設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 終於做哂三部2022年最旗艦的三部 4K電視.....

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有D野都想係FORUM同大家分享下...好多人都會問小瑟, 部部TV都話好, Sony A95K QD-OLED, LG G2 OLED EVO, Samsung S95B QD-OLED, 咁究竟邊個好D!!!

其實我想講.....LG G2 OLED 係 OLED EVO最強, 光度真係追到S95B的, 色準亦都好好, 講標準畫質都係上乘之選, 而 Samsung S95B就新QD-OLED技術, 係紅, 綠, 藍三色上又真係好過引, 所以要睇k 大家想要咩.SONY A95K都係QD-OLED, 不過就同SAMSUNG好唔同, 電影感基本又係做得好好, 色域廣, 畫面舒服自然.

依家三部世上民用旗艦4K電視差距真係好小, 問題只係大家係操控上, 品牌上, 信心上, 情意結上如何取捨. 如果要用計分去決定邊部最好其實有冇意思呢?? 呢個亦都冇絕對答案, 正如有人度哂數據話S95B最高分, 咁又點呢? 最尾可能因為你一定要DOLBY VISION而放棄, 選返自己想要的. 又或者其他二個牌子最高分, 但你唔喜歡個品牌的服務, 都可以係一個唔考慮的原因. 所以買咩機其實除左睇畫質, 仲要睇埋你個人既口味, 同埋習慣. 有D人就係個REMOTE唔岩心水都唔會選擇果個品牌既電視, 呢個真係好難一句講哂比大家知呢!!

最終決定權都係在大家手上, 希望大家都可以眼睇為實去決定如何入手呢!!!

呢個PO我都唔知出來做乜的....可能係Youtube比人小得多, 所以有感而發.......

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
leung133 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
lkljason + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
p76marco + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
haha161 + 50 + 50 大王加油
Foreverwest + 10 + 10 加油!真心欣賞你們評測快靚正!.

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

今日去睇睇3部電視的真身,發覺LG G2出黎畫面好順眼,SONY反而顏色好濃,
唔知係咪調較上有問題,打算再去SONY專門店再睇一次。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

herofranky 發表於 2022-12-5 22:25
今日去睇睇3部電視的真身,發覺LG G2出黎畫面好順眼,SONY反而顏色好濃,
唔知係咪調較上有問題,打算再去S ...

今代LG G2係DEFAULT上係好正的, 自然同舒服, 係睇多左野的!!!
SONY同SAMSUNG因為 QD-OLED色域勁, 所有 DEFAULT都色彩勁的, 用MOVIE MODE會正常小小!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

三部都正!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

自己覺得都係最緊要係售後保養...

鑽石玩家

herofranky 發表於 2022-12-5 22:25
唔知係咪調較上有問題,打算再去S ...

通常我第一時間都會問sales set咗邊一個mode, MK Sony Showroom set Standard
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

5萬

總版管

fai514 發表於 2022-12-6 09:10
自己覺得都係最緊要係售後保養...

呢個都非常重要!!!

Post76玩樂網.

5萬

總版管

gamma 發表於 2022-12-6 09:17
通常我第一時間都會問sales set咗邊一個mode, MK Sony Showroom set Standard

GOOD....我都問過鋪頭SALES老友, 問佢地其實多唔多人囉自己碟來試, 佢地話原來依家真係小, 連囉REMOTE自己玩一陣的都小!!!

Post76玩樂網.

5萬

總版管

其實真係各有好處, 睇下自己點睇.....要搵每部機都有差既地方, 就係睇下自己係半杯水中邊類人!!!

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2022-12-6 09:27
GOOD....我都問過鋪頭SALES老友, 問佢地其實多唔多人囉自己碟來試, 佢地話原來依家真係小, 連囉REMOTE自 ...

欣賞Sony Showroom 用bluray碟同埋Netflix, 返到屋企可以憑記憶比較一下分別
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲