設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Sony A80K + A5000 soundbar 聲音有delay 有解決方法?

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Sony A80K +  A5000 soundbar

大家好 最近買左A5000 但發現睇內置google TV 既Netflix 同  Disney+ 都有小小  聲音delay 問題.....
個soundbar 有 A/V sync setting, 但只有較慢d  無得較快d 聲音....

試過 on/off TV 個  A/V sync, off ARC, 聲音輸出簡PCM   都無改善

重有駁NOW 機頂盒 接soundbar 再 eArc 上返電視  delay 得更嚴重....我要TV set 晝質去遊戲先同步返小小...

唔知大家有同類問題? 應該如何解決?

(PS:之前用A80K + yamaha soundbar 都有sound delay 問題)

黑鑽玩家

有冇試過upgrade 電視同sound bar 嘅firmware?

高級玩家

茶母 發表於 2023-1-18 16:04
有冇試過upgrade 電視同sound bar 嘅firmware?

Check 過  TV 同 Soundbar 都係最新lu
本來諗住sony 夾sony 會好d     點知都係有dely 問題

鉑金玩家

AV newbie

甩哂啲電缐,再插過哂先著機吖

鉑金玩家

三星玩樂勲章

照道理應該唔會㗎喎🤔
或者你聽日打上去sony客戶服務熱線問一問

高級玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-1-18 19:09
甩哂啲電缐,再插過哂先著機吖

今晚試下先   thx~

高級玩家

littlefat69 發表於 2023-1-18 22:00
照道理應該唔會㗎喎🤔
或者你聽日打上去sony客戶服務熱線問一問

其實sony 已經幫我跟緊個case

我衣家A80K + A5000  開佢個S-center function   個電視喇叭會發出"匙匙" 聲
等緊換main board

鉑金玩家

AV newbie

KaHim@FB 發表於 2023-1-19 09:35

我衣家A80K + A5000  開佢個S-center function   個電視喇叭會發出"匙匙" ...

電視嘅主板?

鉑金玩家

三星玩樂勲章

KaHim@FB 發表於 2023-1-19 09:35

我衣家A80K + A5000  開佢個S-center function   個電視喇叭會發出"匙匙" ...

買sony就係有呢個好處, 有問題佢哋一定會跟進👍🏻

高級玩家

係呀   我見外國d forum 都有人講呢個問題  最終解決都係換板   一係自買個noise isolator 駁
香港  可能都重係小呢個問題  個師父上黎摸左半個幾鐘  最後影左片報返去公司就走人