設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JackSiHong@FB

[請教] 日版藍光《幪面超人back》下載了字幕不能外掛

鑽石玩家

人工智能 發表於 2022-12-11 08:04
要小心日版碟有一定比例的強制鎖死,即不支持外掛字幕文件

請教例如邊隻?

我買咁多日版碟,從無聽過隻碟「強制鎖死,不支持外掛字幕文件」

掛字幕關機事,唔關碟事。只要隻碟本身有字幕,call到轉字幕選單出來,都可以外掛字幕。就算碟本身冇字幕,仍然可以用電腦外掛。
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Versa 發表於 2022-12-11 13:01
請教例如邊隻?

我買咁多日版碟,從無聽過隻碟「強制鎖死,不支持外掛字幕文件」

如果隻碟本身冇任何字幕就不能外掛嗎?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Versa 發表於 2022-12-11 13:01
請教例如邊隻?

頭先你提及到” 就算碟本身冇字幕,仍然可以用電腦外掛”,咁應該要點樣做的?

鑽石玩家

JackSiHong@FB 發表於 2022-12-11 14:35
如果隻碟本身冇任何字幕就不能外掛嗎?

你是那台4K機? 原則上BD如果完全無字幕,所有4K機都不能外掛.電腦外掛不受這種限制
但oppo我可以用非正式方式強制外掛無字幕的BD,不能用按字幕.只是有點麻煩

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

企鵝 發表於 2022-12-11 21:33
你是那台4K機? 原則上BD如果完全無字幕,所有4K機都不能外掛.電腦外掛不受這種限制
但oppo我可以用非正式 ...

係,我果報係4K機,牌子”傑科4K G5500 增強版”,咁樣嘅話真係冇任何辦法將完全冇字幕嘅BD,去外掛中文字幕嗎?

鑽石玩家

JackSiHong@FB 發表於 2022-12-11 22:06
係,我果報係4K機,牌子”傑科4K G5500 增強版”,咁樣嘅話真係冇任何辦法將完全冇字幕嘅BD,去外掛中文 ...

杰科應該沒辦法,我的方法是利用oppo的app可開啓http:436的方式,用指令行強制掛載字幕1
杰科如果有RS232有指令行也可以研究看看,反正傳統按遙控器上的字幕方式一定要原盤上有字幕才能引出外掛字幕,改用其他方法就是避開使用強制法

評分

參與人數 1威望 +24 收起 理由
allen89 + 24 杰科4k加強版可以掛到(碟冇任何字幕).

查看全部評分

鑽石玩家

大太平洋 4K碟 90.19 GB完全沒字幕

DISC INFO:
Disc Title:   Big.Pacific.S01.2017.DOCU.COMPLETE.UHD.BLURAY-PRECELL
Disc Size:   96,840,831,001 bytes
Protection:   AACS2
Extras:     Ultra HD, 50Hz Content
BDInfo:     0.7.5.3 (compatible layout created by DVDFab 11.0.1.5)

PLAYLIST REPORT:
Name:          00002.MPLS  
Length:         2:52:19.000 (h:m:s.ms)
Size:          86,487,865,344 bytes
Total Bitrate:     66.92 Mbps

VIDEO:
Codec          Bitrate       Description  
—–          ——-       ———–  
MPEG-H HEVC Video    59963 kbps     2160p / 25 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / SDR / BT.709 /

AUDIO:
Codec              Language    Bitrate     Description  
—–              ——–    ——-     ———–  
DTS-HD Master Audio       German     1568 kbps    2.0 / 48 kHz / 1568 kbps / 24-bit (DTS Core: 2.0 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
DTS-HD Master Audio       English     2078 kbps    2.0 / 48 kHz / 2078 kbps / 24-bit (DTS Core: 2.0 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)

完全沒字幕按字幕右上角出現禁止符號,但我字幕已經外掛上了

白鑽玩家

JackSiHong@FB 發表於 2022-12-11 22:06
係,我果報係4K機,牌子”傑科4K G5500 增強版”,咁樣嘅話真係冇任何辦法將完全冇字幕嘅BD,去外掛中文 ...

杰科4k 5500/5700/5800 增強版及pannde pd6x /pd6副系統(先鋒) ,  及JB 咗pionner 500/800 可以原碟冇字幕可以掛到。

oppo 系統and cambridge 原碟無字幕不可以。

之前批日本版日劇已經報告過。
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=340726&mobile=2
以上㒰部仍測試後播正版bluray 及UHD結果報告。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

allen89 發表於 2022-12-11 22:39
杰科4k 5500/5700/5800 增強版及pannde pd6x /pd6副系統(先鋒) ,  及JB 咗pionner 500/800 可以原碟冇字 ...

謝謝你提供你的資訊,可是你可以教我點樣去將冇任何字幕嘅日版藍光,因為我唔想呢個冇任何字幕日版嘅原因而搞到卻步,既然我部機g5500有嘅話,咁可唔可以請教一下我應該點樣做的?🙏

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

allen89 發表於 2022-12-11 22:39
杰科4k 5500/5700/5800 增強版及pannde pd6x /pd6副系統(先鋒) ,  及JB 咗pionner 500/800 可以原碟冇字 ...

希望師兄能夠可以協助一下的,真係希望希望必須要請教的,唔想因為日版BD冇任何字幕而家到卻步,所以希望如果師兄你知道嘅話希望可以請教一下的,真心希望你可以請教一下的🙏
師兄如果想聯絡嘅話,我本人接受私聊聯絡,完全冇問題的,更加都可以在其他社交平台找到的,始終呢個76平台聯絡唔係咁好用的。
當然始終尊重返你,睇你如何的🙏謝謝你