設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] B&W 704 S3 問題

鉑金玩家

2萬amp + 5萬喇叭,隨時衰聲過2萬amp + 2萬喇叭,由其事以b&w呢d大食怪做例子

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

粉果人 發表於 2022-12-29 09:07
2萬amp + 5萬喇叭,隨時衰聲過2萬amp + 2萬喇叭,由其事以b&w呢d大食怪做例子

7系新舊代改變都唔少
建議樓主搵到聽一下啦
書架規模感同座地唔同,當然有d多路同大size都會有分別
但老實講B&W雖然易推過前幾代
都仲係屬於投入大過得到既喇叭
如果你用緊av amp推緊
好有可能而家係聽唔到理想既聲
雖然偶爾有d被人叫做救星既amp
但好多人人始終都唔覺得玩得好

如果樓主用purifi
或者都可以得到理想推力
但係鍾唔鍾意就係口味問題了

諗加 purifi power amp的話
要有品牌就考慮NAD C298或M23

如果擺位,釘墊都搞過唔理想
可以考慮加power amp方面先或獨立amp去兩聲道試下

最怕你兩樣換哂
最後都係唔理想
咁就又哂錢又哂心機

同你講既不足上
Source都有關係

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

"本身用MARANTZ AV AMP + JBL 喇叭, 平時聽POP 多,發覺JBL 喇叭的高音分析力有D 不足,例如聽打擦時d 聲會那埋一舊,所以想換喇叭
如果想出到打鼓的深沉低音,果種衝埋黎的低音..."

> JBL 唔會分析力不足,人地喺 Studio Monitor 出哂名,只不過 JBL 嘅號角需要大嘅空間才可以發揮。
> 打鼓的深沉低音 必須要有番咁上下推動力和控制力先做到,由於 AV Amp 力量有限,應該好難做到。

"請問b&w 704 s3 做唔做到?..."

> 幾乎每一對喇叭都可以喺細空間做得到,只在乎器材的能力。

"我都有留意過kef r5 ,但kef 的低音弱得好緊要,聽pop 完全無低音會好怪..."

> 我又唔覺 KEF 低音特別弱,大部分情況都係設定問題。

"其實denon integrated amp 聽歌掂唔掂? 因為本身想入金仔e480 去推b&w 704 s3,但唔係成日聽歌,如果換b&w 704 s3 + b&w 中置+ 金仔e480 要成十萬,好似好貴..."

> 其實用乜嘢器材都可以,只係口味問題,每個人答案都唔一樣。
> 呢個世界唔只係有金仔同B&W,仲有好多牌子,想要自己鐘意嘅,就要走出去聽多啲。

"而denon 的integrated amp 好似二萬幾蚊就攪掂, 但以前用過denon av amp ,發覺聲音偏低音,無乜高音,人聲較暖和厚,聽歌的感覺同marantz av amp 係完全兩個世界..."
"我都係因為入左marantz av amp ,聽歌多左,所以先想換升級喇叭,所以都唔係咁想再用denon..."

> 樓主起碼分到 denon av amp 同 marantz av amp 邊個自己鐘意多啲。

"請問b&w 704 s3 是否好難推,要用咩價位的integrated amp 推先會好?..."

> B&W 就係出名難推難攪,就當起碼要用到5至10部價位嘅器材同線材啦。

> 樓主最大嘅問題就係地方細,但又想玩座地喇叭。玩音響就係玩環境同玩電,唔好以為換機換喇叭就可以解決問題,最好就係先搵出問題所在,例如:擺位、獨立電等。
> 如果唔計擺位,樓主可先從電源著手處理,借條10AWG以上嘅電源線試吓先。如果冇音響架,先將器材放地下,慢慢搵出問題所在。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
funny1 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

進階玩家

samsontatsuya 發表於 2022-12-16 15:04
我建議你可以try denon A110 配KEF R3 或者 B&W 706,一般1-2百尺空間應該做到好勁嘅低音,如果聆聽空間大 ...

想請教C hing oberon5對上Opticon6 低音表現係咪都係好好?聲場定位如何?甩箱如何?小弟主聽Classic Rock,電影OST,現用Pma110西裝。聽音環境150尺。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MDWang@G 發表於 2023-2-15 20:14
想請教C hing oberon5對上Opticon6 低音表現係咪都係好好?聲場定位如何?甩箱如何?小弟主聽Classic Roc ...

如果以hifi角度,opticon 高音擴散音場都會比oberon 好,如果地方只有150尺建議用opticon5 或者 oberon5 ,opticon6 低音可能太多。

我以前試過在一百尺空間用 ikon 6 mk2 (opticon前身) 低音太壓迫所以放咗。

Dali 全部喇叭嘅低音都係丹麥特色,速度快,埋身,打心口型。都適合聽rock或者大型管弦樂表演。大前提係擴音機要有足夠動態和控制力,A110嘅話opticon 5會比較適合。以前好多師兄係夾Yamaha 擴音機,好爽嘅配合。

你其實可以睇吓二手區,不時會有Dali 喇叭出現,而且平過新嘅好多~(通常都半價以下)祝你早日搵到心頭好。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDWang@G + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

samsontatsuya 發表於 2023-2-16 12:48
如果以hifi角度,opticon 高音擴散音場都會比oberon 好,如果地方只有150尺建議用opticon5 或者 oberon5 ...

多謝晒C hing!我將會持續關注Dali以及之前有個Ching推薦既B&W704 S3。