設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hap

[請教] 終極新手

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

二手膽機真係要小心

鉑金玩家

hap 發表於 2023-1-25 15:55
岩啊, 但買二手預左take risk  

唯一可以做既就係响樹問下ching意見買咩model, 縮窄範圍,

我建議係喇叭二手ok,單元外觀無咩損傷,可以正常運作,基本都唔會出事,當然入面分音單元有無比人換過唔拆機係睇唔到,不過入門野幾千蚊無咩必要換你野人工都唔止,但係膽壽命本身已經比原子粒機短,一般只有千多至數千小時壽命,呢個情況下買二手第一你係玩膽好有經驗既人,知道點買膽換咩膽,第二你本身有學過電子底,部機有零件有問題都可以自己diy搞得掂,如果唔係amp都係買全新穩陣d

科林玩家

粉果人 發表於 2023-1-25 17:33
我建議係喇叭二手ok,單元外觀無咩損傷,可以正常運作,基本都唔會出事,當然入面分音單元有無比人換過唔 ...

收到明白,謝謝。

岩岩再爬多陣文,先知"主動/被動"呢個term..

繼而有個問號,以我呢d level 黎講 (純粹鐘意聽歌, 唔係完全無要求, 但又未去到 "識得玩/欣賞")

我其實係咪簡簡單單既主動式就ok,而唔係被動式 咁複雜...

sor sor sor,浪費左前面幾位ching既意見

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

hap 發表於 2023-1-25 13:40
係ar, 未玩過, 唔敢某某然課大金, 想平平地試下入唔入到門 (得10k 就想入門  笑死人..)

所以應該學另一 ...

看看以下

speaker
https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 943672856541497D897

amp
https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 995733546EF9E5D5B12
https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 2026076161AD0920102

以上二個上限10k可以買到全新

鑽石玩家

平靚正喇叭可留意wharfedale,monitor audio,klipch,mission,可自己出去聽下,如出面冇亦可聽youtube睇評論,心中亦會有個大概。

平價amp膽機聲音會較討好,膽機結構簡單,主要就係牛、電容、膽,聽幾年換膽已經新既一樣。建議搵el34膽機,較流行易搵多選擇,三四十瓦夠推一般喇叭,拉菲爾和melody算名牌,升級再放亦較易脫手。

鑽石玩家

主動式喇叭即有源喇叭,可音源直入出聲。但有源喇叭多是錄音室鑑聽喇叭,聲音取向較直白,未必討好聽感,唔係人人喜歡,質素好的有源喇叭亦其實唔平。

白鑽玩家

最關鍵係.....手機 bluetooth only

不過對新手都有些勸介
如果用啲太有個性器材
唔太認真去處理或者功力唔夠
隨時過聽感差過檯面兩隻喇叭或者portable speaker

同埋亦都睇你聽乜嘢歌
如果鍾意聽hiphop或者流行歌加少少觀能刺激
可能兩隻jbl partybox先係首選

https://www.rtings.com/speaker/reviews/jbl/partybox-310

https://www.rtings.com/speaker/reviews/jbl/partybox-710

呢啲除咗聽感娛樂性高之外
測試出來個音準一樣好高
Music去到7.8~8.0算係好誇張
而且出街唔難搵到試聽
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

師兄可考慮Bluesound Powernode:
有埋Streamer,唔洗用手機藍牙,可以輕鬆聽歌
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

淘寶 VIBRATO蓝牙接收器, 加對2手ADAM A5X

應該8千蚊搞掂

黃金玩家

新手唔建議用胆機。擴音機可考慮Cambrige CXA60或Audiolab A6000,都係6仟幾。喇叭wharfadle diamond 12.1,3仟幾。喇叭線去Labkable,揾Gotham散線,平嘅$30至$75一米,每邊喇叭需要3米,共要6米,2佰至5佰搞掂。訊號線及電源線,擴音機應該有跟機線,可用住先(但要留意電源線係咪3腳英式插,如果2腳插問下店員有無得換),將來想換,Labkable都有平價線可撰擇。