設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kuchenkit

[Music Streamer 串流播放機] 一體式串流播放器 Cary DMS-650 定 Altair G2.1?

銀級玩家

kuchenkit 發表於 2023-1-27 14:56
是,最衰越聽就越貪心,不過小弟有時好怕去代理,唔賣會唔好意思,驚心情影響聽感,特別是去國聲,哈~  ...

Ching 首先 恭喜發財, 新年快樂. 事事順利, 身體健康

如果altair G2.1 , Cary DMS 650 同 Audiobyte hydra hubs+vox +zap 三者選擇其一既話~

我會選擇 Audiobyte hydra hubs+vox +zap:

原因:

1. Audiobyte HYDRA 屬於旗艦機, 係BEN SIR 個毒氣室聽過,
以4-5萬黎講聲音質素真係做得好好, 背景好黑, 動態好~
亦都係分體電源既設計, 避免左好多干擾另外,
BEN SIR 提及 audiobyte 同 rockna 係會經常keep 住update FPGA 同firmware.
不過之前BENSIR 好似賣晒, 而家唔知返貨未

2. 應該係市面上唯一做到LAN 輸入然後洗水仲可以做埋PCM 或DSD 升頻既機
如果想簡單用IPHONE /IPAD AIRPLAY 去audibyte 都可以做到洗水同升頻PCM 768 / DSD512~
聲音已經好有質素, 如果係終極既燒友咁就要玩佢個NAA

3.可以配合電腦HQPLAYER 玩NAA 升頻 , 用唔同FILTER 聽歌有唔同味道, 實有一個FILTER 岩自己口味~
可以升到PCM 1024 / DSD 512 , 當然要睇你部電腦既SPEC 頂唔頂得順~

4. audiobyte hydra市面上極少有得調教VOLTAGE 既機, 無記錯可以由16V 調去19V , 電壓多少亦都會令到音色有所不同~

友台好似有部二手唔知賣左未, 如果未賣既話睇下有無得講下價, 話唔定有意外收穫

買咩機都好~~預祝CHING 早日買到自己心頭好~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
粉果人 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

進階玩家

dnatw 發表於 2023-1-28 01:20
都係睇你自己鐘意,市面上幾部4,5萬水平既全世界都有自己擁躉我諗都冇話邊部一定蠃晒,各有喜好 ...

謝謝,反而係人貪心,金錢又不是無限,但想部部都試...
但近排有好消息原來我個老死個呀哥用緊altair G2.1 , 當叫佢買 二手DMS-700, 等佢買左到時係兩部係我屋企試機,到時再決定。
因上年太忙,是是但但買,是是但但換,都唔係自己想要,所以今次要認真D

進階玩家

cuddy 發表於 2023-1-28 21:33
Ching 首先  恭喜發財, 新年快樂. 事事順利, 身體健康

如果altair G2.1 ,  ...

恭喜發財,新年快樂,身體健康,心想事成,年年有錢買音響

攪到我心動,師兄用得好似好滿意,想問下你聽咩音樂類型多??

2月中去ben sir 試下和理解下先,
上個兩次Ben sir 度,次次都有人,都唔好意思慢慢問和試~~

進階玩家

corolladv 發表於 2023-1-28 11:28
Cary 真係不錯,最近 firmware updated 咗,非常好

但做設計的我,都做過apps設計,見到都覺得版面一般,但上次睇國仁兄話佢個apps差,好肯update 和改,我聽到都覺有誠意攪好,但我都明白,攪好D聲重要D

進階玩家

國大代表 發表於 2023-1-28 19:39
上代理聽不一定買G2.1 可以用kk box ,聽中文歌比較方便

小弟老了,太多平台,我一直都係聽rip CD, 或自己download, 上個月先初用tidal, 太多平台,用唔曬,反而奇怪apple music 音樂種類最多,但唔見steamer用到, 可惜

鉑金玩家

kuchenkit 發表於 2023-1-30 11:55
小弟老了,太多平台,我一直都係聽rip CD, 或自己download, 上個月先初用tidal, 太多平台,用唔曬,反而 ...

自己rip碟,買機果陣反而無咁多限制,串流平台除左tidal大路外,其他公司呢間又唔支援果間又話無,真係想簡單聽下廣東歌 kpop都頭痛

黃金玩家

小弟老了,太多平台,我一直都係聽rip CD, 或自己download, 上個月先初用tidal, 太多平台,用唔曬,反而 ...

apple點會俾個license其他公司用

鉑金玩家

ROSE 可以用到APPLE MUSIC

鉑金玩家

cuddy 發表於 2023-1-28 21:33
Ching 首先  恭喜發財, 新年快樂. 事事順利, 身體健康

如果altair G2.1 ,  ...

Audiobyte 獨立3件野, 地方同線都要多d, 又係一個問題, 外型有d山寨係第2個問題

但係講聲同玩法又的確係好過altair同cary

高級玩家

樓主,點解唔考慮naim ndx2呀,唔數碼聲,非常模擬