設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mafai2000

我的家庭影院 - 新人新居新器材

進階玩家

簡潔整齊{:4_67:}

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

換埋只低音就完美勒
pinkhung 發表於 2009-9-19 14:23

呢個我都有諗過...只係諗諗only... 因為買個靚woofer要起碼五六千..我唔捨得~
再加上, 呢個舊woofer 賣出去都無人要, 扔左佢又可惜又浪費... 雞肋...雞肋...

當年, 我係用好有限既金錢...setup呢套5.1 system, 淨係買左三樣野, AV amp SR600, KEF 中置, sub-woofer... 我好記得..部AV amp 二千幾, 中置一千, woofer一千...加埋四千幾... 前置喇叭就係朋友唔要俾我既, 後置係多年前買落一對..鴨記街邊檔喇叭...

我成日都覺得... 平有平玩, 貴有貴玩~ 最緊要有得玩~
如果真係要upgrade, 我係想換 bdp + AV amp 行先呀~~

再加上, 我個人真係對5.1 要求無咁高, d錢.....情願花係兩聲道, 買對好少少既喇叭線都要幾千, 買個好d既拖板又幾千...  :p

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好整齊, ching坐係梳化睇戲, 一定好正
kwchow08 發表於 2009-9-19 14:15

THX U~
我真係好享受係屋企睇戲.. 我成日同d朋友講, 快d setup 套5.1啦, 用黎睇戲, 有5.1同無..真係兩回事黎架~ 不過...好多朋友答我...佢係睇 rmvb...

with sound effect, 令成套戲既氣氛, 感覺都好唔同...所以, 電影配樂應記一功架~~

進階玩家

Good.......

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好簡潔
如觀看距離有9尺,其實可用50"或以上 Plasma。
waterman 發表於 2009-9-19 14:41

唉...兩邊牆既距離都無9呎呀...

星級玩家

成套野我最喜歡你個xq喇叭  佢個設計真係好正  不過超低真係要換喎 好似晒左成套野

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

成套野我最喜歡你個xq喇叭  佢個設計真係好正  不過超低真係要換喎 好似晒左成套野
space 發表於 2009-9-19 15:06

Ching, 我都一樣, 最喜歡對XQ30, 聽歌同睇戲都好滿意~~

btw, 想同大家分享一下, 買呢對XQ30既小插曲.
最初以為..新出既product會貴d, 想等一排先買, 點知對XQ30一加價就加左千幾蚊 !!

走去旺角友X大廈某層 (朋友幫襯過話OK), 佢仲係舊價, 我叫sales check 多幾次, 唔好quote錯價喎...佢都話係呢個價, 好開心俾左訂金, 幾日後, 收到電話話... quote錯價

咁佢話..最多俾番d訂金我..咁都唔係扼人既.
最後同佢bargain到一個價, 都比其他舖頭平...成交... :p

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

換咗超低真係兩個世界  

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

換咗超低真係兩個世界  
qq1122yq 發表於 2009-9-19 15:14

如果我中左六合彩頭獎即換 XDDD
在有限金錢下, upgrade次序我都係換 AV amp 同 bdp先啦~

都係o個句, 我玩5.1要求無咁高~ :p

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

齙牙珍,你幾時先post你檀嘢呀
pinkhung 發表於 2009-9-19 15:18

我怕醜呀