要咩型號先有分別?我比較喜歡馬蘭士同天龍機,請問有推介嗎?

黑鑽玩家

要AV amp 定2ch先?

進階玩家

NM0101 發表於 2023-1-28 18:16
要AV amp 定2ch先?

我諗都係AV AMP,因為都會睇戲。但真係有必要換?好大分別?如果換兩聲道,咁係咪要好貴先好聽,$5000左右個D係咪推唔到座地?咁我至少幾錢先推得好個喇叭?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

py01988 發表於 2023-1-28 19:07
我諗都係AV AMP,因為都會睇戲。但真係有必要換?好大分別?如果換兩聲道,咁係咪要好貴先好聽,$5000左 ...

應該咁講,如果你只不過用AV M嘅話,就唔好用坐地,坐地係比2ch amp 聽歌用,點解AV M唔好用得坐地,第一要推咁多隻喇叭仲要前面有大單元嘅坐地,嗰部avM幾貴都係假,何況你只不過都係用一部1600,真係可以叫做有聲出,冇質素,第二AV M唔用後級嘅情況之下,正常都要將所有聲道教做small,意思即係將所有喇叭嘅低頻大部份交俾10仔去負擔,所以你用坐地基本上係冇意義,所以前置用返書架就容易比較發揮一啲,如果真係要買返天龍嘅AV M最少最少都要係用四系列起跳

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
LoMichael@G + 20 + 20 認同到一個點呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

py01988 發表於 2023-1-28 19:07
我諗都係AV AMP,因為都會睇戲。但真係有必要換?好大分別?如果換兩聲道,咁係咪要好貴先好聽,$5000左 ...

如果用AV amp推6系座地睇戲聽歌的話, 要似d樣起碼都要天龍6500呢個級數。2ch的話, 二手區有部K佬合併機, 用佢就可以平平地推好6系座地。想要全新, 天龍部pma2500都冇問題

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係用1600H,其實試機果陣,就連對dail speakor 1書架都推唔好,頂多推到6成功力

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

要推坐地靚聲, 後級少不了.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

B&W 603是否打算購買, 定係已使用中.

進階玩家

風仔風仔仔 發表於 2023-1-29 21:53
B&W 603是否打算購買, 定係已使用中.

用緊啦,唔緊要既,我聽唔出音質既分別,我發現用dolby Surround 聽歌覺得仲好聽過用stereo...咁有音效無音質都無所謂既。
如果買兩聲道我都只係買到900hne, $5000左右,好似無咩意思,仲煩D添,又無Hdmi,藍牙又得SBC。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

py01988 發表於 2023-1-29 22:48
用緊啦,唔緊要既,我聽唔出音質既分別,我發現用dolby Surround 聽歌覺得仲好聽過用stereo...咁有音效無 ...

用住先都好,喇叭壽命咁長,就算幾年後換AMP都可以享受到,坐地幾千蚊既AVM應該好難推得出7-8成輸出